Go Back  MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz Sedans > C-Class (W204)
Engine Rattle at Startup >

Engine Rattle at Startup

Notices
C-Class (W204) 2008 - 2014: C180K, C200K, C230, C280, C300, C350, C200CDI, C220CDI, C320CDI

Engine Rattle at Startup

 
Old 12-18-2007, 12:33 PM
  #1  
Almost a Member!
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: OC - USA
Posts: 28
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 C300 Sport Palladium Silver
Engine Rattle at Startup

I just picked up a C300 Sport about two weeks ago. The engine has about 800 miles on it so far, and I'm wondering if it's normal to hear the engine rattle for a few minutes on cold startup. Is this normal with MB engines? Is it just because itís a new motor? Once the car is warm it runs smooth as silk.

The car is parked in the garage, and I live in California. We're not talking freezing cold by any means.
walker29 is offline  
Old 12-18-2007, 12:35 PM
  #2  
Senior Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: 954
Posts: 302
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
01 CLK 55 AMG
something loose on the exhaust maybe??? Bracket or hanger or something?!?!
howie is offline  
Old 12-18-2007, 12:43 PM
  #3  
Almost a Member!
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: OC - USA
Posts: 28
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 C300 Sport Palladium Silver
It sounds more like it's coming from the motor. It goes away when its warm and isn't there when I start the motor after I've driven it.
walker29 is offline  
Old 12-18-2007, 01:31 PM
  #4  
Senior Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 446
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
'08 C 300 Sport, '01 SL 500 & '08 Nissan Frontier SE Crew Cab 4WD
Originally Posted by walker29 View Post
It sounds more like it's coming from the motor. It goes away when its warm and isn't there when I start the motor after I've driven it.
Our C300 Does it too, goes away as soon as the T-Stat opens. I think it's normal. Equally weird is how the exhaust sounds like a small block chevy with aftermarket mufflers for the first 15-20 seconds from a dead cold start.

-Ryan
CarGuru is offline  
Old 12-18-2007, 01:46 PM
  #5  
Almost a Member!
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: OC - USA
Posts: 28
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 C300 Sport Palladium Silver
Originally Posted by CarGuru View Post
Our C300 Does it too, goes away as soon as the T-Stat opens. I think it's normal. Equally weird is how the exhaust sounds like a small block chevy with aftermarket mufflers for the first 15-20 seconds from a dead cold start.

-Ryan
Thanks Ryan,

How many miles do you have on your car?
walker29 is offline  
Old 12-18-2007, 02:13 PM
  #6  
Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 239
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
c300 sport
i noticed this in my c300 as well (~1100 miles)..

when i start it up in the morning, i notice that the enginge rumbles a little bit, and even shakes/vibrates the car gently for a few seconds, until the rpm drops and then it runs smooth the rest of the day.
Lakerz4sho is offline  
Old 12-18-2007, 03:08 PM
  #7  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Jul 2007
Location: San Antonio
Posts: 1,104
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 C350
I have the same little noise at start up. 2200 miles now and it has always done it. Going to take it in for the "check up" servicing and I'll ask about it, but I believe it is normal.
MBTex is offline  
Old 12-18-2007, 03:10 PM
  #8  
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: NY
Posts: 199
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2015 ML350 4Matic
My 2007 C280 4matic does the same thing.
Same engine as the 2008 C300.
Rough idle at cold start then smooth running the rest of the day.
EDC320 is offline  
Old 12-18-2007, 03:49 PM
  #9  
Almost a Member!
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: OC - USA
Posts: 28
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 C300 Sport Palladium Silver
Thanks for the replies. Looks like this a common issue.

I was starting to wonder if I needed to hit the Slick50 or not j/k
walker29 is offline  
Old 12-18-2007, 09:05 PM
  #10  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 1,383
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
this is somewhat common in newer cars as the emissions systems struggle to get temperature into the catalytic converters as quickly as possible.
nyca is offline  
Old 12-18-2007, 09:28 PM
  #11  
MBWorld Fanatic!
 
rb23lb's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 1,900
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
LOADED 08' C350 & 14' GLK-350 Diamond White (P1, MM, AMG Pkg, Ln Trkng, Htd Sts, Keylss Go)
Originally Posted by CarGuru View Post
Our C300 Does it too, goes away as soon as the T-Stat opens. I think it's normal. Equally weird is how the exhaust sounds like a small block chevy with aftermarket mufflers for the first 15-20 seconds from a dead cold start.

-Ryan
noticed same thing on my c350, seems normal after a few seconds, nothin to worry about right?
rb23lb is offline  
Old 12-19-2007, 02:49 AM
  #12  
Junior Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Upland, CA
Posts: 42
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
08 C300, 04 Sienna XLE LTD AWD, 00 BMW M Roady, 98 SVT Contour
I already took my wife's c300 in for first service (3100 miles) and I've noticed it from day 2. I mentioned it to my SA, tech checked it out and stated it's normal.
dion is offline  
 

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Quick Reply: Engine Rattle at Startup


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: