Go Back  MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz Sedans > C-Class (W204)
2012 Engineering Menu / Enabling Backup Camera >

2012 Engineering Menu / Enabling Backup Camera

Notices
C-Class (W204) 2008 - 2014: C180K, C200K, C230, C280, C300, C350, C200CDI, C220CDI, C320CDI

2012 Engineering Menu / Enabling Backup Camera

 
Old 04-01-2013, 04:16 PM
  #26  
Newbie
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 4
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
C180
Originally Posted by tomeya View Post
We don't have the same version

Attachment 256342

Attachment 256343
better go to a dealer and ask for a software or firmware update... heard it's covered by warranty...
dflandrade is offline  
Old 04-05-2013, 03:40 PM
  #27  
Junior Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: NYC
Posts: 50
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
C250 Cpe, E90 M3
Any updates on how to enable the backup cam?

Is it possible to do on a 13 W204 w small screen and becker map pilot?
100degrees is offline  
Old 04-06-2013, 12:32 AM
  #28  
Senior Member
 
Cillys's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Los Angeles, CA
Posts: 274
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2011 C300 Sport 4MATIC
The dealer had two identical '11 C300 4MATIC Sport's on his lot. Fully loaded, sport package, MM, Nav, rear window shade, except the lower mileage one, only by 400 miles, had the factory rear camera!! SOLD !!!!!!!!!!!! Only one on the internet at the time I could fine that had the camera. It's not as cool as my '09 Acura TL, nevertheless it's there and works!
Cillys is offline  
Old 10-01-2013, 10:01 PM
  #29  
Newbie
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2013 C250
Guys,
any ideas how it works on C250 2013? I have 2013y model (US) and engineering menu looks completely different

- Andrew
andrew_psch is offline  
Old 10-02-2013, 02:57 AM
  #30  
Doa
Super Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Belgium
Posts: 814
Received 17 Likes on 16 Posts
W205
Originally Posted by 100degrees View Post
Any updates on how to enable the backup cam?

Is it possible to do on a 13 W204 w small screen and becker map pilot?
the audio 20 unit doesn't an aux video port
Doa is offline  
Old 10-31-2013, 11:22 AM
  #31  
Newbie
 
Join Date: Mar 2010
Location: Charlotte NC
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2011 C300
I have a 2011 C300 in Charlotte NC. My car has COMAND-APS. I can access the Engineering screens but cannot find the option to enable the backup/reversing camera. This is annoying since I have bought a backup/reversing camera - duh.


I have been a bit reluctant to just go poking around at random inside these menus for fear of messing something up.


Can anyone please tell me:
- If the backup/reverse camera can be enabled on my car
- How to do this, which screen/menu


Thanks in advance.

Last edited by rederikus; 10-31-2013 at 11:44 AM. Reason: Added "My car has COMAND-APS"
rederikus is offline  
Old 10-31-2013, 11:37 AM
  #32  
Doa
Super Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Belgium
Posts: 814
Received 17 Likes on 16 Posts
W205
again, unless you have a COMAND (NTG4 or NTG4.5) or the APS50 unit you can not do this. the audio 20 unit doesn't have a video aux port.
if you want more help try to mention what type you have
Doa is offline  
Old 10-31-2013, 12:16 PM
  #33  
Newbie
 
Join Date: Mar 2010
Location: Charlotte NC
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2011 C300
It was there, of course and just for reference here is where to find the Rearview camera menu item on a 2011 C300.


Press <Hangup><1><#> together for about 10 seconds with COMAND enabled. This will bring up the Engineering menu.


Scroll down to and select:
7. HW Setting
7.7 HU Parameter
Go down 3 screens (1/4), (2/4), (3/4)
(17) Rearview camera.


I cannot enable this yet but I'll try again when I connect up the camera.
rederikus is offline  
Old 10-31-2013, 12:23 PM
  #34  
Doa
Super Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Belgium
Posts: 814
Received 17 Likes on 16 Posts
W205
you can always enable it, you'll just get a black screen
Doa is offline  
Old 10-31-2013, 02:30 PM
  #35  
Newbie
 
Join Date: Mar 2010
Location: Charlotte NC
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2011 C300
Originally Posted by Doa View Post
you can always enable it, you'll just get a black screen
In fact I cannot enable it. It always remains grayed out. Earlier you mentioned "unless you have a COMAND (NTG4 or NTG4.5) or the APS50" it won't work. I had an Audio 20 in my last Merc, a CLK. My C300 has a CD/DVD changer. Is this an upgraded Audio 20? I am not really sure what I have in this car as I have owned it for less than a week. I may have to put the VIN into the MB Club's VIN decoder unless anyone here can tell me.


You seem pretty certain that my car has no video in. Why do you say this please?
rederikus is offline  
Old 10-31-2013, 02:57 PM
  #36  
Doa
Super Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Belgium
Posts: 814
Received 17 Likes on 16 Posts
W205
did you check the backside for a green fakra port?
if you post a picture of the center console with the unit i could tell if its audio 20 or APS50
Doa is offline  
Old 10-31-2013, 09:17 PM
  #37  
Newbie
 
Join Date: Mar 2010
Location: Charlotte NC
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2011 C300
Originally Posted by Doa View Post
did you check the backside for a green fakra port?
if you post a picture of the center console with the unit i could tell if its audio 20 or APS50
That is the next step. As soon as I see that (or not) I'll know myself. This won't happen until the weekend as I am a bit busy with moving house at the moment.


I have not turned the camera (obviously it is not yet connected) and when I select "R" the screen goes black, as it should, and the "Check entire surroundings!" message is shown. This is good but, does my car have the FAKRA connector? I'll just have to take it to pieces and see.


More later and thanks for your help.
rederikus is offline  
Old 11-14-2013, 06:27 AM
  #38  
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 6
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
E class
Hi, this is the back of my Audio 20 unit with Becker map pilot and small screen (5.8 inch) but its written NTG 4.5.

I still have no solution to add a reverse camera, i don't know where to plug the camera and how to activate the option. The green port fakra is already busy.
Attached Thumbnails 2012 Engineering Menu / Enabling Backup Camera-img_1306.jpg   2012 Engineering Menu / Enabling Backup Camera-img_1310.jpg  

Last edited by tomeya; 11-14-2013 at 06:41 AM.
tomeya is offline  
Old 11-14-2013, 01:49 PM
  #39  
Junior Member
 
Join Date: Nov 2013
Location: South Florida
Posts: 18
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2013 C250 - Lunar Blue
I am in the same boat Tomeya. Do you (or anyone else) know what the green port is being used for?
gusecu is offline  
Old 11-14-2013, 03:29 PM
  #40  
Doa
Super Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Belgium
Posts: 814
Received 17 Likes on 16 Posts
W205
multimedia pack most likely
Doa is offline  
Old 11-18-2013, 11:05 AM
  #41  
Newbie
 
Join Date: Mar 2010
Location: Charlotte NC
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2011 C300
Originally Posted by tomeya View Post
Hi, this is the back of my Audio 20 unit with Becker map pilot and small screen (5.8 inch) but its written NTG 4.5.

I still have no solution to add a reverse camera, i don't know where to plug the camera and how to activate the option. The green port fakra is already busy.
Almost certainly this is being used by, as DOA says, by the multimedia pack. This is the little plug in the glove compartment into which you can plug short adapter cables to convert to USB, iPhone, etc.


If you are not using the video part of this plug which, you probably are not then, you can disconnect the SMB/FAKRA connector that is currently plugged in and then connect your backup camera.


Obviously when you do this you will lose the "multimedia" functionality. This really means that the little plug in the glove box now has no video. At least that is the way I now understand the workings of this connector having waded through a large number of posts on the subject.
rederikus is offline  
Old 11-23-2013, 08:24 PM
  #42  
Junior Member
 
Join Date: Nov 2013
Location: South Florida
Posts: 18
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2013 C250 - Lunar Blue
Hi all,

I have a 2013 C250 with the basic Audio 20. I just pulled out my head unit and I have NTG4.5, and nothing plugged into the green port on the back of the unit. From what I have been able to find, it sounds like I can plug a camera into this plug (with the fakra adapter).

Does anyone know where to go in the engineering menu to find the option to turn on the camera when in reverse? I can get into the menu using the standard: ( "end call" + 1 + # ) but I am do not know where to go from there

Thanks!!

Gus
Attached Thumbnails 2012 Engineering Menu / Enabling Backup Camera-image.jpg  
gusecu is offline  
Old 03-29-2014, 07:05 AM
  #43  
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 6
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
E class
Originally Posted by rederikus View Post
Almost certainly this is being used by, as DOA says, by the multimedia pack. This is the little plug in the glove compartment into which you can plug short adapter cables to convert to USB, iPhone, etc.


If you are not using the video part of this plug which, you probably are not then, you can disconnect the SMB/FAKRA connector that is currently plugged in and then connect your backup camera.


Obviously when you do this you will lose the "multimedia" functionality. This really means that the little plug in the glove box now has no video. At least that is the way I now understand the workings of this connector having waded through a large number of posts on the subject.
I dont have the multimedia pack. In my glove box i just have my becker device, maybe its for that.
tomeya is offline  
Old 04-09-2014, 07:57 AM
  #44  
Senior Member
 
sentralfyr's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Norway
Posts: 283
Received 16 Likes on 16 Posts
2015 S205 AMG
The different Fakras

2012 Engineering Menu / Enabling Backup Camera-fakrasmb_zps1d76ac94.jpg
sentralfyr is offline  
The following users liked this post:
HBguy (03-30-2019)
Old 04-23-2014, 12:56 PM
  #45  
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 47
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
W212
Very simple to find out whether your car headunit have the Camera input (green Fakra) at the back of the HU or not :

+ Only Comand (ntg4) or Comand Online (ntg4.5 or 4.7) unit have backup camera input => you will see the memory card slot at the front.
- PCMCIA : NTG4
- SD card : NTG4.5 or 4.7

+ Without the memory card slot at the front of HU then your HU is Audio20 - there is no camera input at the back of the unit => the only way you can add the camera is install the interface box.

Last edited by kman2k; 04-23-2014 at 01:04 PM.
kman2k is offline  
The following users liked this post:
sentralfyr (03-21-2016)
Old 04-24-2014, 06:13 PM
  #46  
Newbie
 
Join Date: Jan 2010
Location: UK
Posts: 8
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
12 ML350 BT, 57 w211 E CLass estate, 59 CLC 280 Sport
Reversing cam activation with comand online?

Hi, I have installed mb original camera on my 2012 ML350 using mb retrofit cableform connected to the canbus, power and green connector on the back of the comand unit. The green connector has two inputs, the first is used for the media interface and the second for reversing camera. Had to disassemble both the green media int and rev cam connectors to double up in one of them. Power is confirmed at the camera end. However, am unable to get the camera enabled using the comand engineering menu. Have found the correct page and entry area which offers the choice of 4 different camera options, none of which works. The mb wis says the camera needs to be coded using star system (canbus I presume) I am fast coming to the conclusion that a trip to the dealer and the loss of mega bucks will be required to make this work unless anyone here knows better?

Last edited by phill993; 04-27-2014 at 04:21 PM. Reason: missed out model ref
phill993 is offline  
Old 02-12-2015, 04:40 AM
  #47  
Newbie
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
W204
Originally Posted by tomeya View Post
Still no solution ...
Do you have the same model as mine ? There is another problem, i dont know where to plug the green fakra cable of the camera .
All inputs are already taken

Dear all,

I have the same problem. Some one found a solution ?
Attached Thumbnails 2012 Engineering Menu / Enabling Backup Camera-255350d1363516506-2012-engineering-menu-enabling-backup-camera-img_1306.jpg   2012 Engineering Menu / Enabling Backup Camera-255351d1363516506-2012-engineering-menu-enabling-backup-camera-img_1310.jpg  
itgate is offline  
Old 07-11-2015, 02:57 AM
  #48  
Junior Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Melbourne, Australia
Posts: 33
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
W204 2012 C300
hey guys

2011 C300 with NT4.5 (memory card slot in front). Have plugged in FAKRA cable adapter, installed review camera, confirmed power to camera and enabled in engineering menu. When I shift to 'R' I get a black screen with 'check your surroundings' but no image. Tried every camera option. No dice. Any ideas?
SMOKEY300 is offline  
Old 07-13-2015, 01:16 AM
  #49  
Junior Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Melbourne, Australia
Posts: 33
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
W204 2012 C300
Ok fixed it.

I had the camera plugged into the night vision FAKRA port as that was the only free port on the back of my headunit - so just assumed it was the right one.

On mine, the camera/aux media port is shared, sort of like a side by side shotgun - and you can't plug two separate cables in - you have to 'unpin' the cable on your aftermarket FAKRA and plug it into the spare hole in the stock double FAKRA connector.

I got one of the 170 degree ebay cameras. The depth of view isn't great, and because it's offset to one side, you get a pretty bad representation to the rear of the car. I almost want to switch it off because I'm sure my missus will back into something and then blame the camera......anyone else have similar thoughts?
SMOKEY300 is offline  
Old 11-30-2015, 02:50 PM
  #50  
Newbie
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2012 Mercedes Benz c250
Hi

Originally Posted by acr2001 View Post
Thanks Glyn! The C240 was a major lemon (you might remember my thread with the huge list of problems?) well, now the transmission was acting up! So I decided enough was enough. Got a really good deal on it.


Update to the thread: I was able to find the Reverse Camera line in the engineering menu (it is now down another page). It doesn't have a simple "enable" option now, rather it has a bunch of options where are completely foreign to me - guess I'll have to try them until I find the right one.

Also, I found the option to enable the "Browser". Now there is a full web browser activated in the COMAND unit, but I cannot get it to connect. It wants to use my cell phone to get data but says that my phone (iPhone 4) doesn't support it.

If anyone has any suggestions I'll give it a try and report back.


EDIT: So, upon further research, the "COMAND online" feature as it is known in Europe (where it is enabled) requires a phone that supports Bluetooth DUN. No iPhone or Android supports this - only Blackberry and a few old phones. It is an outdated standard that Mercedes somehow decided to use :O I assume this is the reason why MBUSA disables this mostly useless option in America.
Hi, I have a 2012 Mercedes Benz c250 and installed the reverse camera on it but I wasn't able to find reverse camera on engineering menu could you please help me how did you find it? thanks
Sam/Khann is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Quick Reply: 2012 Engineering Menu / Enabling Backup Camera


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: