Go Back   MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz Sedans > E-Class (W210)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

E-Class (W210) 1995-2002: E 200, E 220D, E 240, E 290TD, E 300TD, E 200, E 240, E 280, E 320, E 420, E 430 (Wagon, Touring, 4Matic)

Sponsored by : My Mercedes Parts
Click Here

Welcome to MBWorld.org!
Welcome to MBWorld,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 03-24-2012, 02:55 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 12
Drives: 2001 E320 Sport
2001 E320 cranks, won't turn over (video)

Hi all,

I'm trying to revive our 2001 E320 a bit. For months it wouldn't crank or start at all, electronics were dead. So I recently replaced the voltage regulator and battery and it ran beautifully for a week. But then this week it ran in to problems again.

Periodically when I would come to a stop it would stall out on me. I could then immediately restart it. But now I was driving around a bend doing like 5mph when I saw all the lights come on the dash and it crawled to a halt. I cannot get it to turnover now.

It cranks, but doesn't turn over:
http://www.flickr.com/photos/gnychis/7011583901/

I checked the fluids and they are all fine. I waited 10 minutes, tried again, same problem.

There was roughly a 6 month time where the car didn't run at all before I replaced voltage regulator and battery.

Does anyone have any suggestions on what I can check to narrow down this problem?

Thanks so much.
To remove this ad, register today or login if you already are registered!

gnychis is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2012, 09:39 PM   #2
Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Chicago, IL
Posts: 77
Drives: 99 Mercedes E320 AWD, 01 Infiniti I30
HEADNSKYY
Are you throwing any codes?
Joeker82 is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2012, 10:02 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 12
Drives: 2001 E320 Sport
Would a code cause a solid light on my dash? I have no lights that remain.
gnychis is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2012, 02:59 AM   #4
MBWorld Fanatic!
 
ohlord's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 6,170
Drives: 300E a couple 1994 w124wagon E320 Wagon/,1971MGB Track/Rally, MG Midget Autocross ,2000 E320 wagon.
Check for

spark.
Check for fuel.
Could be a dead fuel pump or fuse.
__________________




00-02 drivers side heated self dimming mirror glass
O2 sensors plug and play
17mm special spark plug boot tool
Spring loaded u joint spark plug socket
722.6 transmission dipstick
W210 W124 parts
Cryo rotors
Brake pads F.S.



Cognomen is in homage to the late great Janis Joplin "Oh lord won't you buy me a Mercedes Benz"
ohlord is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2012, 03:19 AM   #5
Member
 
track_warrior's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: San Antonio, TX
Posts: 167
Drives: Like The Stig
Quote:
Originally Posted by ohlord View Post
spark.
Check for fuel.
Could be a dead fuel pump or fuse.

Agreed, im sure it has something to do with the fuel system. Make sure you check your fuel line for fuel pressure when you turn the key into the start position.
__________________
l 1997 E-420 Sport l 2011 E92 ///M3 l 2009 Porsche Boxster-S l 2013 Scion FR-S l 2007 Ram 1500 4X4 l
track_warrior is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2012, 02:34 PM   #6
Newbie
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 12
Drives: 2001 E320 Sport
Thanks for the help and responses. Tried to start the car this morning and it did turn over. Checked the fuel pump fuse and it is OK. I saw the check engine light on, so I attempted to drive it to Pep Boys and it stalled on me again and won't turn over. Going to get the OBD code read.

Btw. Where is the fuel pump relay? I did some searching through the forum and someone suggested it was underneath passenger side rear seat by the fuse box. I didn't see it there, however.

There is a box under the drive side rear seat though, but it looks electrical.

pictures:
http://www.flickr.com/photos/gnychis/6868737896/
http://www.flickr.com/photos/gnychis...n/photostream/

Last edited by gnychis; 03-25-2012 at 02:43 PM.
gnychis is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2012, 02:50 PM   #7
MBWorld Fanatic!
 
RobertG's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: New Jersey
Posts: 2,827
Drives: things with and without wheels
Spray a little starting fluid into the air filter intake while cranking if it starts then it's fuel related if it doesnt then it's spark related.
RobertG is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2012, 03:25 PM   #8
MBWorld Fanatic!
 
ohlord's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 6,170
Drives: 300E a couple 1994 w124wagon E320 Wagon/,1971MGB Track/Rally, MG Midget Autocross ,2000 E320 wagon.
Good way to

toast your Mass air sensor.
If you want to try that open the clamp and spray the starter fluid in after the maf so as not to contaminate it.
Best to check fuel at the fuel rail.
No need to ruin other stuff
__________________




00-02 drivers side heated self dimming mirror glass
O2 sensors plug and play
17mm special spark plug boot tool
Spring loaded u joint spark plug socket
722.6 transmission dipstick
W210 W124 parts
Cryo rotors
Brake pads F.S.



Cognomen is in homage to the late great Janis Joplin "Oh lord won't you buy me a Mercedes Benz"
ohlord is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2012, 08:08 PM   #9
Newbie
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 12
Drives: 2001 E320 Sport
Okay, thanks so much for all of the help everyone! I am working on it still, but wanted to get the error code read first.

I had a local shop read it and they said its throwing an error related to the crank shaft sensor. I have never heard of this part on the car. Would it be causing the symptoms I am seeing of stalling and failing to turn over? Looking it up now, just wanted to report some progress.
gnychis is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2012, 09:25 PM   #10
Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 147
Drives: W210 E300D
Yes it definitely could be related, this sensor(Crankshaft Position Sensor) tells the ECM how fast the engine is turning(RPM read-out) and also the position of the crankshaft(so it knows when to initiate fuel injection and spark). If it is dead the engine will no longer start.You can get one at the dealer or online. Check everything else though just to make sure it is a $70-100 part... One of the symptoms is the car cutting out when hot, idling in traffic or coming of a highway and stopping abruptly. If you experienced those earlier that could indicate a bad CPS, but you could have a bad CPS without them.
CKonstantin is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2012, 11:14 PM   #11
Newbie
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 12
Drives: 2001 E320 Sport
Quote:
Originally Posted by CKonstantin View Post
Yes it definitely could be related, this sensor(Crankshaft Position Sensor) tells the ECM how fast the engine is turning(RPM read-out) and also the position of the crankshaft(so it knows when to initiate fuel injection and spark). If it is dead the engine will no longer start.You can get one at the dealer or online. Check everything else though just to make sure it is a $70-100 part... One of the symptoms is the car cutting out when hot, idling in traffic or coming of a highway and stopping abruptly. If you experienced those earlier that could indicate a bad CPS, but you could have a bad CPS without them.
Thanks so much for the response! This makes a lot of sense, and I learned a lot about a sensor I never knew existed from your post. It definitely shows those symptoms. It would only stall when warm and wouldn't start again until it would sit for hours.

I called my local dealer today and the didn't have the part, so they are going to order it for me.
gnychis is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2012, 11:14 PM
 
 
 
Reply

Tags
00, 2001, 420, benz, car, check, crank, cranks, e320, engine, light, mercedes, start, turn, wont



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off




All times are GMT -4. The time now is 09:36 AM.


Copyright 2001-2012 InternetBrands, Inc. / MBWorld.org. All Rights Reserved.
Everyone's Personal Details

SEO by vBSEO 3.5.2