Go Back   MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz Sedans > S-Class (W220)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


S-Class (W220) 1999-2006: S 320 CDI, S 320, S430, S 500, S 600

Sponsored by : My Mercedes Parts
Click Here


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 04-04-2010, 04:10 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 4
Drives: 2000 S430
2000 S430 Transmission AIRMATIC Problems please HELP!!!!

I have a 2000 S430 and have been having some serious issues with it I need answers.....PLEASE HELP
So i bought the car about 2 months ago and one day was driving around town and the AIRMATIC Service indicator came on and the transmission stopped shifting. I stopped and turned the car off and started again immediately Problem was gone a couple days later I took it to a shop to have it looked at and they said there was nothing wrong with it and for like a month everything was fine. about 3 days ago i drove the car from Reno to Seattle and it did it again this time though it wouldnt stop doing by shutting the car off and back on. Now when you start the car you have to put it in gear and wait for the AIRMATIC warning to come on before you drive it or it wont shift. As long as you wait for the light to come on it shifts but lacks power. I hvae read alot of the posts about this same problem but haven seen any difinative solutions for it. Any ideas? the AIRMATIC doesnt leak and operates fine. any help would be greatly appreciated....
To remove this ad, register today or login if you already are registered!

jap_jdm is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2010, 09:54 AM   #2
Junior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 26
Drives: S430
Transmission-Airmatic problem

I know that most people on this forum shy away from taking cars to a MB dealership for mechanical issues, but once in a while it's the only smart move. These transmissions are very tough mechanically, but can be easily damaged if they run even slightly low on fluid or shift improperly because of the electronic signals. I have no clue what the Airmatic has to do with the transmission, but I'd get it hooked up to the computer at a Benz dealer to figure it out before it's too late. It only costs about $150 to diagnose. It worked for me when my '01 S430 was popping out of gear...turned out to be a leaking signal boot and it was 2 quarts low on tranny fluid...best $188 I ever spent. Good luck.
Bob727 is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2010, 11:24 AM   #3
MBWorld Fanatic!
 
Skylaw's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Tampa, FL
Posts: 3,029
Drives: 2005 S500 4-Matic, 1978 450SL
Welcome to the forum.

As a new owner, I'll point out the W220 S-Class Owners Start Here sticky at the top of the forum.

It won't solve your particular problem - Bob727's advice is best under the circumstances. You do seem to have two separate problems occurring, and your authorized dealer or a very good Mercedes-certified independent should diagnose them.

The sticky will give you a good starting point, however, for future problems.
__________________
Warren

2005 S500 4-Matic with
Gateway 500 iPod integration

1978 450SL restoration project

Formerly: 2000 S500 with
Ice>Link Plus iPod integration,
MikBox, and Upgraded voice control

Last edited by Skylaw; 04-04-2010 at 11:30 AM.
Skylaw is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2010, 02:03 PM   #4
Newbie
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 4
Drives: 2000 S430
I took it to an independent here in Reno and they said that it was because of a voltage drop. The dealership wouldnt even take my call
jap_jdm is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2010, 02:09 PM   #5
Newbie
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 4
Drives: 2000 S430
Please dont think that Im argueing with you but how come the transmission would not shift only when the airmatic light comes on? I saw another post on here about the same problem but remedys.....
jap_jdm is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2010, 10:10 PM   #6
MBWorld Fanatic!
 
Skylaw's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Tampa, FL
Posts: 3,029
Drives: 2005 S500 4-Matic, 1978 450SL
I have never known a dealership NOT to make a service appointment to diagnose and repair a problem with a Mercedes. As to diagnosing it over the phone, or giving free advice - those are things they may refuse.
__________________
Warren

2005 S500 4-Matic with
Gateway 500 iPod integration

1978 450SL restoration project

Formerly: 2000 S500 with
Ice>Link Plus iPod integration,
MikBox, and Upgraded voice control
Skylaw is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2010, 11:55 PM   #7
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,522
Drives: Mercedes
you may just have a weak battery (thus the comment about voltage drop) these cars exhibit all kinds of issues and warnings when the battery is low.

Either disconnect the battery from the car, charge it and reconnect (DO NOT CHARGE WHILE ATTACHED TO THE CAR), or get a new battery and see if that fixes it.
tusabes is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2010, 04:46 PM   #8
Member
 
Vmaxx's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Palm Beach,FL
Posts: 201
Drives: 2000 S430, 2000 S500 Both Brilliant Silver!
Quote:
Originally Posted by jap_jdm View Post
I have a 2000 S430 and have been having some serious issues with it I need answers.....PLEASE HELP
So i bought the car about 2 months ago and one day was driving around town and the AIRMATIC Service indicator came on and the transmission stopped shifting. I stopped and turned the car off and started again immediately Problem was gone a couple days later I took it to a shop to have it looked at and they said there was nothing wrong with it and for like a month everything was fine. about 3 days ago i drove the car from Reno to Seattle and it did it again this time though it wouldnt stop doing by shutting the car off and back on. Now when you start the car you have to put it in gear and wait for the AIRMATIC warning to come on before you drive it or it wont shift. As long as you wait for the light to come on it shifts but lacks power. I hvae read alot of the posts about this same problem but haven seen any difinative solutions for it. Any ideas? the AIRMATIC doesnt leak and operates fine. any help would be greatly appreciated....
to answer your question: the only thing that will fix this problem for good is to buy a set of conventional strut/springs from strutmasters.com or look around on google for a shop that maunfactures and installs strut conversions. Throw away your Airmatic! Here's a pic I took of my car yesterday (in sig) with the strutmasters conversion albeit they were just a quick fix i recommend going to an indy instead.
Vmaxx is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2010, 07:24 AM   #9
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,522
Drives: Mercedes
you didnt include the pic

and how would springs solve the transmission issue? at least read the problem before suggesting a fix that wont work
tusabes is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2010, 01:28 PM   #10
Member
 
Vmaxx's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Palm Beach,FL
Posts: 201
Drives: 2000 S430, 2000 S500 Both Brilliant Silver!
Quote:
Originally Posted by tusabes View Post
you didnt include the pic

and how would springs solve the transmission issue? at least read the problem before suggesting a fix that wont work
lol, I didn't read your original post sorry. About the the transmission issue all I can say is search benzworld.org and google. Worst case scenario is to let the dealer look at it then take it to an reputable mb repair shop around your area.

I uploaded the pic but i'll try again.
Click the image to open in full size.
Vmaxx is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2010, 01:28 PM
 
 
 
Reply

Tags
2000, 430, airmatic, benz, bez, car, front, gear, low, mercedes, problem, problems, s430, shifting, shuts, stop, suspension, transmission



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off




All times are GMT -4. The time now is 03:22 PM.


Copyright 2001-2012 InternetBrands, Inc. / MBWorld.org. All Rights Reserved.
Everyone's Personal Details