Notices
M-Class (W166) 2012, Read about the upcoming M-Class

Strange climate control

 
Old 01-11-2013, 01:48 PM
  #1  
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 86
Received 5 Likes on 3 Posts
2011 ML350
Strange climate control

My 2013 ML550. Climate control set on "auto" just started being noisy (air flow noise, not mechanical noise). Switching out of auto reveals it's using floor vents, face vents, and defroster vents on auto. If I manually select just floor or face vents (or both), it's quiet. Any idea why it would start using the defroster vents on auto?
schroedinger is offline  
Old 01-11-2013, 02:23 PM
  #2  
Member
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 94
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
S550, SRX, ML550
Did you get the extra option for rear seat climate control? I noticed mine included a mysterious "mist sensor" as part of that package (581), which I'm guessing can automatically detect that the window has fogged up and turn on the defroster.

I haven't had a chance to see if it works though - Colorado is a pretty dry climate and my ML parks in a garage, so I never really have an issue with misted over windows that occurs quite frequently elsewhere.

Last edited by Thimee; 01-11-2013 at 02:29 PM.
Thimee is offline  
Old 01-11-2013, 07:23 PM
  #3  
Super Member
 
iankayem's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Australia
Posts: 624
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
X350d GLE500e 2017, ML350 BlueTec 2012(sold), A200 2013, ML350CDI 2009(sold), Aston Martin DB7 2003
You've got a big car, and when it starts up, the sensors say you've got to replace all the air with fresh heated or cooled air. To do that it goes to full fan speed regardless of the setting. After a while as things stabilise, it will settle down to a moderate speed and you are comfortable.

The ML is no where near as noisy as some cars. Ear muffs are required in the Range Rover.

Regardless I usually reduce the fan speed which turns off the auto, and it all works fine albiet one minute later.
iankayem is offline  
Old 01-14-2013, 12:21 PM
  #4  
Super Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Near Niagara Falls, Canada
Posts: 552
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2013 ML BLUETEC JULY 31
We are assuming the 3 airflow locations because that's what displays first. I wouldn't say that's my experience. I have never had the fans speed start in high even when the temp setting is full high or low. Each country surely has different systems of the same general layout. The electric heat in Canada sure is welcome. Not sure if Northern US can get it.
dougiebear is offline  
Old 02-18-2013, 09:57 PM
  #5  
Junior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Castle Rock, CO
Posts: 35
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2003 C240 4Matic and 2013 ML350 4Matic
Did you figure out what the problem was? I have a noise that is loud when the heater is blowing hard and the A/C button is on (it comes on when I use the 'auto' feature). When I turn off the a/c feature, it stops immediately and starts again when you turn the a/c feature on. I remember reading a post saying the fans aren't syncronized, but I can't find it now.
marcanders is offline  
 

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Quick Reply: Strange climate control


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: