Go Back  MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz Sedans > S-Class (W220)
steering really hard to turn even with new pump >

steering really hard to turn even with new pump

Notices
S-Class (W220) 1999-2006: S 320 CDI, S 320, S430, S 500, S 600

steering really hard to turn even with new pump

 
Old 02-08-2009, 02:58 PM
  #1  
MBWorld Fanatic!
Thread Starter
 
benz_addict's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Toronto
Posts: 1,985
Likes: 0
Received 4 Likes on 4 Posts
V12TT
steering really hard to turn even with new pump

hey guys I replaced my power steering pump here's the follow up thread:
https://mbworld.org/forums/s-class-w...ring-dead.html

Now the problem is that it's really hard to turn as if the car was off (almost it still turns though). No grinding or moaning sounds though and power steering fluid level looks fine? Help? I've driven 1100kms on the new pump already...
benz_addict is offline  
Old 02-08-2009, 06:50 PM
  #2  
MBWorld Fanatic!
 
Skylaw's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Tampa, FL
Posts: 3,062
Likes: 0
Received 11 Likes on 6 Posts
2005 S500 4-Matic, 1978 450SL
Does your car sit low, and ride harsh as well? If so, it's a classic symptom of a failed Airmatic system.
Skylaw is offline  
The following users liked this post:
tariq kabir (10-05-2018)
Old 02-08-2009, 06:57 PM
  #3  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,578
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
04 S430 (sold),05 X5 4.4i, 02 325i, 87 560SL, 85 Alfa Romeo
Originally Posted by benz_addict View Post
hey guys I replaced my power steering pump here's the follow up thread:
https://mbworld.org/forums/s-class-w...ring-dead.html

Now the problem is that it's really hard to turn as if the car was off (almost it still turns though). No grinding or moaning sounds though and power steering fluid level looks fine? Help? I've driven 1100kms on the new pump already...
YOu should check your steering rack. OR the pressure line going to the Steering rack. The was the intitial issue efore you replaced the pump right?
The Rack is a little hard to get to, but the entire pressurization system only consists of the pump and components, Supply line, reture line, and the rack assy. IF it feels exactly the way it doe when the car is off, either you are not getting supply pressure to the rack, or the rack has failed.
There may be a quick way for one of the dealer techs to verify the rack, I'm not too sure how to do that without trying a new one, but if you are sure you have pressure to the rack which is an easy test, then you will know where the problem lies.
my06clk is offline  
Old 02-09-2009, 08:33 AM
  #4  
Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 86
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
did u replace the pump with a used one or new? becuase waht is sounds like is a bad pump because it sounds like there isnt pressure for the rack. the symptoms you are describing is the reason i replaced mine becuase once a pump goes bad they dont make any or enough pressure for the steering to function normally.
ekogutpl is offline  
Old 02-11-2009, 06:45 PM
  #5  
MBWorld Fanatic!
Thread Starter
 
benz_addict's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Toronto
Posts: 1,985
Likes: 0
Received 4 Likes on 4 Posts
V12TT
nvm guys it's working perfectly for the last few days
benz_addict is offline  
Old 02-11-2009, 10:42 PM
  #6  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,578
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
04 S430 (sold),05 X5 4.4i, 02 325i, 87 560SL, 85 Alfa Romeo
Originally Posted by benz_addict View Post
nvm guys it's working perfectly for the last few days
Well what was it?
my06clk is offline  
Old 02-11-2009, 10:56 PM
  #7  
MBWorld Fanatic!
Thread Starter
 
benz_addict's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Toronto
Posts: 1,985
Likes: 0
Received 4 Likes on 4 Posts
V12TT
Originally Posted by my06clk View Post
Well what was it?
I don't know. It's working perfectly now probably the weather now it's a bit warmer?
benz_addict is offline  
Old 02-11-2009, 11:12 PM
  #8  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,578
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
04 S430 (sold),05 X5 4.4i, 02 325i, 87 560SL, 85 Alfa Romeo
Originally Posted by benz_addict View Post
I don't know. It's working perfectly now probably the weather now it's a bit warmer?
Hmm well.. at least its working..I wonder if it was an airlock or something..
my06clk is offline  
Old 10-05-2018, 02:15 AM
  #9  
Newbie
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 4
Received 0 Likes on 0 Posts
S500
hey skylaw i started a new forum if u check under the name tariq kabir. i see that u the best out here and i really look upto u. please can u take a look and educate me or give me pointers about my harsh airmatic ride and tough steering when coming to a stop. my rears do sag but gets up the minute i press the unlock button without any airmatic too low sign. please look at my new thread i started. thank you so much
tariq kabir is offline  
 

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Quick Reply: steering really hard to turn even with new pump


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: