Go Back   MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz Coupes & Cabriolets > CL-Class (W215)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

CL-Class (W215) 2000-2006: CL 500, CL 600

Welcome to MBWorld.org!
Welcome to MBWorld,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 09-04-2011, 12:23 PM   #1
Member
 
John CL500's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wilmington NC
Posts: 98
Drives: 2004 CL500
Unhappy CL500 TRUNK!!!!

Although I have seen this posted on numerous occasions, I have not found the solution to my problem:

The automatic trunk does not open the trunk.
Neither the Key FOB or the interior lift switch will do it.
The lock/Latch DOES release the the trunk...but no lift.
The lift switch on the drivers door used to light RED when I pulled or pushed it....now...no lights.
The trunk WILL close automatically when I hit the RED trunk button on the bottom edge of the trunk.

I have tried pulling all fuses associated with the remote trunk release....no go.

I have taken off the trunk lid cover and saw no obvious problems there.

I DO hear air moving when I hit the trunk release on the key....but I do not feel any air leaking out..

Recently tried something different.

I hit the trunk release button on the key to unlatch the trunk
I then lifted the trunk manually (about six inches)
Then I hit the release button again and it went up automatically...as it should.


PLEASE....IF YOU HAVE FOUND A SOLUTION TO THIS COMMON PROBLEM.....Email me at johnbosmans@yahoo.com

Thanks ALL!

P.S. I have posted this on Benzworld.org also...NO SOLUTION THERE
To remove this ad, register today or login if you already are registered!

__________________

John Bosmans
2004 CL500
John CL500 is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2011, 05:47 PM   #2
Member
 
John CL500's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wilmington NC
Posts: 98
Drives: 2004 CL500
And here I thought was a very common problem...???????
__________________

John Bosmans
2004 CL500
John CL500 is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2011, 10:58 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Plano, Texas
Posts: 339
Drives: 2009 E350 & 1985 300D turbodiesel
Send a message via AIM to Racin_fool Send a message via Yahoo to Racin_fool
If you hear air leaking when actuating the trunk with the key or one of the switches, then your latch is most likely leaking air (which the PSE pump will eventually shut off and disable). You shouldn't be able to hear any air leaking with it working properly. As for the problem with the trunk not opening/lifting when operating, I would check the wiring around the trunk lid hinges to make sure one or more of them aren't broken.
Racin_fool is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2011, 02:22 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 15
Drives: 04 CL55
similar problem

I just posted a similar problem on my 04 cl55.... except, I cant get the darn trunk open at all. Even with the key. I can turn it to valet/locket but that does help me. In the open/neutral position, I push up on the lock but the trunk wont budge....

see my post about 10 slots newer than this if you think you can help.

didnt mean to hijack- whats with these trunks seems like lots of folks have this problem.....
wigging is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2011, 03:34 PM   #5
MBWorld Fanatic!
 
saintz's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Charleston, SC
Posts: 1,800
Drives: 2003 CL600
There are several problems that can occur.

The hydraulic pump that opens and closes the trunk can lose fluid. In this case, the trunk will pop an inch open, no more. It won't auto close, either. You will hear the pump running dry trying to open it. Fix is to remove the pump (under the battery) and refill the fluid reservoir, and patch the leak if there is one.

If the trunk won't open at all, the pneumatic system probably has a leak. Open with the key, remove the trunk panel, and JB Weld whatever is leaking back together. I've had the bladder break twice.

You can also have the electronics get a cut wire or other issue. This will generally manifest in things like no light coming on for the trunk buttons, the buttons not working, etc.
__________________

2003 CL600 - Eurocharged
2009 C300 (wife)
2001 E55 AMG - RENNtech Stage 1, Lorinser (sold)
1999 CLK 320 (sold)
2003 WRX, Stage 4 (sold)
saintz is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2011, 04:55 PM   #6
Member
 
John CL500's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wilmington NC
Posts: 98
Drives: 2004 CL500
wigging - no prob on the hijack....I still havent found a solution.

saintz - Since the trunk does auto close with the red button, I will assume its not the pump fluid.

Since the trunk does unlatch and open after lifting it 6 inches or so and then hitting the open trunk button on the key fob, I will assume its not the Hydraulic pump.

So that leaves me with a likely electrical problem. I would probably start at the mesh encased wires that go from the trunk into the vehicle itself????

Does that make sense?
__________________

John Bosmans
2004 CL500
John CL500 is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2011, 10:49 AM   #7
MBWorld Fanatic!
 
saintz's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Charleston, SC
Posts: 1,800
Drives: 2003 CL600
You might have trunk safety mode turned on. This causes the trunk to only crack open and then you have to press again to open it all the way. It's to prevent the trunk from hitting something in a parking garage.

Try holding the trunk open button inside the car for over 5 seconds. This should reset it to open all the way.

automatic trunk only opens half way
__________________

2003 CL600 - Eurocharged
2009 C300 (wife)
2001 E55 AMG - RENNtech Stage 1, Lorinser (sold)
1999 CLK 320 (sold)
2003 WRX, Stage 4 (sold)
saintz is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2011, 02:15 PM   #8
Member
 
John CL500's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wilmington NC
Posts: 98
Drives: 2004 CL500
Saintz....I thought so also.....tried that.....no luck. I guess I am back to checking the wiring.
__________________

John Bosmans
2004 CL500
John CL500 is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2011, 06:19 PM   #9
Member
 
John CL500's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wilmington NC
Posts: 98
Drives: 2004 CL500
What the PUCK!!

Success!

Thanks to Wig and Saintz.....

Finally got in to the Trunk Latch and discovered that it was indeed the Pump Actuator (THE DREADED PUCK) that was causing the problem.....It was cracked in several places.

So i took the following steps to fix the problem.

First, Cabled tied the puck tightly....
Next, Epoxy all around the seams....
Last, Good Old electrical tape to give it the extra sealing power....

Re-Installed the puck......and.............power assist trunk works!!!

P.s. This fix also corrected my drivers side door soft close problem!
__________________

John Bosmans
2004 CL500
John CL500 is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2011, 06:34 PM   #10
Member
 
240M3SRT's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Dallas
Posts: 164
Drives: CL 600
Congrats on the not too expensive fix. Where is the pump actuator located and what does it look like?

Quote:
Originally Posted by John CL500 View Post
Success!

Thanks to Wig and Saintz.....

Finally got in to the Trunk Latch and discovered that it was indeed the Pump Actuator (THE DREADED PUCK) that was causing the problem.....It was cracked in several places.

So i took the following steps to fix the problem.

First, Cabled tied the puck tightly....
Next, Epoxy all around the seams....
Last, Good Old electrical tape to give it the extra sealing power....

Re-Installed the puck......and.............power assist trunk works!!!

P.s. This fix also corrected my drivers side door soft close problem!
__________________
"I like this car." Me.
240M3SRT is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2011, 06:53 PM   #11
Member
 
John CL500's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wilmington NC
Posts: 98
Drives: 2004 CL500
Behind the Trunk Lid Cover....in the Trunk latch assembly...

Trying to get a picture of it....will post it soon...if you need further instructions/info just let me know....I am glad to help.
__________________

John Bosmans
2004 CL500

Last edited by John CL500; 10-07-2011 at 07:05 PM.
John CL500 is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2011, 07:07 PM   #12
Member
 
John CL500's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wilmington NC
Posts: 98
Drives: 2004 CL500
Pic of PUCK
Attached Thumbnails
CL500 TRUNK!!!!-puck2.jpg  
__________________

John Bosmans
2004 CL500
John CL500 is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2011, 10:35 PM   #13
Member
 
240M3SRT's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Dallas
Posts: 164
Drives: CL 600
Quote:
Originally Posted by John CL500 View Post
Pic of PUCK
Nice job! Thanks for the pic.

Gotta love epoxy.
__________________
"I like this car." Me.
240M3SRT is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2011, 11:08 PM   #14
Member
 
thesheikh's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: University of the Pacific - Stockton
Posts: 153
Drives: 2003 e500
Hey John! Thanks for this thread. I have the same problem with my e500. Im going to try and check this out. Where exactly is the pump actuator located?
thesheikh is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 10:26 PM   #15
Newbie
 
Join Date: Mar 2012
Location: Toronto, Canada
Posts: 1
Drives: 2005 cl500 benz
Thank you so much for the very helpful info..I had the same problem and flowed the steps and its working again.
DjSpin is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2012, 10:03 AM   #16
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Western New York, USA
Posts: 179
Drives: 2004 CL500
Quote:
Originally Posted by John CL500 View Post
Pic of PUCK
any chance you could post a pic of where the "puck" is located?
mf219 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2012, 01:11 PM   #17
Newbie
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 3
Drives: 2004 CL 500
John - great stuff, I have the same issue right now. My technical issue is, how do you remove the puck? Do you have to pull out the entire lock assembly or can you disconnect the puck while the assembly is still attached? I got in there today and couldnt figure it out.
Anthony PNC is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2012, 08:05 PM   #18
Super Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 800
Drives: cl600
can you buy the puck seperately?
biker349 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2012, 08:24 PM   #19
Newbie
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 3
Drives: 2004 CL 500
No you can't buy it separately.
Anthony PNC is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2012, 09:53 PM   #20
Super Moderator
 
awiner's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Southern California, USA
Posts: 6,144
Drives: 2003 CL55 AMG
Actually I have found a supplier for the piece (Boot Closer Assist Upper Cap) separately as well as the door close assist pieces if needed. If you want info feel free to PM me.
__________________

Adam


2003 CL55 V8 Kompressor

Parktronic, v60 Phone, Keyless Go, Trunk Closer, Painted Front Side Lenses
MP Designs Sport Steering Wheel, 19" HRE 847R's, Brabus Lowering Module
Ice>Link Plus iPod Photo 40GB Color Integration into Factory COMAND


2005 MV Agusta F4-1000

2005 Kawasaki ZX-6R (636)

Last edited by awiner; 07-31-2012 at 09:57 PM.
awiner is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2012, 01:36 PM   #21
Newbie
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 11
Drives: CL500
thanks for this thread. The puck was broken like stated above. I used some permetex plastic weld and put it back together. saved me some $ thanks again
tonydt1g3r is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2013, 11:15 AM   #22
Junior Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Tromso, Norway
Posts: 60
Drives: 11' E220 CDI
Can anyone explain to me how to remove this puck thing?

As of now - my doors won't autoclose anymore and I'm unable to remotely lock the car with the key.

I checked the 20A fuse (under the rear seat) and it was blown. Put a new one in, and I can hear that the pump starts up - runs for a while and then blows the fuse again..
CL500 is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2013, 12:22 PM   #23
Super Moderator
 
awiner's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Southern California, USA
Posts: 6,144
Drives: 2003 CL55 AMG
Quote:
Originally Posted by CL500 View Post
Can anyone explain to me how to remove this puck thing?

As of now - my doors won't autoclose anymore and I'm unable to remotely lock the car with the key.

I checked the 20A fuse (under the rear seat) and it was blown. Put a new one in, and I can hear that the pump starts up - runs for a while and then blows the fuse again..
The trunk puck or the door puck ? This thread is in regards to the trunk. There is another thread about the doors that has more info.
__________________

Adam


2003 CL55 V8 Kompressor

Parktronic, v60 Phone, Keyless Go, Trunk Closer, Painted Front Side Lenses
MP Designs Sport Steering Wheel, 19" HRE 847R's, Brabus Lowering Module
Ice>Link Plus iPod Photo 40GB Color Integration into Factory COMAND


2005 MV Agusta F4-1000

2005 Kawasaki ZX-6R (636)
awiner is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2013, 12:48 PM   #24
Junior Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Tromso, Norway
Posts: 60
Drives: 11' E220 CDI
As far as I could understand the problem I'm experiencing has to do with the pump/puck - in the trunk.

The doors AND the trunk won't softclose anymore. I'm also unable to lock/unlock the car with the key remotely (central locking).

I can open the trunk mechanically, and also the drivers side door.. (at least when it's not frozen).
CL500 is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2013, 09:58 PM   #25
Super Moderator
 
awiner's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Southern California, USA
Posts: 6,144
Drives: 2003 CL55 AMG
For the trunk, you need to remove the rear plastic trim that holds the electronic close and/or lock buttons (on electronic optioned trunks).

Then remove the felt covered trim panel from the lid.

You will then see the pneumatic locking unit. To remove it, remove the locking rod and associated screws.
__________________

Adam


2003 CL55 V8 Kompressor

Parktronic, v60 Phone, Keyless Go, Trunk Closer, Painted Front Side Lenses
MP Designs Sport Steering Wheel, 19" HRE 847R's, Brabus Lowering Module
Ice>Link Plus iPod Photo 40GB Color Integration into Factory COMAND


2005 MV Agusta F4-1000

2005 Kawasaki ZX-6R (636)
awiner is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2013, 09:58 PM
 
 
 
Reply

Tags
500, cl, cl500, headlights, hydrolyc, instruction, latch, location, mercedes, open, opening, problem, problems, pump, truck, trunk



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off




All times are GMT -4. The time now is 01:09 PM.


Copyright 2001-2012 InternetBrands, Inc. / MBWorld.org. All Rights Reserved.
Everyone's Personal Details

SEO by vBSEO 3.5.2