Go Back  MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz SLR & SL Roadsters > SL-Class (R230)
[HELP!] 05 Mercedes SL500 - limp transimssion? >

[HELP!] 05 Mercedes SL500 - limp transimssion?

Notices
SL-Class (R230) 2003 -- 2012: Discussion on the SL500, SL550, SL600

[HELP!] 05 Mercedes SL500 - limp transimssion?

 
Old 04-18-2019, 05:58 PM
  #1  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
mercedes sl 500
[HELP!] 05 Mercedes SL500 - limp transimssion?

Hi everyone - I have a 2005 mercedes sl 500. It runs and drives mostly fine. Yet, when I give the car a lot of gas, the car jerks and loses power. The transmission appears to go into a limp mode, but once I pull over/restart the car, the problem is gone. Any thoughts on why this is happening?

Here are the fault codes:
The check engine light is on
P0730 incorrect gear ratio
Andrew Abelsky is offline  
Old 04-18-2019, 08:12 PM
  #2  
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 47
Received 5 Likes on 5 Posts
2004 SL500
Yep. Get it scanned and I bet you have the dreaded turbine speed sensor failure. It will keep getting worse. You need to replace the speed sensors in the transmission conductor plate. Best to pull the conductor plate and send it to Circuit Board Medics. There are some YouTube videos on how to remove it. Not too hard (once you've done it). Or, take it to a shop that knows what they're doing to pull it. You will be without your car for several days.

Scan the transmission and see if any of these come up. Get yourself an
iCarsoft MBII iCarsoft MBII
. Best $150 you'll spend on your car. (If the link sends you to Walmart, just search for iCarsoft MBII on Amazon.)
  • Y3/8N1
    • 0715 - Input/Turbine Speed Sensor Circuit Malfunction
    • 0716 - Input/Turbine Speed Sensor Circuit Range/Performance
    • 0717 - The signal from component Y3/8N1 (Turbine Speed Sensor (VGS)) is not available
    • 0718 - The signal from component Y3/8N1 (Turbine Speed Sensor (VGS)) is defective
    • P2204 - The signal from component Y3/8N1 (Turbine speed sensor (VGS)) is not available
    • P2205 - The signal from component Y3/8N1 (Turbine Speed Sensor (VGS)) is defective
  • Y3/8N2
    • 2766 - Excessive rpm’s have occurred at component Y3/8n2 (Internal speed sensor (VGS))
    • 2767 - The signal from component Y3/8n2 (Internal speed sensor (VGS)) is not available
    • 2768 - Component Y3/8n2 (Internal speed sensor (VGS)) is defective
    • P2200 - Component Y3/8n2(Internal Speed Sensor (VGS)) is not available
    • P2201 - The signal from component Y3/8n2 (Internal speed sensor (VGS)) is defective
  • Y3/8N3
    • 0720 - Output Speed Sensor Circuit Malfunction
    • 0721 - Output Speed Sensor Range/Performance
    • 0722 - The signal from component Y3/8N3 (Output Speed Sensor (VGS)) is not available
    • 0723 - The signal from component Y3/8N3 (Output Speed Sensor (VGS)) is not Intermittent
    • P2206 -The signal from component Y3/8N3 (Output Speed Sensor (VGS)) is not available
    • P2207 - The value of component Y3/8n3 (Output Speed Sensor) is implausible

Last edited by JettaRed; 04-18-2019 at 08:22 PM.
JettaRed is offline  
 

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Quick Reply: [HELP!] 05 Mercedes SL500 - limp transimssion?


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: