Go Back  MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz Sedans > C-Class (W204)
Engine light came on and dealer replaced magnets???  What are they talking about? >

Engine light came on and dealer replaced magnets??? What are they talking about?

Notices
C-Class (W204) 2008 - 2014: C180K, C200K, C230, C280, C300, C350, C200CDI, C220CDI, C320CDI

Engine light came on and dealer replaced magnets??? What are they talking about?

 
Old 03-23-2009, 04:19 PM
  #1  
MBWorld Fanatic!
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Location: Southeast
Posts: 1,484
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2008 C300 Sport, RWD, US
Engine light came on and dealer replaced magnets??? What are they talking about?

Over the weekend, the engine light came on in my C300.

This morning, I took it to the dealer to find out that it had something to do with magnets on the cams (of which there are 4 of) that control the valve timing. Apparantly 3 of the 4 of these magnets were replaced. I asked why they didn't replace the 4th one as it was pretty obvious that its time is short, and the service rep didn't know. I guess they're not allowed to replace what's not yet failed.

The CSR said that these magnets have something to do with valve timing which causes either a lean or rich mixture to occur if the magnets don't work.

Does anybody have any idea how that system works? diagrams maybe?

Also, I don't abuse my car. Why would these magnets go bad?
JimPap is offline  
Old 03-23-2009, 05:02 PM
  #2  
Super Member
 
jstaneff's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Seattle
Posts: 648
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
C-300, XC70, Wrangler
How many miles? At just over 20K miles, I had to have the Exhaust Cam Sensor replaced. Sounds a lot like the problem you had ... magnets.

I don't know why they would go wrong. If they're permanent magnets, they should be fine, unless something is reversing the polarity?
jstaneff is offline  
Old 03-23-2009, 06:19 PM
  #3  
Newbie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1992 Jeep Wrangler
You probably had a code for continuous camshaft adjustment. The cam adjuster solenoids (magnets) become oil fouled. There are 4 of them, 2 intake and 2 exhaust. MB is replacing them with a new part number. They will only replace the magnets that set a fault code.
skinny420 is offline  
Old 03-23-2009, 10:46 PM
  #4  
MBWorld Fanatic!
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Location: Southeast
Posts: 1,484
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2008 C300 Sport, RWD, US
jstaneff,

Around 30,000 miles
JimPap is offline  
Old 03-23-2009, 10:49 PM
  #5  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 1,373
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
is there a TSB for this?
nyca is offline  
Old 03-23-2009, 10:55 PM
  #6  
MBWorld Fanatic!
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Location: Southeast
Posts: 1,484
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2008 C300 Sport, RWD, US
skinny,

Since MB is replacing them with a new part number, can we presume that they know they have a problem and are replacing them with something better?
JimPap is offline  
Old 03-24-2009, 02:23 AM
  #7  
MBWorld Fanatic!
 
vic viper's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Sweden
Posts: 3,092
Thanked 200 Times in 130 Posts
S213
Originally Posted by JimPap View Post
skinny,

Since MB is replacing them with a new part number, can we presume that they know they have a problem and are replacing them with something better?

Yes they are, this is a pretty common fault on the 272 and 275 engine.
vic viper is offline  
Old 03-24-2009, 09:00 AM
  #8  
Newbie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1992 Jeep Wrangler
What vic said
skinny420 is offline  
Old 03-24-2009, 01:56 PM
  #9  
MBWorld Fanatic!
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Location: Southeast
Posts: 1,484
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2008 C300 Sport, RWD, US
So all those millions of miles of testing and this slipped past them?
JimPap is offline  
Old 03-24-2009, 02:11 PM
  #10  
MBWorld Fanatic!
 
vic viper's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Sweden
Posts: 3,092
Thanked 200 Times in 130 Posts
S213
Originally Posted by JimPap View Post
So all those millions of miles of testing and this slipped past them?

The cars that are shipped arnt always a 100% replica of the test cars, subcontractors makes small changes and adjustments all the time, it would be impossible to predict all errors that can occur.
vic viper is offline  
Old 03-24-2009, 02:21 PM
  #11  
MBWorld Fanatic!
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Location: Southeast
Posts: 1,484
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2008 C300 Sport, RWD, US
Vic,

Is it very likely that all three magnets would go out at the same time?

I'm wondering if it took the third one going out to get the engine problem dash light to illuminate. If that's the case, I'm concerned that the 4th magnet will go out and not activated the engine problem light.
JimPap is offline  
Old 03-24-2009, 02:44 PM
  #12  
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Carlsbad California
Posts: 139
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
C350 and a Lightning.
They are cam position sensors and I would think that one going bad would give you a check engine light. one would throw a code. And I'm surprised that one wouldn't effect driveability if not cause the engine to stall.
Maybe they are redundant and you only use one intake/exhaust? Somebody know this?
2tonOfun is offline  
Old 03-24-2009, 02:46 PM
  #13  
MBWorld Fanatic!
 
vic viper's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Sweden
Posts: 3,092
Thanked 200 Times in 130 Posts
S213
The engine light might come on with only one faulty magnet as well, the engine light is based on the "severity" of the problem, for instance a specific number of misfires etc.
vic viper is offline  
Old 03-24-2009, 03:02 PM
  #14  
MBWorld Fanatic!
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Location: Southeast
Posts: 1,484
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2008 C300 Sport, RWD, US
Only one time about a month ago when I exited the interstate and came to a stop at the bottom of the exit ramp, the engine loped, but when I got moving again it disappeared not to be seen of again. Otherwise, once the engine warms up its always been very smooth.

Does this provide any clues?
JimPap is offline  
Old 03-24-2009, 03:06 PM
  #15  
MBWorld Fanatic!
 
vic viper's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Sweden
Posts: 3,092
Thanked 200 Times in 130 Posts
S213
Very hard to tell, but a technician would be able to see in the cars fault memory what that was back then, if its not deleted that is.
vic viper is offline  
Old 03-24-2009, 03:10 PM
  #16  
MBWorld Fanatic!
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Location: Southeast
Posts: 1,484
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2008 C300 Sport, RWD, US
Thanks vic
JimPap is offline  
Old 03-24-2009, 07:30 PM
  #17  
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Carlsbad California
Posts: 139
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
C350 and a Lightning.
I would press the point of replacing three out of four.
2tonOfun is offline  
Old 03-25-2009, 11:25 AM
  #18  
Super Member
 
jstaneff's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Seattle
Posts: 648
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
C-300, XC70, Wrangler
Okay, I'm a wee bit confused. When the CEL came on, the manual (I stopped and looked it up, sitting in a forest glade ... ) said that I should drive the car to the nearest MB dealership for repairs.

Well, here's the confusion: what does this sensor control (ECS or ?)? Does it have anything to do with something that would cause great damage inside the engine? Or is it strictly fuel mixture, etc.? The manual said something about fuel quality, or the catalytic converter. I know the CC can be expensive, but I'm worried about damaging the inside of the engine.

And, does the CEL serve double duty? Is there ever a time when what it indicates should cause you to have the car towed?
jstaneff is offline  
Old 03-26-2009, 06:06 PM
  #19  
Newbie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
C230 Sport Sedan
I've just run into the same Cam Magnet problem. The diagnosis so far has them replacing the ECU, the wiring harness, the Oxygen Sensor and the Catalytic Converter for about $7000. My research has produced one document of interest regarding emissions related parts in the US: http://www.epa.gov/OMS/consumer/warr95fs.txt. The EPA requires warranty repair of all emissions related systems for 2 years/24000 miles and major systems (ECU, CC) for 8 years/80000 miles.
Tim Hitch is offline  
Old 03-26-2010, 12:25 PM
  #20  
Senior Member
 
white_glass_top's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 366
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2008 C300 SPORT (white)
actual recall

I just left the dealership today, had to drop mine off for the CEL, come to find out that this problem is an actual recall from Mercedes-Benz. So for those not tracking this, might wanna get yours replaced. the Cam Sensor Magnets, that is.
white_glass_top is offline  
Old 03-26-2010, 12:57 PM
  #21  
MBWorld Fanatic!
 
Ron Jr's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Long Island, New York
Posts: 2,824
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2013 C300 Sport Black Darth V3.0
Mine is in right now because the CEL came on. Haven't heard from the SA yet so I don't know what the cause is. Got a 2010 as a loner, don't really like the new side mirrors they are so small.
Ron Jr is offline  
Old 03-26-2010, 03:25 PM
  #22  
Super Member
 
dcjwlee's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: LI, NY, U.S.A.
Posts: 758
Thanked 0 Times in 0 Posts
2013 GLK 350 4M (Iridium Silver), 2010 E350 Coupe (Iridium Silver)
Originally Posted by Ron Jr View Post
Mine is in right now because the CEL came on. Haven't heard from the SA yet so I don't know what the cause is. Got a 2010 as a loner, don't really like the new side mirrors they are so small.
At high speeds, pre-2010 mirrors are pretty noisy. In fact, I remember reading an article which stated that mercedes engineers admitted that it was the source of most wind noise.

I bet this fixed that

edit: I do admit I like the big mirrors though. Drove the e coupe for a few days this week and despite the lack of a b-pillar, I couldn't help feeling like the blind spot was huge.
dcjwlee is offline  
Old 03-26-2010, 06:39 PM
  #23  
MBWorld Fanatic!
 
Ron Jr's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Long Island, New York
Posts: 2,824
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2013 C300 Sport Black Darth V3.0
My CEL was from a bad seal on the air filter box. The tech must have screwed up when he changed it at my B service.
Ron Jr is offline  
Old 03-27-2010, 06:06 AM
  #24  
Senior Member
 
white_glass_top's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 366
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2008 C300 SPORT (white)
Originally Posted by Ron Jr View Post
My CEL was from a bad seal on the air filter box. The tech must have screwed up when he changed it at my B service.
I was orginally told the same(Bad Seal), when I took the car in, but once I went to pick up, they told me about the magnets. That there was a recall on them.
white_glass_top is offline  
Old 12-12-2011, 03:14 PM
  #25  
Newbie
 
Join Date: Dec 2011
Location: NY
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ML350 2008
Do you need to remove PS res. and any other parts to get to the magnets on driver's side on ML350 2008?
MLattached is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:

Quick Reply: Engine light came on and dealer replaced magnets??? What are they talking about?


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: