Go Back  MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz AMG Vehicles > SL55 AMG, SL63 AMG, SL65 AMG (R230)
K&N filters installed, CHECK ENGINE LIGHT ON >

K&N filters installed, CHECK ENGINE LIGHT ON

Notices
SL55 AMG, SL63 AMG, SL65 AMG (R230) Discuss the SL55, SL63 and SL65 AMG.

K&N filters installed, CHECK ENGINE LIGHT ON

 
Old 04-03-2010, 11:46 PM
  #1  
MBWorld Fanatic!
Thread Starter
 
kamilclk430's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Chicago
Posts: 2,630
Likes: 0
Received 4 Likes on 3 Posts
W215 V12TT Build by Speedriven, W221 S550 4Matic
K&N filters installed, CHECK ENGINE LIGHT ON

Hey guys,

Yesterday night I finished installing my K&N filters, I bought these brand new and simply dropped them in, and re-installed the covers back on. I put about 10 miles on yesterday and today about 5 miles and my check engine light went on after hitting the throttle down a bit harder. The car felt strong and still does, however the check engine light appeared. Anyone know how to reset the computer or had this issue before? I'm not too worried about it since I will be taking the car shortly to Eurocharged for some Headers and heat Exchanger work, so the guys there can check it out. I just want to make sure everything is ok.

Thanks

KAMIL
kamilclk430 is offline  
Old 04-03-2010, 11:57 PM
  #2  
MBWorld Fanatic!
 
RichardM98's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: SoCal
Posts: 1,564
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
98 Brilliant Silver E320 Wagon
Assuming you installed the reusable K&Ns, your MAF sensor is probably fouled with oil off the filters. Do an OBD II scan and check to see if codes P0170 and P0173 appear. You can get some CRC MAF cleaner at an auto parts store and clean it. This type of filter (wire mesh) can allow particles large enough to eventually damage the sensor and it will need to be replaced.

Of course, there are many other things which trip the CEL and it could just be a coincidence. Again, a OBD II scan is recommended.
RichardM98 is offline  
Old 04-04-2010, 12:32 AM
  #3  
MBWorld Fanatic!
Thread Starter
 
kamilclk430's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Chicago
Posts: 2,630
Likes: 0
Received 4 Likes on 3 Posts
W215 V12TT Build by Speedriven, W221 S550 4Matic
How expensive is the MAF? is it worth changing if I will mod the car in the near future?

Thank You for chiming in
kamilclk430 is offline  
Old 04-04-2010, 12:58 AM
  #4  
Senior Member
 
BeltFedBob's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Lynnwood in summer, Fountain Hills during the rainy season in Wa.
Posts: 375
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 Maserati QP EGT, 2005 SL55AMG , 2002 CLK55AMG 2002 C230K Coupe
The SL55 doesn't have a MAF.
You need the check/clear the code to get the light off.
BeltFedBob is offline  
Old 04-04-2010, 01:11 AM
  #5  
MBWorld Fanatic!
Thread Starter
 
kamilclk430's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Chicago
Posts: 2,630
Likes: 0
Received 4 Likes on 3 Posts
W215 V12TT Build by Speedriven, W221 S550 4Matic
Originally Posted by BeltFedBob View Post
The SL55 doesn't have a MAF.
You need the check/clear the code to get the light off.
??? no MAF that is wierd, I will go check out the code hopefully sometime this week.

Do you guys know how you reset the computer??? I know there is a way to do it, so that it resets the memory of throttle response and so on, but I'm not sure where to find it.
kamilclk430 is offline  
Old 04-04-2010, 09:50 AM
  #6  
Super Member
 
LOVEMYBS's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Manassas, VA
Posts: 917
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
10 Cayenne GTS, 07 Porsche 911 Turbo
Originally Posted by kamilclk430 View Post
??? no MAF that is wierd, I will go check out the code hopefully sometime this week.

Do you guys know how you reset the computer??? I know there is a way to do it, so that it resets the memory of throttle response and so on, but I'm not sure where to find it.
I have K&Ns in my SL and have had no problems. However, when I installed them in my E550 the check engine light activated within five miles. The codes indicated I had bad oxygen sensors that were replaced under warranty. Granted it's a different engine but the outcome is the same. This is the first time I've ever had a "problem" with K&N's in all the cars I've owned.
LOVEMYBS is offline  
Old 04-04-2010, 12:02 PM
  #7  
MBWorld Fanatic!
 
RichardM98's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: SoCal
Posts: 1,564
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
98 Brilliant Silver E320 Wagon
Yes, there is a MAF in the air duct just after the air filter. The place it is on most cars. Since I don't have the car in front of me, I checked EPC.net which shows the MAF on the AMG engine.

You can read the codes and clear the CEL with an inexpensive scanner. Places such as Harbor Freight and auto parts stores have them ($50-90). Connector for scanner should be under dash on drivers side. It may have a plastic cover to flip down.

However, unless you 'fix' the problem the CEL will come back. Also, a bad or disconnected MAF can result in a rich mixture which will cause the catalytic convertors to overheat and melt down.

Good luck.

Last edited by RichardM98; 04-04-2010 at 12:04 PM.
RichardM98 is offline  
Old 04-04-2010, 01:27 PM
  #8  
Senior Member
 
BeltFedBob's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Lynnwood in summer, Fountain Hills during the rainy season in Wa.
Posts: 375
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 Maserati QP EGT, 2005 SL55AMG , 2002 CLK55AMG 2002 C230K Coupe
Not on the SC AMG engine in the SL55. The SC engine uses a MAP sensor. My NA CLK55 has a MAF sensor so you are correct on some AMG engines have one..Just not the SC engines.

Originally Posted by RichardM98 View Post
Yes, there is a MAF in the air duct just after the air filter. The place it is on most cars. Since I don't have the car in front of me, I checked EPC.net which shows the MAF on the AMG engine.

You can read the codes and clear the CEL with an inexpensive scanner. Places such as Harbor Freight and auto parts stores have them ($50-90). Connector for scanner should be under dash on drivers side. It may have a plastic cover to flip down.

However, unless you 'fix' the problem the CEL will come back. Also, a bad or disconnected MAF can result in a rich mixture which will cause the catalytic convertors to overheat and melt down.

Good luck.
BeltFedBob is offline  
Old 04-04-2010, 03:18 PM
  #9  
MBWorld Fanatic!
 
RichardM98's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: SoCal
Posts: 1,564
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
98 Brilliant Silver E320 Wagon
Originally Posted by BeltFedBob View Post
Not on the SC AMG engine in the SL55. The SC engine uses a MAP sensor. My NA CLK55 has a MAF sensor so you are correct on some AMG engines have one..Just not the SC engines.
My apologies you are correct. Sometimes the illustrations on EPC.net are 'one size fits all'. When I doubled checked with some third party suppliers I was unable to 'buy' a MAF for the model in question.
RichardM98 is offline  
Old 04-04-2010, 03:28 PM
  #10  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Apr 2008
Location: U.K.
Posts: 2,838
Received 12 Likes on 9 Posts
SL 63 W/B AMG , S600,C220
There is a reset button on the right or left hand side of the instrument
cluster, sometimes it has the letter...R...on.
This seems to reset most things.
sound 8 is offline  
Old 04-04-2010, 03:52 PM
  #11  
Senior Member
 
BeltFedBob's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Lynnwood in summer, Fountain Hills during the rainy season in Wa.
Posts: 375
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 Maserati QP EGT, 2005 SL55AMG , 2002 CLK55AMG 2002 C230K Coupe
Recheck your install. You may have knocked a connector or hose off changing the filters.

I have not reset any CEL with any buttons in the cabin. You can reset the CEL with a scanner but not clear all the codes without a Star tool. It's amazing what codes gets set with one fault.

Most auto parts stores can read the code set and clear the light unless you have a hard fault. A good independant shop should be able to get you back on the road if you don't wish to deal with the MB shop.

Originally Posted by sound 8 View Post
There is a reset button on the right or left hand side of the instrument
cluster, sometimes it has the letter...R...on.
This seems to reset most things.
BeltFedBob is offline  
Old 04-04-2010, 07:30 PM
  #12  
Super Member
 
Join Date: May 2004
Location: USA
Posts: 755
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
LS7 powered Corvette
Originally Posted by kamilclk430 View Post
Hey guys,

Yesterday night I finished installing my K&N filters, I bought these brand new and simply dropped them in, and re-installed the covers back on. I put about 10 miles on yesterday and today about 5 miles and my check engine light went on after hitting the throttle down a bit harder. The car felt strong and still does, however the check engine light appeared. Anyone know how to reset the computer or had this issue before? I'm not too worried about it since I will be taking the car shortly to Eurocharged for some Headers and heat Exchanger work, so the guys there can check it out. I just want to make sure everything is ok.

Thanks

KAMIL
Check for any loose hoses on the back side of the filter boxes. Perhaps the left side.... an air filter swap should in no way illuminate the check engine light on your vehicle. :-)
csumt76 is offline  
Old 04-05-2010, 12:32 PM
  #13  
Super Member
 
FLSL55's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: South Florida
Posts: 798
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
SL65
Originally Posted by csumt76 View Post
Check for any loose hoses on the back side of the filter boxes. Perhaps the left side.... an air filter swap should in no way illuminate the check engine light on your vehicle. :-)
That's the ticket! Look for the small hose that could be disconnected below the intake box on the drivers side. US Model.
FLSL55 is offline  
Old 08-18-2010, 02:43 PM
  #14  
Super Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Southern CA
Posts: 691
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
08 CLS63, Honda Accord, 04 911
ANy more feedback on this, I keep hearing on diff. forums here K&N fouls stuff or it doesnt..what about BMC?
150shot is offline  
Old 08-18-2010, 09:47 PM
  #15  
MBWorld Fanatic!
 
IngenereAMG's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Arizona
Posts: 3,703
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
SL55AMG, Ferrari 348, Ferrari Testarossa, Ferrari F40, Ferrari Mondial t, Ducati 916, Indycar
Originally Posted by 150shot View Post
ANy more feedback on this, I keep hearing on diff. forums here K&N fouls stuff or it doesnt..what about BMC?
I have been using K&Ns on all my cars, as well as our client's car, and as long as they aren't over oiled, or installed wrong, they work great. I have never had any issues whatsoever.
IngenereAMG is offline  
Old 12-17-2010, 02:38 PM
  #16  
MBWorld Fanatic!
Thread Starter
 
kamilclk430's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Chicago
Posts: 2,630
Likes: 0
Received 4 Likes on 3 Posts
W215 V12TT Build by Speedriven, W221 S550 4Matic
Vac hose in the back slipped off. THANKS FOR THE HELP GUYS
kamilclk430 is offline  
Old 12-17-2010, 04:04 PM
  #17  
Super Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 870
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Pinto
Originally Posted by kamilclk430 View Post
Vac hose in the back slipped off. THANKS FOR THE HELP GUYS
hehehe FAIL>.
Viet_Amg408 is offline  
Old 12-17-2010, 04:27 PM
  #18  
MBWorld Fanatic!
 
LawRens's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Norcal
Posts: 1,102
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
43
Originally Posted by kamilclk430 View Post
Vac hose in the back slipped off. THANKS FOR THE HELP GUYS
best case scenario just happened here. this could've gotten ugly lol

This is a first for me, sl55 uses MAP... would i be correct to assume all 55k engines use MAP as well?
LawRens is offline  
Old 12-17-2010, 04:54 PM
  #19  
Super Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 870
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Pinto
Originally Posted by thepinoc View Post
best case scenario just happened here. this could've gotten ugly lol

This is a first for me, sl55 uses MAP... would i be correct to assume all 55k engines use MAP as well?

55k engine use pressure sensor mount on the distrubitor intake pipe.. measure charged air.. similar to map/Maf...
Viet_Amg408 is offline  
Old 12-18-2010, 03:13 PM
  #20  
Newbie
 
Join Date: Jul 2007
Location: Denmark
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
SL65-AMG
I think in general to many”out of the blue” answers are posted from people without any clear knowledge off these cars.

If a person has a problem with his car, please post if you really have knowledge or real world experiences on this otherwise don’t.

There is no issue with K&N or Green oiled air filters what so ever, this is just gossip talk from the past.
rnnn1000 is offline  
Old 12-21-2010, 02:40 PM
  #21  
Senior Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: london
Posts: 339
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ck430 2002
Originally Posted by kamilclk430 View Post
Hey guys,

Yesterday night I finished installing my K&N filters, I bought these brand new and simply dropped them in, and re-installed the covers back on. I put about 10 miles on yesterday and today about 5 miles and my check engine light went on after hitting the throttle down a bit harder. The car felt strong and still does, however the check engine light appeared. Anyone know how to reset the computer or had this issue before? I'm not too worried about it since I will be taking the car shortly to Eurocharged for some Headers and heat Exchanger work, so the guys there can check it out. I just want to make sure everything is ok.

Thanks

KAMIL
might have been oiled too much from factory check maf
tastoto is offline  
 

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Quick Reply: K&N filters installed, CHECK ENGINE LIGHT ON


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: