Notices

Auto Stop/Start not working

 
Old 02-14-2017, 12:41 PM
  #1  
Senior Member
Thread Starter
 
neodoc's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Florida, USA
Posts: 309
Received 7 Likes on 3 Posts
2014 Rolls Royce Ghost, 2016 GLE63s, 1999 CLK Cabriolet
Auto Stop/Start not working

Hello, everyone:

It's been a while since I posted to this forum. Life gets complicated. I've noticed that the auto stop/start feature on my 2016 GLE63s has stopped functioning. It used to begin working once I was about 6 miles into a drive, but now, I can go for over 15-20 miles of mixed driving without it ever functioning. The dealer replaced the battery last week when the truck when in for an "A" service at 4600 miles. The problem persists. Any thought's?
neodoc is offline  
Old 02-23-2017, 10:00 PM
  #2  
Newbie
 
BaxBaxter's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 4
Received 0 Likes on 0 Posts
GLE 63 S Coupe
Hi Joe,

I'm not sure if this is stating the obvious, but auto stop/start only works on the AMG models in Comfort or Slippery driving modes. If you're in Sport or Sport+ it won't work. It took me a while to figure this out for myself when driving, and then I confirmed that this was the documented behavior in the manual.

Cheers,
Bax
BaxBaxter is offline  
Old 02-28-2017, 03:30 PM
  #3  
Senior Member
Thread Starter
 
neodoc's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Florida, USA
Posts: 309
Received 7 Likes on 3 Posts
2014 Rolls Royce Ghost, 2016 GLE63s, 1999 CLK Cabriolet
Originally Posted by BaxBaxter View Post
Hi Joe,

I'm not sure if this is stating the obvious, but auto stop/start only works on the AMG models in Comfort or Slippery driving modes. If you're in Sport or Sport+ it won't work. It took me a while to figure this out for myself when driving, and then I confirmed that this was the documented behavior in the manual.

Cheers,
Bax
Thanks, Bax. You're not stating the obvious. I appreciate your reply. I know that the system only works in Comfort mode, which is where I mostly leave it. It's funny, though. The auto stop/start seems to have a mind of its own. Under identical conditions, it will sometimes work and other times it just leaves the engine running. Perhaps it has something to do with how often I drive the GLE. Since it's my "other" car, it doesn't get driven every day.
neodoc is offline  
Old 03-02-2017, 10:15 AM
  #4  
Newbie
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 4
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
GLE63S SUV
The behavior you're observing seems to mimic what I've observed as well over 3 months of ownership. Usually drive in Comfort mode (and only in Comfort for the first 1k miles), but even then, sometimes it works and sometimes it doesn't. From searching on the topic in the past, it's my understanding that there's a variety of other criteria that must be met for it to work (battery voltage must be high enough, engine must be warm enough, A/C must be off). But even with these met it still seems sporadic. Not a big deal for me since I typically disable it when I first get in the car anyway, but definitely operates strangely when it's enabled.
jra85 is offline  
Old 03-17-2017, 03:48 PM
  #5  
Junior Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: NJ
Posts: 47
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Black 14 E 63S
Not sure if you know this or has been mentioned that you have to have the seat belts on also.
04-E55GMAN is offline  
Old 03-08-2019, 10:18 PM
  #6  
MBWorld Fanatic!
 
E55 KEV's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Washington D.C.
Posts: 4,823
Received 44 Likes on 38 Posts
2016 GLE63s / 2016 E63s / 2002 E55
Originally Posted by 04-E55GMAN View Post
Not sure if you know this or has been mentioned that you have to have the seat belts on also.
WTF! I just noticed my Auto Stop Start has not kicked in at all in months. Now I also don't recall the auto tightening seat belts working either. I didn't know the seats belts could be user on/off activated.


E55 KEV is offline  
Old 03-09-2019, 02:45 PM
  #7  
MBWorld Fanatic!
 
Nanook's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Alberta, Canada
Posts: 1,216
Likes: 0
Received 21 Likes on 20 Posts
'18 GLE63S AMG /'19 PORSCHE TURBO S / '09 CORVETTE ZR1 /'14 LEXUS RX350/'16 RAV4 Ltd
Auto belts in steering wheel options menu
Nanook is offline  
Old 03-10-2019, 04:06 PM
  #8  
MBWorld Fanatic!
 
E55 KEV's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Washington D.C.
Posts: 4,823
Received 44 Likes on 38 Posts
2016 GLE63s / 2016 E63s / 2002 E55
Originally Posted by Nanook View Post
Auto belts in steering wheel options menu
Seat Belts are on. I've never disabled them. I'm so used to the belts tightening I don't notice them anymore. So auto stop start not working for some other reason. It's cold here with the interior heat always on so perhaps the engine doesn't shut off because of cold temps.
E55 KEV is offline  
 

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: