Go Back   MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz Sedans > E-Class (W124)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


E-Class (W124) 1984-1995: E 260, E 300, E 320, E 420, E 500 (Includes CE, T, TD models)

Welcome to MBWorld.org!
Welcome to MBWorld,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 02-19-2012, 04:07 AM   #1
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 330
Drives: 1987 300E, 1995 C280
its official! i bought a pos..

so right after you guys warn me about my wiring harness that rats ate up.. my car stalled on me.. it looks like its being starved, will post video as soon as my phone charges, running way too lean or something... basically the eta/airfilter started shaking.. and popped off and stalled or something... the previous owner sure did know what he was doing..

basically its having vacuum leaks, misfires a little, rarely, but looks like wiring harness/eta.. probably eta harness(hopefully not)

took it apart really quick while i was waiting for aaa, it looks filthy, kind of covered in oil/black grimes..

i feel like such an idiot, and need assistance for the next step..



~edit added pic and video.
i know its a terrible sound the engine makes goes away with more gas, probably since more air is being sucked in..

http://www.youtube.com/watch?v=FPw22FhzKB0

btw i have no idea if this happened cause gas is low.. but man i probably need to make a whole new car, or just get another car.

the filthy eta.. never seen one, well i saw my m103's but its very clean.. unlike this one, its the first m104 eta i've seen and the air cover got opened by mistake actually..
how hard is it to take it off and clean it?

Click the image to open in full size.
To remove this ad, register today or login if you already are registered!


Last edited by funkgab; 02-19-2012 at 04:55 AM.
funkgab is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 04:30 AM   #2
MBWorld Fanatic!
 
Saijin_Naib's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: New Jersey, USA
Posts: 4,930
Drives: 1990 300ce 24v I6
brett.edmond.carlock Brett_E_Carlock brett-edmond-carlock Synper311
Send a message via AIM to Saijin_Naib Send a message via MSN to Saijin_Naib Send a message via Skype™ to Saijin_Naib
You know the answer. New harnesses, new vac lines, new EHA, possibly new ETA.
Saijin_Naib is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 04:40 AM   #3
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 330
Drives: 1987 300E, 1995 C280
yeah.. sounds like it.. i might as well get a new car.. man i should have bought midasmike's car.. damn me for trusting old receipts.. going to check under the valve cover never did it before.. and yeah the vacuum gormets look toasted.. i have a good feeling the previous owner knew.. cause he gave me a bag of goodies.. mostly bulbs and vac lines..

love how i get a check from school for $350 from financial aid right when my car dies :|

Last edited by funkgab; 02-19-2012 at 04:56 AM.
funkgab is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 05:00 AM   #4
MBWorld Fanatic!
 
Saijin_Naib's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: New Jersey, USA
Posts: 4,930
Drives: 1990 300ce 24v I6
brett.edmond.carlock Brett_E_Carlock brett-edmond-carlock Synper311
Send a message via AIM to Saijin_Naib Send a message via MSN to Saijin_Naib Send a message via Skype™ to Saijin_Naib
Quote:
Originally Posted by funkgab View Post
yeah.. sounds like it.. i might as well get a new car.. man i should have bought midasmike's car.. damn me for trusting old receipts.. going to check under the valve cover never did it before.. and yeah the vacuum gormets look toasted.. i have a good feeling the previous owner knew.. cause he gave me a bag of goodies.. mostly bulbs and vac lines..

love how i get a check from school for $350 from financial aid right when my car dies :|
You're lucky you have that check! I owe my dad quite a bit for all the bills he has footed so far that I've not paid back yet.
Saijin_Naib is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 05:32 AM   #5
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 330
Drives: 1987 300E, 1995 C280
and saijin i think your lucky your dads the mechanic.. haha money you can always pay back later.. yeah i owe my mom tons.. for my last c280.. the w124 300e, i did with my own though.. the ce.. oh lord biggest mistake of my life.

Click the image to open in full size.
took the ignition cover thing off.. plugs look good.. well at least i'm learning how the engine works :P
(there was some rat drippings!! i need to find that damned palm springs desert rat!! he did quite the damage)
but man the 2 holes that connect to the air filter.. nasty..
Click the image to open in full size.

heres the air filter itself.. is it supposed to have oil all over it? :|

well the p.o knew what he was doing somewhat i guess, and the ziptie.. mr.mb (my mechanic) put it on cause he broke the clip off :|
Click the image to open in full size.

Last edited by funkgab; 02-19-2012 at 08:46 AM.
funkgab is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 08:55 AM   #6
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 330
Drives: 1987 300E, 1995 C280
some more updates... as i spent all night just taking apart the car to inspect..
first time doing it, its pretty fun this car actually..

that damned rat.. left drippings and chewed up my harness! well it was from the previous owner.. but damn..
after i took off all the pvc tape, this is what was under it.. jesus christ was this guy thinking.. jesus christ what was I thinking!!! somebody please hit me with a hammer!!!

Click the image to open in full size.


oddly enough, turns out the harness is great shape besides where the rat chewed it up..
Click the image to open in full size.
looks like that where the rat chewed it up.. and i cut off all his weird ghetto fixes and connections..


perhaps i can solder just that part as a temporary after i cut some more wiring? and ill buy a new harness later? because the harness besides there again is still great.


went under the car a little bit.. don't have jacks, so just took a pic of how much oil is leaking
Click the image to open in full size.


so many vacuum seals things, the little elbow things are in bad shape..
i didn't get to the valve cover, cause i dunno how
but after i took off the cover (screws were in bad shape, they wouldn't really tighten for some odd reason, cept 2...)
for the coils/spark plugs.. looks like the coils are aged, and the spark plug wires are old too
Click the image to open in full size. thats the only plug i could take out.. ;p seems to be covered in oil..

Click the image to open in full size. thats where the plug came from..

something else i inspected are the symptoms

basically the car takes forever to start, won't start unless im holding down the gas, and the brake pedal is hard.. and when i turn the wheel, the power steering kicks in, rpm flutters to about 500, shakes and car dies..

Last edited by funkgab; 02-19-2012 at 09:00 AM.
funkgab is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 11:03 AM   #7
RHW
MBWorld Fanatic!
 
RHW's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: North NJ
Posts: 1,245
Drives: 94 Wagon and 94 Cabriolet
What are the odds of curing losses, maybe part this one out?
__________________

1994 S124 in 2012
RHW is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 01:53 PM   #8
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Boulder, CO
Posts: 447
Drives: 86 W124
The m104 runs rough with the intake tubes taken off. The intake isn't particularly bad, that oily residue is just blow-by from the manifold gases. No biggie.

You'll need a valve cover gasket, that'll probably fix most of the oil leaks.

Right now its not running because of the harness, solder that disaster back together, then check for other splices.
__________________
86 300e
Pete

Check out my MB parts auctions here!
ptoro01 is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 03:06 PM   #9
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 330
Drives: 1987 300E, 1995 C280
Quote:
Originally Posted by RHW View Post
What are the odds of curing losses, maybe part this one out?
yeah.. tell me about it.. i know i bought a pos, but it had receipts! and the harness is a 92 harness... dammitall!

i would, if i knew how, and had the space/tools.. i might even pay someone too haha

this is my 3rd benz.. my luck gets worse every time! :| next time im telling someone else to buy it for me lmao..

Quote:
Originally Posted by ptoro01 View Post
The m104 runs rough with the intake tubes taken off. The intake isn't particularly bad, that oily residue is just blow-by from the manifold gases. No biggie.

You'll need a valve cover gasket, that'll probably fix most of the oil leaks.

Right now its not running because of the harness, solder that disaster back together, then check for other splices.
yeah i just gotta figure out how im going to take it out, and what kind of solder i should use.. my only access to a solder is at work, and man do they use cheap stuff.. my boss won't even get me flux ffs..

funny thing is it ran fine the whole day

Last edited by funkgab; 02-19-2012 at 03:08 PM.
funkgab is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 07:59 PM   #10
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 330
Drives: 1987 300E, 1995 C280
Click the image to open in full size.

you guys were right, thats the wire by the ABS pump, and on its actually a 93 harness by delphi or whatever the company..

so looks like im going to need get a new harness either way, i tried to fix it, by crimping them, car still has same issues.

jumped the fuel pump relay, i hear something hissing from the pumps to the engine even when the car is off, but it does start a little faster.. even though it takes a while.

and it stalls when the steering wheel is turned for some reason..

going to clean the icv and the intake and mas/maf with some carb cleaner.

Last edited by funkgab; 02-19-2012 at 08:04 PM.
funkgab is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 07:59 PM
 
 
 
Reply

Tags
300e, 86, 94, c280, change, codes, coil, eha, eta, ignition, m104, mercedes, plug, routing, vacuum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off




All times are GMT -4. The time now is 05:05 AM.


Copyright 2001-2012 InternetBrands, Inc. / MBWorld.org. All Rights Reserved.
Everyone's Personal Details