Notices
M-Class (W163) 1998-2005: ML 230, ML 320, ML 350, ML 400 CDI, ML 430, ML 500, ML 270 CDI

What drives speed message to MCS unit?

 
Old 07-01-2014, 08:30 PM
  #1  
Senior Member
Thread Starter
 
waybomb's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Michigan, Wisconsin
Posts: 254
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ML350, S500, C280 Sport, 300SL, 190e 2.3 16V (2)
What drives speed message to MCS unit?

2003 ML350

The other day, the volume kept going up even though I was not going fast enough to drive that. I reached over and turned the volume down, and since then no issue.

Today I hooked up my X431 DGS and low and behold, I had a fault code on the MCS - speed sensor fault.

What drives that fault?

Cruise control works fine, speedo works fine, abs works fine.

Thanks in advance!
waybomb is offline  
Old 07-01-2014, 09:18 PM
  #2  
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: New England
Posts: 260
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
1990 190E 2.6, ... 1998 ML320, 2005 ML500SE
The MCS's speed signal comes from the Transmission Control Module just behind the shifter in the center console. The speed signal is used by the MCS's Navigation Module, if installed.

The MCS volume is controlled by a microphone located in the overhead console near the trip computer and not the speed signal.

The speed signal that controls the speedometer and cruse control comes from a different source.

Individual speed sensors on each wheel controls the ABS and 4ETS.

Mike
Mike's ML is offline  
Old 07-03-2014, 05:55 PM
  #3  
Senior Member
Thread Starter
 
waybomb's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Michigan, Wisconsin
Posts: 254
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ML350, S500, C280 Sport, 300SL, 190e 2.3 16V (2)
DTC B1734 speed sensor is what is shown on MCS via a X431 DGS scanner. Does this give a hint as to what could be bad?
waybomb is offline  
Old 07-14-2014, 01:49 PM
  #4  
Senior Member
Thread Starter
 
waybomb's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Michigan, Wisconsin
Posts: 254
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ML350, S500, C280 Sport, 300SL, 190e 2.3 16V (2)
Anybody know how to troubleshoot this one?
waybomb is offline  
 

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Quick Reply: What drives speed message to MCS unit?


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: