Go Back   MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz Sedans > E-Class (W210)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

E-Class (W210) 1995-2002: E 200, E 220D, E 240, E 290TD, E 300TD, E 200, E 240, E 280, E 320, E 420, E 430 (Wagon, Touring, 4Matic)

Sponsored by : My Mercedes Parts
Click Here

Welcome to MBWorld.org!
Welcome to MBWorld,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 07-18-2010, 06:13 PM   #1
Super Member
 
Join Date: May 2003
Location: Chicago Western Burbs
Posts: 819
Drives: '06 SL65
Won't shift back to Reverse or Park/Stuck in 1st gear

Went to move my '01 E320 4matic from the driveway this afternoon and these problems happened:

* Once I shift the gear lever pass Neutral, it won't shift back up to Reverse or Park. Stuck at Neutral at the highest position. Have to turn the key in 0 position (engine off) for it to go back into Reverse or Park.

* Drove it around the neighborhood and it's stuck in 1st gear. When I try to use the +/-, it won't display any gear (blank display).

* Check Engine light on

* When I turn the key, it takes a few seconds before it fires up.

I did drive it this morning around town and it was perfectly fine.

Any ideas what could be the problem? Any info would be greatly appreciated. TIA!
To remove this ad, register today or login if you already are registered!

__________________
'06 SL65 AMG
'12 GL450 4matic
'12 Range Rover Evoque Prestige
'10 E350 4matic
'08 Jaguar XKR
LIONHEAD is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2010, 06:49 PM   #2
MBWorld Fanatic!
 
ohlord's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 6,170
Drives: 300E a couple 1994 w124wagon E320 Wagon/,1971MGB Track/Rally, MG Midget Autocross ,2000 E320 wagon.
1. Be sure the battery is fully charged

2.have you spilled anything onto the shift console ?
3.
Get a code reader at harborfreight or free code reading at most big auto supply chains and get that code and post it.
could be issues with trans fluid in the control (leaks into the connector)
or many other issues.
start at 1.
A battery going out the door can cause you issue

if you are in limp mode it is stuck in 2nd gear.
__________________




00-02 drivers side heated self dimming mirror glass
O2 sensors plug and play
17mm special spark plug boot tool
Spring loaded u joint spark plug socket
722.6 transmission dipstick
W210 W124 parts
Cryo rotors
Brake pads F.S.



Cognomen is in homage to the late great Janis Joplin "Oh lord won't you buy me a Mercedes Benz"
ohlord is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2010, 07:46 PM   #3
Super Member
 
Join Date: May 2003
Location: Chicago Western Burbs
Posts: 819
Drives: '06 SL65
Thanks for the info. Charging the battery right now.....it was low.

I did clean the interior before I tried to move the car this afternoon....used water in a spray bottle for the center console all the way down to the gear shifter but only spritz sparingly.....

I'll go to my local Autozone tomorrow to get the code if the problem persists.

Thanks.
__________________
'06 SL65 AMG
'12 GL450 4matic
'12 Range Rover Evoque Prestige
'10 E350 4matic
'08 Jaguar XKR
LIONHEAD is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2010, 09:01 PM   #4
Super Member
 
Join Date: May 2003
Location: Chicago Western Burbs
Posts: 819
Drives: '06 SL65
Got the code....P0705. I presume I need a new transmodule? Is this located under the shifter? TIA!
__________________
'06 SL65 AMG
'12 GL450 4matic
'12 Range Rover Evoque Prestige
'10 E350 4matic
'08 Jaguar XKR
LIONHEAD is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2010, 05:33 AM   #5
MBWorld Fanatic!
 
ohlord's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 6,170
Drives: 300E a couple 1994 w124wagon E320 Wagon/,1971MGB Track/Rally, MG Midget Autocross ,2000 E320 wagon.
OOPs

you did a bad thing.
no liquids water soda coffee ever downith the shifter.
You might save the module by drying it out if it has not fried the circuit.
pm me or search for the procedure.
if it can't be saved
then don't go to the dealer
pm me and I can give you the repair by phone.
you are not the first to have it happen and you are not the last.
Search shift module
it is right under the shifter in the console

hopefully it dries overnight while the battery is charging.
__________________




00-02 drivers side heated self dimming mirror glass
O2 sensors plug and play
17mm special spark plug boot tool
Spring loaded u joint spark plug socket
722.6 transmission dipstick
W210 W124 parts
Cryo rotors
Brake pads F.S.



Cognomen is in homage to the late great Janis Joplin "Oh lord won't you buy me a Mercedes Benz"
ohlord is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2010, 11:15 PM   #6
MBWorld Fanatic!
 
armaniE55's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Bostonian Ma
Posts: 1,165
Drives: E55
Send a message via ICQ to armaniE55 Send a message via AIM to armaniE55 Send a message via Skype™ to armaniE55
I know this story very well..... Redbull

I also had the privilege to change it out 3x before the last one fit perfectly.

GL!

Don't buy new.. buy used. New ones run around $550+ and dealer will charge around 1k to install.

http://www.mbworld.org/forums/w210-a...ft-module.html
__________________
AMS Crankshaft pulley
AMG Sprint Booster
RENNtech CF airbox with k&n filters
Stock Pads all around
Eibach Pro with Bilstein HD
Flat Hood Badge
Resonator delete/X-pipe
Royal purple oil/differential change
Updated Chrome Key
Magnecore Wires
Akebono Brake Pads
Hankook v12
E63 Rims
High Flows
K40 Hard Wired by Driverside Windshield
Heads up Display MPH
Roof Spoiler
Depo Headlight Retrofit

List to do:
*AMS Headers and Tune to wrap it up

CLS55 end of year to join E55 club

armaniE55 is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2010, 08:10 PM   #7
Senior Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Bay Area
Posts: 421
Drives: 2004 E500 CLK320
hi guys, I have the exact same problem, but it's a 2001 SLK320 w/ 110k mi. Fault code is P0705, transmission range sensor. I didn't spill any water/drinks on the shifter or anywhere. Do you think it's still related to the shift module? Could it be related to the valve body in the transmission? thanks in advance.
SZMB is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2010, 08:31 PM   #8
MBWorld Fanatic!
 
ohlord's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 6,170
Drives: 300E a couple 1994 w124wagon E320 Wagon/,1971MGB Track/Rally, MG Midget Autocross ,2000 E320 wagon.
That code

most likely the shift module that is where the range sensor resides.
__________________




00-02 drivers side heated self dimming mirror glass
O2 sensors plug and play
17mm special spark plug boot tool
Spring loaded u joint spark plug socket
722.6 transmission dipstick
W210 W124 parts
Cryo rotors
Brake pads F.S.



Cognomen is in homage to the late great Janis Joplin "Oh lord won't you buy me a Mercedes Benz"
ohlord is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2010, 12:07 PM   #9
Senior Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Bay Area
Posts: 421
Drives: 2004 E500 CLK320
Quote:
Originally Posted by ohlord View Post
most likely the shift module that is where the range sensor resides.
Where did you find the part for under $400?
SZMB is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2010, 12:59 AM   #10
MBWorld Fanatic!
 
ohlord's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 6,170
Drives: 300E a couple 1994 w124wagon E320 Wagon/,1971MGB Track/Rally, MG Midget Autocross ,2000 E320 wagon.
I find them

or can get them.
__________________




00-02 drivers side heated self dimming mirror glass
O2 sensors plug and play
17mm special spark plug boot tool
Spring loaded u joint spark plug socket
722.6 transmission dipstick
W210 W124 parts
Cryo rotors
Brake pads F.S.



Cognomen is in homage to the late great Janis Joplin "Oh lord won't you buy me a Mercedes Benz"
ohlord is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2010, 07:17 PM   #11
Junior Member
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 33
Guys just had the same thing happen. No check engine light though it did pull the following four codes. P0720 output speed sensor, P0500 Vehicle Speed Sensor, and P1747Manufacturer Control transmission.

While driving car is stuck in one gear, I hear clicking in the shifter, car clunks when you put it in gear, hard to put back in Park from Drive have to shut the car off. Also there is a delay when holding the key for the car to start.

Any advice is appreciated.
mbclassics is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2011, 07:19 AM   #12
Newbie
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 2
Drives: MB E 320 2000
I have the same problem with my MB E 320 2000 . Except in my case, I spilled some coffee around the Shifter Box No solution as yet.

Last edited by cerfk; 09-23-2011 at 07:22 AM.
cerfk is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2011, 08:48 PM   #13
Newbie
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 1
Drives: 97 SL320 2000 E320Wgn
what fixed your problems? I have identical!

Hi Lionhead, did you get it figured out?? Have identical problem Thanks if you can help.




Quote:
Originally Posted by LIONHEAD View Post
Went to move my '01 E320 4matic from the driveway this afternoon and these problems happened:

* Once I shift the gear lever pass Neutral, it won't shift back up to Reverse or Park. Stuck at Neutral at the highest position. Have to turn the key in 0 position (engine off) for it to go back into Reverse or Park.

* Drove it around the neighborhood and it's stuck in 1st gear. When I try to use the +/-, it won't display any gear (blank display).

* Check Engine light on

* When I turn the key, it takes a few seconds before it fires up.

I did drive it this morning around town and it was perfectly fine.

Any ideas what could be the problem? Any info would be greatly appreciated. TIA!
bandonbound is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2011, 11:42 PM   #14
Super Member
 
Join Date: May 2003
Location: Chicago Western Burbs
Posts: 819
Drives: '06 SL65
I don't own the car anymore but it was the shift module. I had a mechanic friend fix it. Dealer did quote much more. You might ask ohlord for a better less expensive fix.
__________________
'06 SL65 AMG
'12 GL450 4matic
'12 Range Rover Evoque Prestige
'10 E350 4matic
'08 Jaguar XKR
LIONHEAD is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2012, 06:49 AM   #15
Newbie
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 1
Drives: 1998 E320 Wagon
Quote:
Originally Posted by LIONHEAD View Post
I don't own the car anymore but it was the shift module. I had a mechanic friend fix it. Dealer did quote much more. You might ask ohlord for a better less expensive fix.
Did the car ever shut off while driving because of this?

I ask because I am considering the purchase of a car that an MB dealership says has a faulty module.

The symptoms were that it would actually not start occasionally or just die suddenly after it did start.

PO said they replaced battery and even bought a new key but problem persisted.
i-osprey is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2012, 01:38 AM   #16
Junior Member
 
Sierra Grande's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Rifle, CO
Posts: 42
Drives: 2000 E430 4MATIC
2000 E430 same symptoms.

No spills.
Fluid lovel okay.
New battery.
No CEL and no codes read using O'Reilly's code reader.
Slight trand oil leak front pass trans oil pan.
Tried "sneaky reset" no results.

Pretty much thinking it needs a new shifter.

Would a shift module from any other model or year work in a 2000 E430? The SLK and ML shifters look similar but I know this can be deceiving.
__________________
Daily cruiser: 2000 E430 4MATIC.
Weekend Warrior: 1973 GMC Suburban 4x4
Sierra Grande is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2012, 01:00 PM   #17
Junior Member
 
Sierra Grande's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Rifle, CO
Posts: 42
Drives: 2000 E430 4MATIC
Currently having no luck finding a used one. Best deal I can find on a new one is autohaus for $403.

Took it apart and it shows pn 210 267 075. Autohaus shows pn 210 267 05 24.
__________________
Daily cruiser: 2000 E430 4MATIC.
Weekend Warrior: 1973 GMC Suburban 4x4
Sierra Grande is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2012, 07:13 PM   #18
Newbie
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 1
Drives: E320
Exclamation I have the same problem. Can it be repaired or do i need new linkage?

Quote:
Originally Posted by ohlord View Post
you did a bad thing.
no liquids water soda coffee ever downith the shifter.
You might save the module by drying it out if it has not fried the circuit.
pm me or search for the procedure.
if it can't be saved
then don't go to the dealer
pm me and I can give you the repair by phone.
you are not the first to have it happen and you are not the last.
Search shift module
it is right under the shifter in the console

hopefully it dries overnight while the battery is charging.
I have the same problem after leaving a car wash. Can it be repaited without re;pacing the shift module?
NormaJeanH is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2012, 11:41 AM   #19
Junior Member
 
Sierra Grande's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Rifle, CO
Posts: 42
Drives: 2000 E430 4MATIC
Installed new shifter ($403 autohaus). All is well again. Too bad these things don't give any warning when they go out.
__________________
Daily cruiser: 2000 E430 4MATIC.
Weekend Warrior: 1973 GMC Suburban 4x4
Sierra Grande is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2012, 11:44 AM   #20
Junior Member
 
Sierra Grande's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Rifle, CO
Posts: 42
Drives: 2000 E430 4MATIC
PM ZoBoy for a used one.
__________________
Daily cruiser: 2000 E430 4MATIC.
Weekend Warrior: 1973 GMC Suburban 4x4
Sierra Grande is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2012, 05:49 PM   #21
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 9
Drives: 2001 SLK320
Electric floor shifter

I had the same symptoms on my SLK320, code reader shows P0705 DTC, the diagnostics manual shows the gear range recognition switch S16/10 it is inside the floor shift assy. I disconnected the battery and replaced the assy. part no. 1702671124, it is a $560. item at the dealer. it is a big job the console, radio and forward switch panel had to be removed on mine to access. I had no fluid issues and 51K on the car. after installation reconnected the battery, sync of ESP & windows and reset radio code (in owners manual) and test drive was perfect no longer stuck in limp mode 2nd gear. and no dealer reset, all I have is a OBDII reader that will erase codes & CELs.
Ricks01SLK is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2012, 06:16 AM   #22
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 2,728
Drives: 1999 E300TD
Wow that was a whopper of a story, and OBD reader that can read transmission codes!!! Who's reader do you have!
FYI the OBD code P0705 is a generic transmission fault that the transmission module sends to the ECU to let the driver know there is a potential transmission problem.

How did you make the leap of faith to the S16/10 switch.
__________________
Love my DAS Xentry
Plutoe is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2012, 12:10 AM   #23
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 9
Drives: 2001 SLK320
P0705 DTC

I just have a Innova OBDII/CAN diagostic code reader that yes, reads generic DTC's not Mercedes propriatory codes for example it showed; P0705 trans range sensor circuit (PRNDL input), but the part that helped me on my SLK320 shifter the most was a PDF file that is called Electronic Automatic Transmission control (ETC) it is a 106 page file that covers shift points & function tests on 722.6 transmissions for models 129, 140, 163, 170, 202, 208 & 210. it also has troubleshooting and diagnostic information including Mercedes codes and the USA generic code eg. P0705 = Mercedes codes 017 & 018. that is were I got the info on the S16/10 switch, (gear range recognition) then I searched parts descriptions of the floor shifter assy. and also schematics that I found on forums and google searches about the floor shifter internal construction and transmission control systems. Note; on the bottom of ea. PDF page it indicates "Diagnostics manual chassis/drivetrain" dated 06/00 I hope this helps. PS my 2001 SLK320 was built 05/2000

Last edited by Ricks01SLK; 12-24-2012 at 02:49 AM. Reason: add text
Ricks01SLK is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2012, 09:17 AM   #24
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 2,728
Drives: 1999 E300TD
Great work-----very nice diagnostic work and digging.
__________________
Love my DAS Xentry
Plutoe is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2012, 08:13 PM   #25
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 9
Drives: 2001 SLK320
Thank You

Thank you, But it helps that my day job is working as a Boeing jet mechanic. In addition, the forums and the web are a very valuable part of my tool kit.

Last edited by Ricks01SLK; 12-25-2012 at 06:56 AM. Reason: text
Ricks01SLK is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2012, 08:13 PM
 
 
 
Reply

Tags
1st, 2000, 328i, back, bmw, car, e320, gear, neutral, park, reverse, shift, stuck, transmission, wont



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off




All times are GMT -4. The time now is 07:17 AM.


Copyright 2001-2012 InternetBrands, Inc. / MBWorld.org. All Rights Reserved.
Everyone's Personal Details

SEO by vBSEO 3.5.2