P0306 After header install - MBWorld.org Forums



W211 AMG Discuss the W211 AMG's such as the E55 and the E63

P0306 After header install

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread
Old 02-19-2012, 11:15 PM   #1
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 223
Drives: E55 AMG
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
P0306 After header install

Wondering if the forum god can help me out....

Couple of weeks back i got my kleemann headers installed and when we first started up the motor it wasn't idling properly.. Really rough!

The mechanic took it for a drive and when he brought it back we scanned the car and found the code p0306. So we swapped out the coil and wires between 5 and 6.... Still ended up with the same issue.

Hooked up star and noticed when the car is at idle the duty cycle for 6 is much larger then the rest of the cylinders. If you stand behind the car your clothing, skin etc will smell like GAS. if you park the car and walk behind the car you smell like gas.

Now where should i start my troubleshooting? Should i start by changing the plugs? or the injectors?

The guy that installed the headers said that i may have a problem with my injector and to run injector cleaner.
nicco is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 11:23 PM   #2
MBWorld Fanatic!
 
skratch77's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 4,634
Drives: 2005 E55
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 4 Posts
did he plug the wrong wires in the 02s?
skratch77 is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 11:25 PM   #3
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 223
Drives: E55 AMG
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Plug the wrong wires? how many wires are there?
nicco is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 11:27 PM   #4
MBWorld Fanatic!
 
skratch77's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 4,634
Drives: 2005 E55
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 4 Posts
he could of swapped the left and right bank or even the post cats banks.If all you did was install headers and nothing else I would look at those first before taking things apart.
skratch77 is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 11:31 PM   #5
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Jan 2009
Location: Northern VA
Posts: 3,125
Drives: W211
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 5 Posts
White o2 harness plug goes front and black o2 goes rears

Or also wires were reinstalled wrong?
novae500 is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 11:32 PM   #6
Out Of Control!!
 
55fanatic's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boston, MA
Posts: 14,156
Drives: 00 MB ML55, 91 Toyota Supra Turbo(sold), 06 E500(gone), 03 BMW M3
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by nicco View Post
Plug the wrong wires? how many wires are there?
He may have installed the 02 sensors in the reversed order is what he's saying. Car wouldn't run right correctly

The upper 02 sensor is where the lower sensor should be... The E55 has a left and right set. I would agree with Skratch. Make sure your o2 sensors are aligned
55fanatic is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 11:33 PM   #7
MBWorld Fanatic!
 
skratch77's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 4,634
Drives: 2005 E55
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 4 Posts
Quote:
Originally Posted by novae500 View Post
White o2 harness plug goes front and black o2 goes rears

Or also wires were reinstalled wrong?
you have front and rear and left and right,if the left and right are swapped the ecu will go nuts trying to get its A/F right

If your guy just installed the headers only and nothing else was touched and didnt double check to see if he plugged the 02s in the right places I would find another mechanic asap

Last edited by skratch77; 02-19-2012 at 11:35 PM.
skratch77 is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 11:38 PM   #8
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 223
Drives: E55 AMG
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ill have them check it out first thing in the morning and will keep you guys posted
nicco is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2012, 02:08 AM   #9
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 223
Drives: E55 AMG
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Anybody have a wiring diagram of how there actually suppose to be wired up?
nicco is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2012, 04:06 AM   #10
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Oct 2011
Location: Chicago
Posts: 1,202
Drives: 03 E55 AMG, 06 Harley Road King Custom 06 Ram 2500 Cummins, 97 Firebird Race Car, 88 Cutlass Supreme
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'd be looking at the spark plug wires and the plugs themselves on cylinder 6. Could have cracked the porcelain on a plug while working in the area wrestling the headers in if they left em in while installing the headers or damaged a spark plug wire when installing/removing them. One of the wires not seated well possibly?

I don't see it throwing a cylinder 6 misfire if the O2's were somehow crossed. You'd get a multi cylinder misfire if anything or issue with it going lean or rich as the computer fought to control air fuel ratio in the banks and it was not seeing what it was requesting/expecting from the injectors.


If an O2 is the problem (I doubt it) it would be the front O2's as the post cat O2's do NOTHING except report on if the catalytic converter is operating properly. The front O2's is what the engine uses to adjust running parameters.

Last edited by BBBSS; 02-20-2012 at 04:12 AM.
BBBSS is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2012, 05:54 AM   #11
PLATINUM SPONSOR
 
shardul's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Houston
Posts: 10,166
Drives: 2003 W211 E55, 2003 W220 S600
Thanked 60 Times in 44 Posts
Black connectors are for the front sensors and white connectors are for the reat sensors
shardul is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2012, 07:47 AM   #12
Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 90
Drives: 2006 E55
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Once again someone managed to find a master tech.
gp500e is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2012, 04:08 PM   #13
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Sep 2008
Location: BC
Posts: 3,562
Drives: Haters crazy
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Quote:
Originally Posted by gp500e View Post
Once again someone managed to find a master tech.
Lol

Mikey I would have done a better job :p
tbal is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2012, 04:35 PM   #14
MBWorld Fanatic!
 
emoving's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 7,222
Drives: 3-five-five/ TUNDRA/ 07 997 cab
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by gp500e View Post
Once again someone managed to find a master tech.
My Kleemanns went on perfect and not one issue!
emoving is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2012, 07:35 PM   #15
MBWorld Fanatic!
 
lowprofile's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 1,233
Drives: E55
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by shardul View Post
Black connectors are for the front sensors and white connectors are for the reat sensors
Correct.

Also, is it true that Star will give you individual duty cycles like the Op stated?
lowprofile is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2012, 08:05 PM   #16
PLATINUM SPONSOR
 
shardul's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Houston
Posts: 10,166
Drives: 2003 W211 E55, 2003 W220 S600
Thanked 60 Times in 44 Posts
Lowpro i was going to ask that same question. Where in star can you find the injector duty cycle. I know you can see the flow rate via star.
shardul is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2012, 06:21 PM   #17
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 223
Drives: E55 AMG
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
So finally had a chance to crawl underneath the car and found the O2 wires are complete opposite from either side. The picture is from cylinder 6 side upper O2 sensor.

Maybe it was the flow rate he was showing me on star can't remember, i was raging inside cause the car wasn't running properly.
Attached Thumbnails
P0306 After header install-photo.jpg  

Last edited by nicco; 02-22-2012 at 06:26 PM.
nicco is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Increase resale value with adding retrofits/mods? Tuner C-Class (W203) 22 11-27-2016 08:52 AM
Bad Alternator or Voltage Regulator? MTV10 W211 AMG 20 03-07-2016 04:12 PM
2008-2012 C300/C350 Headers for sale hotcorner216 C-Class (W204) 14 10-23-2015 02:00 PM
New supercharged toy, pics inside dllhg W211 AMG 17 09-09-2015 03:35 PM
Why is there no info on Weistec power packages? dark mod W211 AMG 4 09-08-2015 08:40 PM


Tags
code, codes, headers, ml55, p0306, plugs, spark, trooper, w211, wire


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:23 PM.


Copyright 2001-2012 InternetBrands, Inc. / MBWorld.org. All Rights Reserved.