P2001 COMPONENT N15/3 & P220A THE SPEED COMPARISON OF Y3/6N2 TO Y3/6N3 IS IMPLAUSIBLE - MBWorld.org Forums

Log In 


E-Class (W210) 1995-2002: E 200, E 220D, E 240, E 290TD, E 300TD, E 200, E 240, E 280, E 320, E 420, E 430 (Wagon, Touring, 4Matic)

P2001 COMPONENT N15/3 & P220A THE SPEED COMPARISON OF Y3/6N2 TO Y3/6N3 IS IMPLAUSIBLE

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread
Old 08-20-2011, 03:01 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 27
Drives: 01 E320
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
P2001 COMPONENT N15/3 & P220A THE SPEED COMPARISON OF Y3/6N2 TO Y3/6N3 IS IMPLAUSIBLE

ETC- ELECTRONIC TRANSMISSION CONTROL

P2001 : COMPONENT N15/3 (ETC [EGS] CONTROL UNIT ) IS DEFECTIVE
P220A : THE SPEED COMPARISON OF Y3/6N2 TO Y3/6N3 IS IMPLAUSIBLE.................

ANY TAKES ON THIS ??? I NEED HELP & ANY SUGGESTIONS OR ANYBODY THAT ALREADY WENT THRU THIS ..

CAR IS A : 2001 E320
dwnsouf7 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2011, 06:49 AM   #2
MBWorld Fanatic!
 
ohlord's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 6,170
Drives: 300E a couple 1994 w124wagon E320 Wagon/,1971MGB Track/Rally, MG Midget Autocross ,2000 E320 wagon.
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iF YOU ARE IN transmission LIMP MODE

OR SHIFTING PROBLEMS THOSE CODES NORMALLY SHOW UP AS A GENERIC CODE ON A REGULAR SCANNER as p0715 input speed sensor.
The evcu is probably not getting the proper signal from the n15/3 ETC
Inspect the electrical connector on the transmission for leakage.
Get some CRC mass air sensor cleaner and follow the r/r procedure on www.benzworld.org w210 forum and replace the connector after cleaning out the n15/3 called the ETC
The electrical connector is a known leak issue and when it leaks it passes trans fluid into the ETC electronic transmission control
and gives those codes.
I'm thinking since you show the fault P2001 : COMPONENT N15/3 (ETC [EGS] CONTROL UNIT ) IS DEFECTIVE
That the fluid leak is the issue and not the other cause of some transmission problems like the conductor plate failed.
Easy repair if you follow directions parts and a bit of fluid to replace.
You might want to do the trans fluid and filter change while down there I think it is suggested per Mercedes repair procedure and it is due anyway.

Last edited by ohlord; 08-20-2011 at 07:05 AM.
ohlord is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2011, 06:54 AM   #3
MBWorld Fanatic!
 
ohlord's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 6,170
Drives: 300E a couple 1994 w124wagon E320 Wagon/,1971MGB Track/Rally, MG Midget Autocross ,2000 E320 wagon.
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
autohausaz.com

lists the electrical connector at 6 bucks
You can also get the trans filter and gasket from them
You need a special dipstick to measure the fluid(I have them)
and you can use mb spec 722.6 spec fluid valvoline maxlife 722.6/Nag1 spec fluid
the diy is in the stickies section at the top of the benzworld w210 forum
ohlord is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2011, 02:05 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 27
Drives: 01 E320
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
cool

cool thanks, ...thats more or less what i was thinking when all of this started, was because of a "Limp Mode" then i went to a tech to scan it with the star scanner and read me these codes..we checked the ETC or TCU which ever one it is under the hood, infront of the passenger side and we found some fluid just by passing a finger thru it , we noticed fluid was in that compartment..But the tech went ahead and suggested with out actually taking it out completely, to change out the ETC and buy a new one and also to change the conductor plate just like that...

i had read before about the the cause of limp mode to the w210 and is because of that same fluid going up the harness..i just want to be sure if i spray the contact on the bottom of the electric plug out and cleaning it &,buy a new electric plug and change it ,and clean the harness including the actual ETC i would be able to fix this...is the ETC on the E320 sealed inside good enough to salvage by cleaning it really good in combination with the other procedures?

Last edited by dwnsouf7; 08-20-2011 at 02:16 PM.
dwnsouf7 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2011, 04:30 PM   #5
MBWorld Fanatic!
 
ohlord's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 6,170
Drives: 300E a couple 1994 w124wagon E320 Wagon/,1971MGB Track/Rally, MG Midget Autocross ,2000 E320 wagon.
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Sop up

the fluid and clean it out with the crc.It will remove the fluid and evaporate fully. You might also want to get the o ring and connector from the dealer since I don't know the supposed quality of the URO brand unit.
You may need to have the codes scanned on an sds after the rpair
ohlord is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2011, 05:37 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 27
Drives: 01 E320
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
k

oh ok....would the troubled codes need to be cleared by the star scanner to be fully working normal again, or is the repair just enough to do the trick almost ?
dwnsouf7 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2011, 06:38 PM   #7
MBWorld Fanatic!
 
ohlord's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 6,170
Drives: 300E a couple 1994 w124wagon E320 Wagon/,1971MGB Track/Rally, MG Midget Autocross ,2000 E320 wagon.
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Sometimes

the repair does the trick sometimes the sds needs to reset the codes.
ohlord is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2011, 08:11 PM   #8
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 27
Drives: 01 E320
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
k

k....ima do this 2morrow or this week....hopefully that will do the trick "

how would i know for sure that im really going to be needing to replace the conductor plate as well ?
dwnsouf7 is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2011, 04:55 PM   #9
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 27
Drives: 01 E320
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Will disconnecting the ETC unprogram the unit or can i disconnect to clean better ??
dwnsouf7 is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2016, 08:11 AM   #10
Newbie
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 11
Drives: SLK350
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I dont want to hi jack the thread but i have similar probs on a 2005 SLK 350 7g tranny (722.9) Pulled up at traffic lights went to pull off and its stuck in 1st gear. Connected my bluetooth adapter to it scanned it with the Carly for mercedes app and it brought up

Motor Control:
ME - Motor/Engine Electronics (MB: 0014468340)
Pressure Control Solenoid B Electrical
Code: OBD00 P0778
Fault: There is a fault in control unit ''Transmission''. There is a fault in control unit 'Transmission'.
Code: 001737

Transmission Control:
ETC - Electronic transmission control (MB: 0335456632)
Fault: Component N15/3 (ETC [EGS] control unit) is defective. Component N15/3 (ETC [EGS] control unit) is faulty. The fault can be ignored. / Fault: Not Relevant!
Code: 00200A

So after reading this thread it maybe just that tranny fluid has got on to or into the plug and connector, rather than needing a conductor plate

Many thanks in advance
Gorhad is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ML320 2009 BlueTec coolant leak and short circuit dmitry_sorokin Mercedes Tech Talk 5 09-14-2016 09:19 PM
SL400 Europe Experience Wolfman SL-Class (R231) 2 11-04-2015 09:39 PM
RPM at highway speeds? E500 ttruex E-Class (W211) 7 09-24-2015 08:42 PM
2002 CLK 320 front stabiliser electronic componant attachment Gus1 C-Class (W203) 2 09-11-2015 03:48 PM
FS: 2005 E320 4matic Estate marc hanna Mercedes Vehicles 0 09-02-2015 08:16 AM


Tags
2007, benz, class, code, control, diy, e320, limp, mercedes, mode, p2001, p220a, transmission, unit, w210


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:35 AM.


Copyright 2001-2012 InternetBrands, Inc. / MBWorld.org. All Rights Reserved.