Go Back   MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz AMG Vehicles > E55 AMG, E63 AMG (W210, W211, W212) > W211 AMG
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

W211 AMG Discuss the W211 AMG's such as the E55 and the E63

Welcome to MBWorld.org!
Welcome to MBWorld,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 09-26-2013, 07:57 PM   #1
Senior Member
 
S2K750's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: South Florida
Posts: 250
Drives: Daily 06 E55, Fun 12 GSXR750, Racing John Deere D110
Oil all over drivers side of motor... fml

Up until today the motor has always been spotless. Not a hint of oil anywhere.. I just took the car out for a spirited drive and within a mile from the house I noticed smoke coming hardcore out of the exhaust. No lose of power, hesitation or anything funky.

I pulled over as soon as I noticed and checked the oil level. The car said add a quart to get to full. I had it filled to 7.5 and its now at 6.7.

Normally I'd assume a valve cover leak, but thats typically something that goes bad over time. I've never seen it spray everywhere like the pictures below and smoke out of the exhaust?

Ideas?

Click the image to open in full size.

Click the image to open in full size.
To remove this ad, register today or login if you already are registered!

S2K750 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2013, 08:23 PM   #2
Senior Member
 
S2K750's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: South Florida
Posts: 250
Drives: Daily 06 E55, Fun 12 GSXR750, Racing John Deere D110
I cleaned it up and out the factory airbox on.. The smoke out the exhaust came from sucking up the oil via intake. Drove 2 miles grandma style and no oil spill. I hit boost for 1500 rpms and there's oil everywhere again.

My best guess right now looks like the filler tube or valve cover. The oil filter housing is solid from what I can see
S2K750 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2013, 09:02 PM   #3
MBWorld Fanatic!
 
E55AMGGG04's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Queens, NY
Posts: 1,705
Drives: 04 w211 E55
Oh wow I just saw this now. Looks like the same problem :/
__________________

EC ECU tune | EC TCU tune | EC SC pulley | EC Heat Exchanger | FT intake tubes | cm30 pump | EC mufflers | 2nd cat del | res del | K&N filters |
E55AMGGG04 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2013, 09:06 PM   #4
MBWorld Fanatic!
 
E55AMGGG04's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Queens, NY
Posts: 1,705
Drives: 04 w211 E55
I felt like it's the valve cover also. I can move the whole thing and I feel that it shouldn't be able to move at all. After the cleanup though it didn't look like it was coming out from there so I was confused.
__________________

EC ECU tune | EC TCU tune | EC SC pulley | EC Heat Exchanger | FT intake tubes | cm30 pump | EC mufflers | 2nd cat del | res del | K&N filters |

Last edited by E55AMGGG04; 09-26-2013 at 09:20 PM.
E55AMGGG04 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2013, 09:11 PM   #5
PLATINUM SPONSOR
 
shardul's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Houston
Posts: 7,933
Drives: 2003 W211 E55, 2003 W220 S600
Do a compression test ASAP
__________________
E55
shardul is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2013, 10:00 PM   #6
MBWorld Fanatic!
 
HeissRod's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Cypress, TX
Posts: 2,602
Drives: '06 E55, '06 Jeep SRT8, '94 Mustang GT
Quote:
Originally Posted by E55AMGGG04 View Post
I felt like it's the valve cover also. I can move the whole thing and I feel that it shouldn't be able to move at all. After the cleanup though it didn't look like it was coming out from there so I was confused.
You...can...move...your...valve...cover?!
HeissRod is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2013, 10:09 PM   #7
Member
 
EREBUS's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: Southlake/Keller
Posts: 219
Drives: clk63, cls55
Quote:
Originally Posted by shardul View Post
Do a compression test ASAP
Back in my college days, my modded talon tsi would blow the dipstick out and coat the engine with oil under heavy boost. The worn piston rings were no longer able to manage the pressure of high boost.......
EREBUS is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2013, 11:05 PM   #8
Senior Member
 
GunMoto's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: OC/SD, CA
Posts: 476
Drives: EG8 | E46 | W211
Posted this in the other oil spray thread:
Quote:
Originally Posted by GunMoto View Post
If oil is coming from the filler neck, check the gasket for the cap. Furthermore, there is an identical gasket also sealing the filler neck to the valve cover. The filler neck is twisted onto the valve cover and locks into place. You will need to lift the base of the filler neck (it is spring loaded) over the protruding tooth on the valve cover and twist to remove it--check that gasket.

If you can move the valve cover, then your valve cover bolts are loose! I suppose it's possible for some bolts to loosen over time? I recently replaced my valve cover gaskets and like 2 bolts seemed pretty loose. Adding to that, if your valve cover gaskets are shot, then no amount of tightening the valve cover bolts will help because although the rubber gasket is sandwiched between the cover and head, the actual cover mounts directly to the head's surface.

There's no oil pressure under the valve cover, but there are definitely oil sloshing around when the motor is running with oil squirters, and such.
__________________
GunMoto is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2013, 11:26 PM   #9
MBWorld Fanatic!
 
E55AMGGG04's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Queens, NY
Posts: 1,705
Drives: 04 w211 E55
^ I'm going to the dealer tom to get parts. If I get it switched it and down before you I'll let u know if this worked.
__________________

EC ECU tune | EC TCU tune | EC SC pulley | EC Heat Exchanger | FT intake tubes | cm30 pump | EC mufflers | 2nd cat del | res del | K&N filters |
E55AMGGG04 is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 12:06 AM   #10
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Mar 2011
Location: Orange County, CA.
Posts: 1,549
Drives: one car at a time
By any chance did you cap off the breather lines ? It sounds like you are building up excessive pressure, which should vent from the 3 valve cover vents (unless some butthead plugged them up...)....Ideally the lines will vent to a oil separator and then back to the intake (vacuum)....
__________________
Go : 175mm ASP pulley, Benzworks Headers, EC Heat Exchanger, split cooling with Cobra reservoir, Innovate OT-2 & LC-1, Belt Wrap Kit

Show : e63 front, trunk spoiler, diffuser, BBS CH-Rs
cij911 is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 01:35 AM   #11
Senior Member
 
Goni C63's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: S.I., NY
Posts: 408
Drives: C63/X5/ML/YUGO
Quote:
Originally Posted by E55AMGGG04 View Post
^ I'm going to the dealer tom to get parts. If I get it switched it and down before you I'll let u know if this worked.
Hey man sorry to hear that you have this kind of issue with the car but if you going to bring the car there and drop it off for repair you know my bro is the auto mechanic and he will save you big chunk of the $$$ specialy on there hourly labor $ and plus god knows what they ganna lie and you know any car that gets in my bros garage turned out to be faster lol any help you nead please do not hesitate to call and specialy that you drive AMG!!!
Goni C63 is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 10:49 AM   #12
MBWorld Fanatic!
 
E55AMGGG04's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Queens, NY
Posts: 1,705
Drives: 04 w211 E55
Quote:
Originally Posted by Goni C63 View Post
Hey man sorry to hear that you have this kind of issue with the car but if you going to bring the car there and drop it off for repair you know my bro is the auto mechanic and he will save you big chunk of the $$$ specialy on there hourly labor $ and plus god knows what they ganna lie and you know any car that gets in my bros garage turned out to be faster lol any help you nead please do not hesitate to call and specialy that you drive AMG!!!
You got it man! Im going to get a new filler neck and cap with gaskets and check all the lines and hoses today and I'll let u know
__________________

EC ECU tune | EC TCU tune | EC SC pulley | EC Heat Exchanger | FT intake tubes | cm30 pump | EC mufflers | 2nd cat del | res del | K&N filters |
E55AMGGG04 is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 10:53 AM   #13
Senior Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 364
Drives: E55
Oil shooting out the motor is never good, please do a compression test as well
Joncl is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 12:15 PM   #14
MBWorld Fanatic!
 
E55AMGGG04's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Queens, NY
Posts: 1,705
Drives: 04 w211 E55
The valve cover comes in 1 piece with the filler neck and new gaskets. Parts at Benz wants $400 negotiable so probably can get it for less than that. They said you can't get just filler neck and gaskets. I want to get this but I still havn't actually seem it come out. I'm going to do some more checking today and see if I can actually see the oil come out from where its leaking before I order this part.
__________________

EC ECU tune | EC TCU tune | EC SC pulley | EC Heat Exchanger | FT intake tubes | cm30 pump | EC mufflers | 2nd cat del | res del | K&N filters |
E55AMGGG04 is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 12:49 PM   #15
PLATINUM SPONSOR
 
shardul's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Houston
Posts: 7,933
Drives: 2003 W211 E55, 2003 W220 S600
keep us posted on what you find
__________________
E55
shardul is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 01:22 PM   #16
MBWorld Fanatic!
 
E55AMGGG04's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Queens, NY
Posts: 1,705
Drives: 04 w211 E55
Quote:
Originally Posted by shardul View Post
keep us posted on what you find
Will do! I'm going to tie a rag around the filler neck and take the car around the block and I'll accelerate enough to have some oil come out. The car Can be driven and there is no sign of leaks when the car is running. It's hard acceleration that gets it to come out. If that rag gets soaked and everything else looks dry I will order this piece and hope to call it a day!
__________________

EC ECU tune | EC TCU tune | EC SC pulley | EC Heat Exchanger | FT intake tubes | cm30 pump | EC mufflers | 2nd cat del | res del | K&N filters |
E55AMGGG04 is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 05:44 PM   #17
MBWorld Fanatic!
 
E55AMGGG04's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Queens, NY
Posts: 1,705
Drives: 04 w211 E55
I did a little ghetto test. I tied 1 rag around the oil filter and 1 rag around the oil filler. It ended up shooting out through the oil filter!!' Check your oil filter bro. The rag was drenched in oil. A gasket must've went bad on the oil filter. I also found a EVAP house disconnected which triggered a cel a few weeks ago. It happened to be the same one but on the other side.

I can't believe it. Almost too good to be true. Try doing the same thing bro I'm almost certain the same thing will happen for you!
__________________

EC ECU tune | EC TCU tune | EC SC pulley | EC Heat Exchanger | FT intake tubes | cm30 pump | EC mufflers | 2nd cat del | res del | K&N filters |
E55AMGGG04 is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 07:04 PM   #18
Senior Member
 
S2K750's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: South Florida
Posts: 250
Drives: Daily 06 E55, Fun 12 GSXR750, Racing John Deere D110
Haven't had a chance to test compression to check for damage from the lack of oil pressure. I believe I found the source though. If you look by the oil filter directly in front you'll see two feed lines; I think the bottom oil line is leaking. Tonight I'm going to wrap everything individually and test to be 100%.

I'll post up compression numbers and my findings tonight.

To answer the posts above. Only modification to the car are intakes, cuts outs, split cooling, and h/e. Nothing capped off or modified. I don't see where the vents are on the valve cover; all the oil is in the front if that helps. I'm feeling much more optimistic today, probably won't cry myself to sleep again.
S2K750 is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 07:29 PM   #19
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1,844
Drives: shrimp boat
It's your oil filter housing. The rubber gasket get pinch and under pressure the oil would spit out.
Forrest Gump 9 is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 07:31 PM   #20
MBWorld Fanatic!
 
E55AMGGG04's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Queens, NY
Posts: 1,705
Drives: 04 w211 E55
Quote:
Originally Posted by Forrest Gump 9 View Post
It's your oil filter housing. The rubber gasket get pinch and under pressure the oil would spit out.
This is what is happening to me.
__________________

EC ECU tune | EC TCU tune | EC SC pulley | EC Heat Exchanger | FT intake tubes | cm30 pump | EC mufflers | 2nd cat del | res del | K&N filters |
E55AMGGG04 is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 08:36 PM   #21
Senior Member
 
S2K750's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: South Florida
Posts: 250
Drives: Daily 06 E55, Fun 12 GSXR750, Racing John Deere D110
Soo... This is going to be the most ridiculous post I ever write.. Ignore the grammar, on a cell.


We wrapped each item one by one with a towel and zip tie. Then we went for a drive and figured out it was the lower oil feed line. We wanted to confirm that was it by doing a burn out with the hood up and everything wrapped except the leaking hose. So as soon as I hit the gas oil came out of the hose and the motor literally lifted 5-6". I knew I needed motor mounts but I didn't know it was torn in half.

After finding the issue we tested compression on the two problematic cylinders 1 & 8. Cylinder one tested 163. Cylinder 8 164. Both tested 3x each. Spark plugs all looked great for 90k.

I'll be changing the plugs out soon and will test all the cylinders.


Conclusion... Broken motor mount stretched the feed line which caused a leak.

Now time to celebrate!

Last edited by S2K750; 09-27-2013 at 11:50 PM.
S2K750 is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 08:47 PM   #22
Senior Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 364
Drives: E55
Maybe I missed it but did you get a cel?
Joncl is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 08:53 PM   #23
Super Member
 
MAN55LE's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: America
Posts: 582
Drives: 04 E55 AMG
Great job diagnosing it , and thanks coming back and letting us know... hate when we never find out the actual problem/fix.
MAN55LE is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 08:56 PM   #24
Senior Member
 
S2K750's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: South Florida
Posts: 250
Drives: Daily 06 E55, Fun 12 GSXR750, Racing John Deere D110
No cel.

You guys have been very helpful now and reading the last 10 years of posts. I hope my thread will help others in future.
S2K750 is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 10:15 PM   #25
PLATINUM SPONSOR
 
shardul's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Houston
Posts: 7,933
Drives: 2003 W211 E55, 2003 W220 S600
very nice!!!
__________________
E55
shardul is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 10:15 PM
 
 
 
Reply

Tags
compressor, fabtech, mechanic, vacancy



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off




All times are GMT -4. The time now is 10:59 PM.


Copyright 2001-2012 InternetBrands, Inc. / MBWorld.org. All Rights Reserved.
Everyone's Personal Details

SEO by vBSEO 3.5.2