Go Back  MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz Coupes & Cabriolets > CLK-Class (W209)
new cooling fan and control box, no fan >

new cooling fan and control box, no fan

Notices
CLK-Class (W209) 2003 on: CLK 270 CDI, CLK 200K, CLK 200 CGI, CLK 240, CLK 320, CLK 350, CLK 500, CLK 550 [Coupes & Cabriolets]

new cooling fan and control box, no fan

 
Old 05-05-2019, 10:43 AM
  #1  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: May 2019
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
clk500
new cooling fan and control box, no fan


hey all, new to Mercedes, decent with other manufactures

2003 clk500

we had to do a radiator swap and flush, all went fine with that.

connected electrical to the original fan and couldn't get the fan to come on.

tested two primary wires and they came out 12v at the plug to fan box

didn't test control wires b/c air conditioning was set to cold

figured box was shorted when fan removed the first time

replaced with new fan and control box, no fan

was checking relay R "terminal 87 relay, engine (N10/1k4) with the motor off, key to run position.

pull relay R and the fan immediately goes to full speed!

dash lights up every warning and motor won't start, but that damn fan is on!

insert relay and fan off.... new relay and same behavior.

any thoughts? much appreciated!
drewdrew is offline  
Old 05-06-2019, 11:06 PM
  #2  
MBworld Guru
 
Rudeney's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Birmingham, AL
Posts: 10,183
Received 783 Likes on 728 Posts
CURRENT: 2011 SL550, 2010 ML350, FORMER: 2007 CLK550 Cabriolet, 2002 C240, 2001 ML320, 1984 300TD
The fan is electronically controlled by the ECU. It only runs when needed. If you put AC on max, or engine temp gets over 90C, it should run on high speed. Otherwise, it may run slowly or not at all based on cooling demands.
Rudeney is offline  
Old 05-07-2019, 08:01 AM
  #3  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: May 2019
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
clk500
thanks! ac is on coldest, ect is well over 90c no fan

I checked every fuse including the massive 100 amp fusible link next to the battery and everything appears fine electrically

so there are four wires going to the fan control box.... what are the two small wires that go to the silver fan box?

the control wires from the ecu id assume... does anyone know what voltage I'm supposed to get from these when the fan should be running?

the two big ones are the 12v feed from the battery..

thanks for the help!
drewdrew is offline  
 

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Quick Reply: new cooling fan and control box, no fan


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: