Go Back  MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz SUVs, Trucks, Vans, Diesels, Other > M-Class (W163)
bi-xenon stopped working, DRLs flash on high beams >

bi-xenon stopped working, DRLs flash on high beams

Notices
M-Class (W163) 1998-2005: ML 230, ML 320, ML 350, ML 400 CDI, ML 430, ML 500, ML 270 CDI

bi-xenon stopped working, DRLs flash on high beams

 
Old 05-31-2012, 12:20 AM
  #1  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: May 2012
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ML500
bi-xenon stopped working, DRLs flash on high beams

Hi everyone,

I'm posting on behalf of my dad, hoping to avert a costly trip to the mechanic for something that might be trivial. Seems I'm using the wrong search terms because I can't find anything about the problem he's having and this seems like it should be a well-known problem.

His W163 ML500 has bi-xenons and the passenger side low+high beam stopped working. When he turns on his high beams the inner-most light (DRL?) blinks instead. Is this a sign of a failed xenon bulb? Failed ballast?

Thanks!
Michal
mickeypi is offline  
Old 05-31-2012, 11:04 AM
  #2  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Oct 2011
Location: Westchester, N.Y.
Posts: 4,325
Received 366 Likes on 351 Posts
2002 ML 320 & 2006 ML500
First of all what year ML 500?

Secondly, are the bi-xenons factory installed or were they a modification?

If they are factory, I might be able to help you. If they were a mod, I can't.
Maj. Dundee is offline  
Old 05-31-2012, 11:14 AM
  #3  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: May 2012
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ML500
They were factory installed.
mickeypi is offline  
Old 05-31-2012, 11:18 AM
  #4  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Oct 2011
Location: Westchester, N.Y.
Posts: 4,325
Received 366 Likes on 351 Posts
2002 ML 320 & 2006 ML500
Originally Posted by mickeypi View Post
They were factory installed.

Jesus, I asked two questions and only one got answered.

What year is the 500?
Maj. Dundee is offline  
Old 06-01-2012, 01:06 AM
  #5  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: May 2012
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ML500
It's a 2004, Maj.
mickeypi is offline  
Old 06-03-2012, 01:24 PM
  #6  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: May 2012
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ML500
Bump...
mickeypi is offline  
Old 06-04-2012, 01:37 AM
  #7  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Oct 2011
Location: Westchester, N.Y.
Posts: 4,325
Received 366 Likes on 351 Posts
2002 ML 320 & 2006 ML500
There are a couple of things to check:

1. Fuse #20 in the right side kick panel fuse/relay box.

2. See that ground W2 is tight.

3. Also check condition of the control module and the wiring.

4. Try not to put the headlamp back as there might be other tests to perform. If there are, you will need a test light and/or a DVOM.

In the future, when you need help, don't take 14 hrs. to respond to a simple question (e.g what year is you truck?)
Attached Thumbnails bi-xenon stopped working, DRLs flash on high beams-2012-06-04_010824.jpg   bi-xenon stopped working, DRLs flash on high beams-w2-ground.jpg   bi-xenon stopped working, DRLs flash on high beams-fuse-boxes.jpg   bi-xenon stopped working, DRLs flash on high beams-2012-06-04_012715.jpg  
Attached Files
File Type: pdf
R&I Headlamp.pdf (33.4 KB, 356 views)
Maj. Dundee is offline  
Old 06-04-2012, 10:48 PM
  #8  
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: New England
Posts: 260
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
1990 190E 2.6, ... 1998 ML320, 2005 ML500SE
Originally Posted by Maj. Dundee View Post
Jesus, I asked two questions and only one got answered.?
Originally Posted by Maj. Dundee View Post
In the future, when you need help, don't take 14 hrs. to respond to a simple question (e.g what year is you truck?)
WOW! Tough crowd. Ohh your from NY that answers a lot.
Mike
Mike's ML is offline  
Old 06-05-2012, 12:52 AM
  #9  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: May 2012
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ML500
Ok, I finally got my hands on the car. The fuse was fine, the other control box also looked fine. I took a look at the bulb on the passenger side since one lamp was already out, and it looked a little hazy so I swapped the left and right bulbs as a sanity check. Turns out that's the problem. My dad needs to find an honest mechanic because they had told him that they already checked that and the next step was electrical diagnostics. Now I'm just a little surprised that the manual doesn't say anything about the symptoms for a failed bulb.

Anyway, any recommendations for buying replacement bulbs? Roll the dice on eBay?
mickeypi is offline  
Old 06-05-2012, 08:35 AM
  #10  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Oct 2011
Location: Westchester, N.Y.
Posts: 4,325
Received 366 Likes on 351 Posts
2002 ML 320 & 2006 ML500
Originally Posted by Mike's ML View Post
WOW! Tough crowd. Ohh your from NY that answers a lot.
Mike
You seem to be sympathetic towards someone who failed a two question questionnaire and then" bumped" the thread looking for a response. These two questions were listed separately and not hidden or disguised in any way. Holding someone's hand is not my cup of tea.

Why you chose to go with this N.Y. thing can only be interpreted as you have a great dislike for New Yorkers in general. Being contentious as you are, would you have made that same remark if I lived in any other state?
Maj. Dundee is offline  
 

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Quick Reply: bi-xenon stopped working, DRLs flash on high beams


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: