ML320 stalling (sudden loss of power, shutting down) - MBWorld.org Forums



M-Class (W163) 1998-2005: ML 230, ML 320, ML 350, ML 400 CDI, ML 430, ML 500, ML 270 CDI

ML320 stalling (sudden loss of power, shutting down)

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread
Old 08-08-2006, 08:36 PM   #1
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sydney, NSW, Australia
Posts: 2
Drives: 2000 ML320
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ML320 stalling (sudden loss of power, shutting down)

My 2000 ML320 has intermittently suddenly shut down without warning on highways. Complete immediate loss of power (engine, steering, brakes, but not lights or starter). Useless trying to restart immediately but can be restarted as if nothing had ever happened after 3-5 minutes. Air mass sensor has been replaced.
Similarly, the engine will often die when starting the car, more often in cold weather. As above, it's Useless trying to restart immediately but will restart as if nothing had ever happened after 3-5 minutes.
It's as though the computer just has to reset.
Any suggestions?

Last edited by lloyd; 08-09-2006 at 03:42 AM. Reason: improving message
lloyd is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2006, 08:47 PM   #2
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Nov 2001
Location: Philadelphia area
Posts: 4,261
Drives: 2010 ML550, 2010 E350 4M, 1966 Corvette Convt C2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
If its not throwing any codes it is likely that its the CPS.
sosh is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2006, 07:50 AM   #3
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sydney, NSW, Australia
Posts: 2
Drives: 2000 ML320
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks a lot, sosh.
No, there's no code coming up. I've read the reports of other on the forum about their problems necessitating replacement of the CPS and mine is pretty similar, though my stopping dead on highways happens in any weather, not in hot weather reported by others, and I am able to restart after only a few minutes, which means that the engine is still very hot and hasn't cooled down much, which others seemed to think was necessary before restarting.
But the CPS does seem the most likely fault and I'll get the dealer to replace it or try and do it myself, as advised by some others on the forum.
lloyd is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2006, 11:17 AM   #4
Newbie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
When engine stalls and dies, try starting by turning the key and cranking the engine. If the tachometer lies there dead, it is the CPS. If the tach moves, it is the fuel pump or something else. This is what my SA told me when my engine used to die. It was a faulty CPS in the end.

Good luck
PrfNyr is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
0-60 runs - what do you get? looney100 W212 AMG 15 01-19-2016 02:20 PM
2002 MB ML320 Engine shuts off while driving Rayner M-Class (W163) 5 01-17-2016 12:45 AM
New supercharged toy, pics inside dllhg W211 AMG 17 09-09-2015 03:35 PM
No power to Telephone Module? Ideas? ps2cho Audio & Electronics 2 09-07-2015 07:14 PM
Accessory plugs in engine fuse box BaddogLT M-Class (W164) 0 09-03-2015 08:29 PM


Tags
2001, 320, 350, 500, engine, loss, mercedes, ml, ml320, power, shut, shutting, stall, stalling, sudden


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:34 AM.


Copyright 2001-2012 InternetBrands, Inc. / MBWorld.org. All Rights Reserved.