DIY Backup cam install on '08 & '09 C63 - Page 2 - MBWorld.org Forums



C63 AMG (W204) Discuss the C63 AMG

DIY Backup cam install on '08 & '09 C63

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread
Old 11-30-2014, 03:39 PM   #26
Senior Member
 
shades's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Toronto
Posts: 381
Drives: 09 C63, 11 Cayenne S
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Nice! great DIY
shades is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2016, 10:21 AM   #27
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 18
Drives: 09 E320
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Wonderful job. Thanks. I have a question if anyone can answer on my 2009 E320 with Command. How do I get into the menu to tell the system that I have a rear view camera? Currently, the systems setting does not show a rear view camera. Also, I have a 30 pin IPOD connector in the glovebox--can I connect to it to get the video in? Thanks again.
rogerdckwrth1 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2016, 09:36 AM   #28
Junior Member
 
Testudo's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: DC
Posts: 62
Drives: C63
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by rogerdckwrth1 View Post
Wonderful job. Thanks. I have a question if anyone can answer on my 2009 E320 with Command. How do I get into the menu to tell the system that I have a rear view camera? Currently, the systems setting does not show a rear view camera.


I followed the instructions on the previous page: "Enter engineering mode by pressing and holding HANG UP, 1, and # at the same time for 5 seconds.
Then goto HW Setting > HU Parameter then scroll to page 3 and select Rearview Camera. Choose SRVC and exit engineering mode. Shut off the car and then restart it; put it in reverse and you should be good to go!"
<a href="http://s175.photobucket.com/user/JeminiTrini/media/2009%20C63%20Rear%20Cam%20Install/IMG_2197.jpg.html" target="_blank">
Testudo is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2016, 11:28 AM   #29
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 18
Drives: 09 E320
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Testudo, Thanks for the input. I tried that procedure yesterday and a few minutes ago several times and it does not get my 2009 E320 into engineering mode. The hang up switch is on my steering wheel and the 1 and # are on the Command System. Anyone have any other ideas?
rogerdckwrth1 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2016, 12:06 PM   #30
Junior Member
 
Testudo's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: DC
Posts: 62
Drives: C63
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Testudo is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2016, 08:07 PM   #31
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 18
Drives: 09 E320
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks for trying but it is a different control head. Mine does not have the SERV button. I will keep trying!
rogerdckwrth1 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2016, 08:34 AM   #32
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 4,447
Drives: 2012 C63;1971 280SE 3.5(Sold);2003 1500 HD Silverado;2015 GLA 250 (wife's)
Thanked 89 Times in 72 Posts
Engineering Menu try - "Hang Up" + "#" + "1" and hold for 5 seconds. You should hear a beep if successful. Variation of the sequence given by Testudo .
Mort is online now   Reply With Quote
Old 01-22-2016, 08:51 AM   #33
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 18
Drives: 09 E320
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks but that did not work. I have a 2009 Merc but had the command replaced in 2013 with the same type head. I am attaching a pic.
rogerdckwrth1 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2016, 08:54 AM   #34
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 18
Drives: 09 E320
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Trying again to post an image.
rogerdckwrth1 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2016, 08:56 AM   #35
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 18
Drives: 09 E320
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Evidently I am not smart enough to post a picture.
rogerdckwrth1 is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2016, 08:52 PM   #36
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 412
Drives: 2006 CLS 500
Thanked 0 Times in 0 Posts
Was looking for backup cameras for my w219 cls500 I see ones that snap in on the outside of the plastic cover for the license plate lights and the camera hand outside only covering half the light does anyone know if the light interferes with the camera or vice versa? the Camera blocking the license plate light.
Dnasty is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2016, 12:37 PM   #37
Junior Member
 
Testudo's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: DC
Posts: 62
Drives: C63
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
If you are talking about the cameras show on the last page, then no. The camera does not interfere with the tag light. The light rests in the housing with the camera beneath it. Even in the dark when backing up, the picture is fine and your tag lights work.
Testudo is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2016, 12:50 PM   #38
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 412
Drives: 2006 CLS 500
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Testudo View Post
If you are talking about the cameras show on the last page, then no. The camera does not interfere with the tag light. The light rests in the housing with the camera beneath it. Even in the dark when backing up, the picture is fine and your tag lights work.
I came across this
Amazon.com : Navinio Inc CMOS Mercedes Benz E Class CLS Class C Class 300 W211 W219 W203 Car Rear View Camera Auto Backup Reverse Camera Waterproof Night Version Hd Solution : Car Electronics Amazon.com : Navinio Inc CMOS Mercedes Benz E Class CLS Class C Class 300 W211 W219 W203 Car Rear View Camera Auto Backup Reverse Camera Waterproof Night Version Hd Solution : Car Electronics

I think it is the same general idea but designed to fit my car which is the w219 cls500. I'm really concerned it will block out my license plate light for some reasonas it takes up half the screen.
Dnasty is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2016, 09:56 AM   #39
Junior Member
 
Testudo's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: DC
Posts: 62
Drives: C63
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Your light will be fine.
Testudo is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2016, 02:15 PM   #40
Newbie
 
Join Date: Jan 2016
Location: Virginia
Posts: 8
Drives: 2009 C63 AMG
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Question about semi installed backup camera.

So I just recent bout an 09 c63 and I seen where there is a camera already installed. Whenever I go into reverse I have no picture. I also have this odd long cable coming from behind my rearview Mirror. I feel like this somehow related to the back up camera because I have no idea what the cables plug into. Any information is greatly appreciated!



Helminski78 is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2016, 02:22 PM   #41
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 4,447
Drives: 2012 C63;1971 280SE 3.5(Sold);2003 1500 HD Silverado;2015 GLA 250 (wife's)
Thanked 89 Times in 72 Posts
The camera may need repairs or possible to be turned on in a Menu or activated in the engineering menu.

Those wires behind the rear view mirror are likely for a dash cam.
Mort is online now   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 01:21 AM   #42
Newbie
 
Join Date: Jan 2016
Location: Virginia
Posts: 8
Drives: 2009 C63 AMG
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Mort View Post
The camera may need repairs or possible to be turned on in a Menu or activated in the engineering menu.

Those wires behind the rear view mirror are likely for a dash cam.
Alright so I'll try going into engineering menu first, if that doesn't work I'll pop the trunk liner off and see what's going on back there.
Also with those wires I'm guessing maybe it's hard wired? Would I just need to buy a dash cam and plug it up?
Helminski78 is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 05:49 PM   #43
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 4,447
Drives: 2012 C63;1971 280SE 3.5(Sold);2003 1500 HD Silverado;2015 GLA 250 (wife's)
Thanked 89 Times in 72 Posts
Quote:
Originally Posted by Helminski78 View Post
Alright so I'll try going into engineering menu first, if that doesn't work I'll pop the trunk liner off and see what's going on back there.
Also with those wires I'm guessing maybe it's hard wired? Would I just need to buy a dash cam and plug it up?
Do you have a multi-meter to test for power on the plug-in, the one on the right? The other one looks like some kind of data cable. The other option might be a radar detector of some sort. It may well be a direct plug in depending on the dash cam. Can you find the other end of the wires in or behind the glove box or the ashtray/center console. Possible radar and laser connectors or remote control/display.
Mort is online now   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 05:53 PM   #44
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 4,447
Drives: 2012 C63;1971 280SE 3.5(Sold);2003 1500 HD Silverado;2015 GLA 250 (wife's)
Thanked 89 Times in 72 Posts
Helminski78, check the back of the command unit and see if that cable is wired in there to display something and in place of the rear view camera connection. Might be why you are not getting a rear view signal.
Mort is online now   Reply With Quote
Old 02-09-2016, 01:20 PM   #45
Newbie
 
Join Date: Jan 2016
Location: Virginia
Posts: 8
Drives: 2009 C63 AMG
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
So the other day I popped the trunk liner off and traced the back up cam wires all the way up to the front of the car and they were the cables in the picture I had posted before. So my guess was maybe he bought a display screen to use the camera and when he sold the car he just took the screen and left the cables there.
Helminski78 is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2016, 01:23 PM   #46
Newbie
 
Join Date: Jan 2016
Location: Virginia
Posts: 8
Drives: 2009 C63 AMG
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Mort View Post
Helminski78, check the back of the command unit and see if that cable is wired in there to display something and in place of the rear view camera connection. Might be why you are not getting a rear view signal.

I checked and there is a right angle fakra cable plugged in but I'm not sure where it led.
Helminski78 is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2016, 04:32 PM   #47
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 412
Drives: 2006 CLS 500
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Helminski78 View Post
So the other day I popped the trunk liner off and traced the back up cam wires all the way up to the front of the car and they were the cables in the picture I had posted before. So my guess was maybe he bought a display screen to use the camera and when he sold the car he just took the screen and left the cables there.
That would make sense as the cables probably cost him like 5 dollars and wouldn't be worth the effort to remove. Seems like you got some free labor done on your end though if you plan on doing that upgrade.
Dnasty is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2016, 02:39 AM   #48
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 412
Drives: 2006 CLS 500
Thanked 0 Times in 0 Posts
Would this work on an 06 cls500 with command? Also how does the wireless transmitter work Ive heard they get bad interference.
Dnasty is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2016, 02:50 PM   #49
Junior Member
 
Join Date: Jul 2016
Location: SoCal
Posts: 32
Drives: 2009 C63 AMG
Thanked 2 Times in 2 Posts
What kind of interference were you getting?
Sakebomb is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2016, 08:47 PM   #50
Junior Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 15
Drives: 08 C63
Thanked 0 Times in 0 Posts
I went with the wireless transmitter, every once in a while it'll be a picture of static or a scrolling picture of static. Also it doesn't come on sometimes. It's fine more often than not though. The camera I picked isn't great, it pretty much just shows the bumper and maybe a foot behind..
mcsvt is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The Full Story On Cam Adjusters And Lifters layzie12g C63 AMG (W204) 65 11-25-2016 10:26 AM
collision assist inoperative djokodallas C Class (W205) 43 10-08-2016 06:59 PM
The Full Story On Adjusters & Cams layzie12g W211 AMG 7 11-19-2015 02:23 PM
WTB: aftermarket cams for W211 E55 Engine jcjmw Engine and Performance 1 09-08-2015 03:43 PM
SF Bay area Modesta expert needed TLDream California 0 09-03-2015 07:27 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:19 PM.


Copyright 2001-2012 InternetBrands, Inc. / MBWorld.org. All Rights Reserved.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
What's your question?
Send