Go Back  MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz Sedans > C-Class (W204)
engine shaking @ cold start... >

engine shaking @ cold start...

Notices
C-Class (W204) 2008 - 2014: C180K, C200K, C230, C280, C300, C350, C200CDI, C220CDI, C320CDI

engine shaking @ cold start...

 
Old 09-27-2008, 09:17 PM
  #1  
MBWorld Fanatic!
Thread Starter
 
Join Date: May 2004
Location: California
Posts: 1,093
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2014 C250 sport
engine shaking @ cold start...

When I started my car this morning, I noticed that the engine was randomly "shaking" during the high rpm warm up routine. This is the first time I noticed these random shakes...it feels like the engines moving side to side. This is the first car I had that takes a long time to cool down, sometimes if the car sits over night it still will have a normal, warm start start-up. My old S40 would do the high-rpm thing if it sat for more than an hour or so. Any comments are appreciated
akbro93704 is offline  
Old 09-27-2008, 10:34 PM
  #2  
Almost a Member!
 
PhaseNine's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Florida
Posts: 41
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 C350 | White | P2 | Pano
If you engine is moving alot and you beat on it sometimes while driving, check your motor mounts that might the a problem, but this is only if its moving alot.
PhaseNine is offline  
Old 09-28-2008, 10:22 PM
  #3  
Junior Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 41
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by akbro93704 View Post
When I started my car this morning, I noticed that the engine was randomly "shaking" during the high rpm warm up routine. This is the first time I noticed these random shakes...it feels like the engines moving side to side. This is the first car I had that takes a long time to cool down, sometimes if the car sits over night it still will have a normal, warm start start-up. My old S40 would do the high-rpm thing if it sat for more than an hour or so. Any comments are appreciated
Hey I have the same exact problem
I just bought my c300 two weeks ago and it does the same exact thing on a cold start
comanche is offline  
Old 09-29-2008, 04:16 AM
  #4  
Newbie
 
Join Date: May 2008
Location: Vancouver, British Columbia
Posts: 11
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
09 Obsidian Black C300, 98 Honda Accord, 96 Toyota Corolla
yea mine does the same...
jtec19 is offline  
Old 09-29-2008, 11:10 AM
  #5  
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Walnut Creek, CA
Posts: 220
Likes: 0
Received 16 Likes on 14 Posts
325Ci, 325Cic, C300
Same thing here. It gets better as it gets broken in. I'm at 12k miles, and I can barely feel it now even after a really cold morning.

Paolo
cvx5832 is offline  
Old 09-29-2008, 07:52 PM
  #6  
Newbie
 
Join Date: Sep 2008
Location: Newport Beach, CA
Posts: 7
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 C300
Yup, mine does the same thing!
shinyroo is offline  
Old 09-29-2008, 09:20 PM
  #7  
MBWorld Fanatic!
Thread Starter
 
Join Date: May 2004
Location: California
Posts: 1,093
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2014 C250 sport
Okay. Well its good to know it's "normal" I guess? It didnt do it today, only does it on random occasions. Weird.
akbro93704 is offline  
Old 09-30-2008, 06:07 AM
  #8  
Almost a Member!
 
Join Date: Dec 2006
Location: Sydney Australia
Posts: 57
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 - C200K : 2002 - C200K
..this is typical benz behaviour... nothing to be alarmed about...
Rixter is offline  
Old 09-30-2008, 10:31 AM
  #9  
Senior Member
 
RickP330's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Long Island, New York
Posts: 468
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2014 Mercedes C250 Coupe, 1998 SL 600 sport
My car does alot of bizzar stuff when I start it. I LOL when somone posted that there C300 thinks it's a 7 Liter power stroke desiel for the first 3 seconds when it starts - because that's exactly what I was thinking. 15K now and no problems otherwise. I just accept it...
RickP
RickP330 is offline  
Old 10-01-2008, 08:55 PM
  #10  
Senior Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 446
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
'08 C 300 Sport, '01 SL 500 & '08 Nissan Frontier SE Crew Cab 4WD
My car does it too! and the exhaust sounds extremely throaty for some reason also while this is going on. Mine only lasts for about 10 seconds then goes away and is really smooth.

-Ryan
CarGuru is offline  
Old 10-02-2008, 02:05 AM
  #11  
Newbie
 
Tazwell3's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 6
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 C300 Sport
mine shakes too, especially when I don't drive if for awhile.
Tazwell3 is offline  
Old 10-02-2008, 08:39 AM
  #12  
MBWorld Fanatic!
 
C300Sport's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Atlanta, GA
Posts: 2,598
Received 6 Likes on 6 Posts
2008 C300 Sport 6 Speed Manual, 1953 Chevy Bel-Air, 2015 Audi allroad, 1963 Chevy Apache
Good to know I don't have a problem...at least i'm not alone anyhow...
C300Sport is offline  
Old 10-02-2008, 03:10 PM
  #13  
Junior Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Chesapeake, VA
Posts: 44
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
'08 C300W Lux
Originally Posted by C300Sport View Post
Good to know I don't have a problem...at least i'm not alone anyhow...
I know how you feel. Bothered me big time until I learned I had plenty company.
Les-10 is offline  
Old 10-29-2011, 03:18 AM
  #14  
Newbie
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
92 C230
I bought a 2010 C300.. I have so many problems with it. It shake in the morning, I develop a backache when driving more than 20 minutes, the car is not smooth and feels every bump in the street, Overall, I am not happy..
Sarabenz is offline  
Old 10-29-2011, 01:35 PM
  #15  
MBWorld Fanatic!
 
jctevere's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Dix Hills, New York
Posts: 2,108
Likes: 0
Received 3 Likes on 3 Posts
2012 C250 Coupe
^ Try lowering your air pressure or something, I have found that the w204 has very comfortable suspension compared to competitors.

As far as shaking, mine does this too, I find its not as bad when you use 0-w40 Mobil 1 oil, and doesn't happen as much, but it still occurs. Still normal and ok @ 40k miles. Also, I notice that the RPM's "vary" as in the needle bounces, even at a contant speed on a straight slope. It is even more "audible" and can hear the variance since I got my exhaust done.
jctevere is offline  
Old 10-29-2011, 06:07 PM
  #16  
Senior Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: PA
Posts: 473
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2012 E350 4-matic SPORT
Damn. I car does it sometimes. I actually thought it was something to just continue to monitor. But after like 8-10 "mine those that too" I guess it's nothing to worry about
dgghostkilla is offline  
Old 10-30-2011, 09:50 AM
  #17  
MBWorld Fanatic!
 
Acapulco Bill's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Acapulco Mexico
Posts: 1,117
Received 13 Likes on 11 Posts
2010 C300 Sport
Strange. My 2010 C300 is so quiet and smooth on startup I make it a point to pay attention to the tach just to make sure the engine is running. Which is disconcerting, as the tach itself takes a couple of seconds to wake up.

As for the shaking, one would suspect an injector fault. A check for error codes would show this defect. Engine mounts - is it possible that different assembly lines source the mounts from various suppliers? Shaking during cold weather starts, if not the injectors, would indicate defective mounts, as the rubber is harder and should support the engine more firmly at lower temperatures.
Acapulco Bill is offline  
Old 10-30-2011, 10:54 PM
  #18  
RLE
MBWorld Fanatic!
 
RLE's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: SEATTLE WASHINGTON USA
Posts: 3,986
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
'08 C300 Lux Barolo Red Beige Leather P2 MM 18" wheels '84 944
Shaky?

Originally Posted by Les-10 View Post
I know how you feel. Bothered me big time until I learned I had plenty company.
And yet my '08, coming up on 30K miles, has never done this, hot or cold. Nor does it increase rpm on a cold start more than 100rpm.

It's a defect but if you want to live with it, well then..................
RLE is offline  
Old 11-01-2011, 02:05 PM
  #19  
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Puerto Rico
Posts: 69
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
C300 Sport
Mines did the same thing after a month of purchased. I truly panicked thinking it was something really bad. Called the service advisor and told me that was completely normal. In my case the shake last probably from 3 to 4 seconds then go smooth. Only happens in the mornings (cold start).
lfilomeno is offline  
Old 11-01-2011, 02:46 PM
  #20  
MBWorld Fanatic!
 
jctevere's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Dix Hills, New York
Posts: 2,108
Likes: 0
Received 3 Likes on 3 Posts
2012 C250 Coupe
Originally Posted by RLE View Post
And yet my '08, coming up on 30K miles, has never done this, hot or cold. Nor does it increase rpm on a cold start more than 100rpm.

It's a defect but if you want to live with it, well then..................
You probably garage your car, if not, the cold start holds RPM upwards of 1,000-1250 initially, then around 800-900 before settling at the 600RPM idle rate. Since yours is garaged, the car is somewhat "warm" and doesn't have to increase engine RPM as much or for nearly as long. The lifters almost immediately relax.

But for people who park outside or in the cold, this is normal to have RPM's increase at start up and for some uncomfortable shaking.
jctevere is offline  
Old 04-22-2014, 02:38 PM
  #21  
Newbie
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 6
Received 0 Likes on 0 Posts
Mercedes c200 CGI 2012
I am just surprised of the number of people who are facing the same issue of the engine shake as mine does the same.
when im starting my engine on a mid cold temperature most of the times it starts shaking like a holy coaster even the passengers can feel it and after visiting the dealer several times a sensor has been changed and it is still there and at last i was told its a fuel injection issue and advised me when i check in for my 45000 k service to mention the issue so next week im checking in as im 500 k away from , also on rough idle i have a vibration .. Any how on a conclusion mercedes disappointed me
Rami1212 is offline  
Old 04-22-2014, 10:15 PM
  #22  
Junior Member
 
Mr.Mango's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 36
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2009 C300 4Matic
^ you likely have a motor mount issue. Try shifting from park into reverse or drive, if its motor mounts the shaking should get substantially more aggressive once there is load on the powertrain.

This can also happen on cold start as the engine high idles to 1500rpm or so which produces similar load to that of transmission engagement.
Mr.Mango is offline  
Old 04-23-2014, 12:39 AM
  #23  
Newbie
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 6
Received 0 Likes on 0 Posts
Mercedes c200 CGI 2012
Originally Posted by Mr.Mango View Post
^ you likely have a motor mount issue. Try shifting from park into reverse or drive, if its motor mounts the shaking should get substantially more aggressive once there is load on the powertrain.

This can also happen on cold start as the engine high idles to 1500rpm or so which produces similar load to that of transmission engagement.
Thanks for the input .
What i believe this is a defect in all mercs by the factory as it is not logical to have this similar issue by this amount of ppl, also the engine mount is not just something normal to have it replaced while the car is still one to two years old.
The shake starts when rpm goes down to 700rpm where the rpm needle starts to shake , also the engine light comes up from time to time.
Im gonna bring it up next time i check in the car into service and i hope to figure it out before my warranty ends.
Rami1212 is offline  
Old 04-23-2014, 01:17 AM
  #24  
Senior Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: British Columbia
Posts: 436
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2011 E350 4 Matic
Originally Posted by Rami1212 View Post
Thanks for the input .
What i believe this is a defect in all mercs by the factory as it is not logical to have this similar issue by this amount of ppl, also the engine mount is not just something normal to have it replaced while the car is still one to two years old.
The shake starts when rpm goes down to 700rpm where the rpm needle starts to shake , also the engine light comes up from time to time.
Im gonna bring it up next time i check in the car into service and i hope to figure it out before my warranty ends.
good luck, hope it gets fixed for you. my w204's had a slight increase in RPM and a somewhat rough idig sound which disappears after 10 or so seconds.

for your issue i would just have your camera ready and take some video and sound clips as evidence
2nice4me is offline  
Old 04-23-2014, 12:23 PM
  #25  
Senior Member
 
Trancebolt's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: California
Posts: 268
Received 6 Likes on 6 Posts
w212 E350 Bluetec & Mk7 GTI Sport
"Thanks for the input .
What i believe this is a defect in all mercs by the factory as it is not logical to have this similar issue by this amount of ppl, also the engine mount is not just something normal to have it replaced while the car is still one to two years old.
The shake starts when rpm goes down to 700rpm where the rpm needle starts to shake , also the engine light comes up from time to time.
Im gonna bring it up next time i check in the car into service and i hope to figure it out before my warranty ends."

No defect. Its just a method of the car getting itself ready to go. Mine does it from time to time irrespective of the temperature of the weather or the car.

Motor mounts are all user error. You could ruin them in one day if you drive badly and carelessly.

If it only rumbles temporarily while turning on, and a few moments after its totally engineered to do so.

Similarly, people complain of brake rumble when sitting still at a light or something after driving; Its simply a brake cooldown process the car does and it makes people feel uncomfortable. It only does taht dependent on weather and the stress on the brakes that day. Keeping them fresh.

my dads sold mercedes for a long time
My dads had people complain of both of these things and they do not relate to any engienr trouble. however, people do often misdiagnose health symptons the same way they do car symptons. Alot of problems sound or feel the same as symptoms related to many categories of issues.
Trancebolt is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Quick Reply: engine shaking @ cold start...


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: