Go Back   MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz SUVs, Trucks, Vans, Diesels, Other > M-Class (W163)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

M-Class (W163) 1998-2005: ML 230, ML 320, ML 350, ML 400 CDI, ML 430, ML 500, ML 270 CDI

Welcome to MBWorld.org!
Welcome to MBWorld,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 12-16-2005, 11:32 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Nov 2001
Location: Mass.
Posts: 2
Angry ETS/BAS/ABS lights on

I have a 2002 ML500. The ETS/BAS/ABS lights were coming on and I new I needed a break job. I had the front and rear rotors and pads replaced. This moring the ABS kicked it when I was coming to a stop on some ice. the the set of lights came on. I turned the engine off and on - the lights are out. ABS or ETS kicks in on a turn and the lights come on again. A a test I did a hard break with no ABS kicking in and the lights stayed off. Any ideas as to what is going on? I am thinking the brake light switch.
To remove this ad, register today or login if you already are registered!

kechal is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2005, 11:39 AM   #2
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Nov 2001
Location: Philadelphia area
Posts: 4,263
Drives: 2010 ML550, 2010 E350 4M, 1966 Corvette Convt C2
You are probably correct, a simple fix. If its not that could be another sensor but usually the brake switch. try stopping in a straight line without turning the wheel with the lights off. If they come on you have the answer.
sosh is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2005, 11:42 AM   #3
Newbie
 
Join Date: Nov 2001
Location: Mass.
Posts: 2
straight line stopping

I did a hard stop in a straight line and the lights did not come on
kechal is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2005, 12:58 PM   #4
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Nov 2001
Location: Philadelphia area
Posts: 4,263
Drives: 2010 ML550, 2010 E350 4M, 1966 Corvette Convt C2
Well, sometimes the brake light switches are intermittent. Drive it for a while and see if any brake application triggers the lights and be certain your brake lights are working. It could be the wheel angle sensors also. Try resetting these by turnining the wheel all the way left then all the way right. If all these fail go to a dealer and have him read out the fault on the Star diagnostic computer. Actually that is what really should be done to stop the guessing.
sosh is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2005, 02:49 AM   #5
Almost a Member!
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 26
hello there
a week ago i have a problem with my 2001 ml 430 the ets, abs and another light i think it was the esp came on together with viberationg and some weird noise in the front, i was so scared cuze someone told me it might me the abs system and it might coast around $2000 to fix it then a friend of my family how fix mercedes and bmw figure out that the fuse of the abs got stocked then he took it out and put it back all the lights went off and no more nosie and viberationg. so as a hint just check the fuses, good luck,
jerry
jerrym is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2005, 12:23 PM   #6
MBWorld Fanatic!
 
pointman's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: nj
Posts: 4,708
Drives: a car that can't do the throttle reset.
simple fix. its a diy'er. search the forum... there is a real good write up.
pointman is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2005, 04:30 PM   #7
Member
 
Calcio's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Washington DC area
Posts: 78
Drives: 1998 ML320; 2005 Audi A6; 2006 Honda Pilot
Me too

I have a 98 ML320 (no ESP) and the ETS light came on and has stayed on. This is the warning light that reads ETS, not the triangle. Called my service advisor who said he can't get me in for a week but no problem to continue driving it . Not sure if I believe that....comments? What is the brake light switch? Also, could be a coincidence but the day before it came on I went through the car wash. Wheel angle sensor perhaps?
Calcio is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2005, 09:10 AM   #8
Member
 
Calcio's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Washington DC area
Posts: 78
Drives: 1998 ML320; 2005 Audi A6; 2006 Honda Pilot
Brake Lamp Switch

Quote:
Originally Posted by Calcio
I have a 98 ML320 (no ESP) and the ETS light came on and has stayed on. This is the warning light that reads ETS, not the triangle. Called my service advisor who said he can't get me in for a week but no problem to continue driving it . Not sure if I believe that....comments? What is the brake light switch? Also, could be a coincidence but the day before it came on I went through the car wash. Wheel angle sensor perhaps?
It was the brake lamp switch. A $15.95 part plus $208 for 2 hours labor.
Calcio is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2005, 11:42 PM   #9
Senior Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: San Diego
Posts: 268
Drives: ML430, Mini Cooper S and Porsche 911 Twin Turbo
2 Hours Labor ?!!

Wow, that switch change is 1/2 hour maximum - even working at a snails pace and taking time out for a coffee break :-)
Maybe that's just the standard MB allocated time ?
FYI
I wrote up a how to on this topic (on another forum) and I think most people agree it's an easy straight forward DIY.
You might like to consider diy'ing next time - assuming you still have the ML.

Regards Tim
__________________
Tim

Former race engineer and senior designer for Formula 1 and CART at Cosworth Racing

'07 Lexus RX400h Hybrid AWD (ML430 replacement)
'03 Porsche 996 Twin Turbo Stage II tuned
'05 Mini Cooper S - Super Charged go kart :-)
'03 VW Jetta
timdf is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2005, 01:42 AM   #10
Senior Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: San Diego, CA
Posts: 471
Drives: 05 C230k Sedan
Send a message via AIM to ffejalink Send a message via MSN to ffejalink
I experienced this issue with my 02 ML, except mine was acting much worse. All of the lights came on, engine power became very weak, the brakes were pretty much non-existant, and the car shook horribly. It was very frightening. I ended up having the car towed to the deal twice for this issue (the first time didn't fix it). It even stranded one of the techs who was driving it home to experience the problem. The dealer ended up having the car for almost two weeks resulting in a new main computer (don't remember the exact part). Fortunately I haven't noticed anyone else experiencing this issue, so hopefully yours will be an easier fix.
__________________
Mein Garage
'13 ML350 BlueTEC (ordered)
'05 C230 Kompressor Sedan
'04 VW Phaeton
'06 ML500 (totaled)
ffejalink is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2006, 11:58 AM   #11
Member
 
Calcio's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Washington DC area
Posts: 78
Drives: 1998 ML320; 2005 Audi A6; 2006 Honda Pilot
Quote:
Originally Posted by timdf
Wow, that switch change is 1/2 hour maximum - even working at a snails pace and taking time out for a coffee break :-)
Maybe that's just the standard MB allocated time ?
FYI
I wrote up a how to on this topic (on another forum) and I think most people agree it's an easy straight forward DIY.
You might like to consider diy'ing next time - assuming you still have the ML.

Regards Tim
Yep...saw that and it did look easy but it needed A service and I figured that the labor wouldn't be that bad......wrong!
Calcio is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2006, 10:43 PM   #12
Senior Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: San Diego
Posts: 268
Drives: ML430, Mini Cooper S and Porsche 911 Twin Turbo
Put it down to experience....

The MB experience, like no other
I learnt to always get an estimate for any main dealer related repair work - even if it looks straight forward.
Sadly some MB main dealers look at servicing as a means to r@pe the owner, rather than retaining the customer for future purchases.

Latest example was $77 to tell me my PAS pump is leaking - this is after I told them it was leaking but declined ther offer of repair at $$$$$

I figure MB have lost at least $150k in purchases from me alone soley due to their 'snotty don't care less attitude' and incompetent / over priced service departments.

I'm far from alone when it comes to these sentiments - as a simple google of certain keys words would show.

In the meantime enjoy your ML.
__________________
Tim

Former race engineer and senior designer for Formula 1 and CART at Cosworth Racing

'07 Lexus RX400h Hybrid AWD (ML430 replacement)
'03 Porsche 996 Twin Turbo Stage II tuned
'05 Mini Cooper S - Super Charged go kart :-)
'03 VW Jetta
timdf is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2006, 10:53 PM   #13
Junior Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 26
Drives: 01 E430 Sport
My BAS/ETS came on too about a month ago. I had a friend use a Snap On tool to read the codes and it came up as a steering angle sensor, anyone know how much it would cost to replace that sensor? or how hard is it to do yourself.
Thanks
Firstml320 is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2006, 01:46 AM   #14
Senior Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: San Diego, CA
Posts: 471
Drives: 05 C230k Sedan
Send a message via AIM to ffejalink Send a message via MSN to ffejalink
Quote:
Originally Posted by timdf
The MB experience, like no other...
Sorry to hear about your bad experiences. I've been very fortunate to have a good dealer. It's too bad one bad experience with a dealer can ruin the reputation of an entire brand.
__________________
Mein Garage
'13 ML350 BlueTEC (ordered)
'05 C230 Kompressor Sedan
'04 VW Phaeton
'06 ML500 (totaled)
ffejalink is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2010, 10:18 AM   #15
Newbie
 
Join Date: Apr 2007
Location: Harrisburg, PA
Posts: 2
Drives: 2000 ML 320
Thx!!! A couple of lock to lock turns of the wheel and the light went off. This was the first time my ML320 went out in the snow so that may have something to do with it
mikmill is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2010, 10:18 AM
 
 
 
Reply

Tags
320, 98, abs, bas, esp, ets, light, lights, location, ml, ml320, ml430, ml500, noise, switch



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Aftermarket fog lights install in original w202 front bumper super3day C-Class (W202) 32 03-23-2006 02:18 AM
Climate Control Lights not working TimmyK 190E (W201) 0 11-24-2005 03:10 AM
Door switches, interior lights, remote locking bingoldsby E-Class (W210) 6 10-12-2005 09:50 PM
Performance Products Before Going There Read This Letter! buddhatikigod M-Class (W163) 7 06-04-2003 09:17 PM



All times are GMT -4. The time now is 02:56 PM.


Copyright 2001-2012 InternetBrands, Inc. / MBWorld.org. All Rights Reserved.
Everyone's Personal Details

SEO by vBSEO 3.5.2