Go Back  MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz SUVs, Trucks, Vans, Diesels, Other > M-Class (W164)
2008-ML350:P0019-Crankshaft Position-Camshaft Position Correlation (Bank 2 Sensor B) >

2008-ML350:P0019-Crankshaft Position-Camshaft Position Correlation (Bank 2 Sensor B)

Notices
M-Class (W164) 2006-2011: ML280CDI, ML320CDI, ML420CDI, ML350, ML500, ML550

2008-ML350:P0019-Crankshaft Position-Camshaft Position Correlation (Bank 2 Sensor B)

 
Old 10-18-2014, 02:33 PM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: NJ
Posts: 71
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 ML320 (W164) - 130K Miles & 1999 MB C230 Kompressor(285K Miles)
2008-ML350:P0019-Crankshaft Position-Camshaft Position Correlation (Bank 2 Sensor B)

Hi,
I am getting below code in my 2008 ML350

P0019 - Crankshaft Position - Camshaft Position Correlation (Bank 2 Sensor B)

Can anyone please help me what could be problem and how do I go about solving this problem.

Is this Crank Shaft Position Sensor bad ? on Bank 2 ?

If yes, what is the location of this sensor or my car ? It seems simple to change if I know the location of this sensor.

Thanks in Advance on any help or hint
lordofthering is offline  
Old 10-18-2014, 10:27 PM
  #2  
Newbie
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ML430 (former), ML500 (former), CLS550 (former), ML350 (current)
bank b is on the drivers side. mine is an '06, maybe yours will be in the same place, they are located just under the air intake hose on the drivers side, attached to the front top of motor.

***there are some videos on youtube as to replacing.

most likely it's the sensor. you can get them on Ebay much cheaper than from the dealer.

Last edited by shercrawford; 10-18-2014 at 10:42 PM. Reason: more info
shercrawford is offline  
Old 11-23-2014, 02:43 PM
  #3  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: NJ
Posts: 71
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 ML320 (W164) - 130K Miles & 1999 MB C230 Kompressor(285K Miles)
I tried to locate CPS sensor on driver side but I am not able to locate CPS. I tried to look at every possible place but I am not able to find anywhere. Even I tried on back of engine towards firewall where I could not see but try to feel with touch but still no luck. Unless it is hidden somewhere or I am looking at incorrect place I do not seem to find CPS sensor.

I looked at Youtube video for CPS center replacement but none of them matching with W164 engine.

I have attached top view of engine on driver side after removing engine cover and Air Hose. I would really appreciate if someone can give me hint on where CPS sensor could be on driver side.
Attached Thumbnails 2008-ML350:P0019-Crankshaft Position-Camshaft Position Correlation (Bank 2 Sensor B)-imag0302.jpg   2008-ML350:P0019-Crankshaft Position-Camshaft Position Correlation (Bank 2 Sensor B)-imag0301.jpg   2008-ML350:P0019-Crankshaft Position-Camshaft Position Correlation (Bank 2 Sensor B)-imag0300.jpg   2008-ML350:P0019-Crankshaft Position-Camshaft Position Correlation (Bank 2 Sensor B)-imag0297.jpg  
lordofthering is offline  
Old 11-24-2014, 09:19 AM
  #4  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: NJ
Posts: 71
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 ML320 (W164) - 130K Miles & 1999 MB C230 Kompressor(285K Miles)
Anyone can help me with P0019 code ?. Car runs fine no issue. Just to give you some background my car had oil sludge when I got this code. I flushed oil twice before final oil. P0019 suppose to be for CPS but I really doubt it if that is the case.

Please please help
lordofthering is offline  
Old 11-26-2014, 10:31 AM
  #5  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: NJ
Posts: 71
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 ML320 (W164) - 130K Miles & 1999 MB C230 Kompressor(285K Miles)
Anyone can help please ?
lordofthering is offline  
Old 05-31-2015, 02:15 PM
  #6  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: NJ
Posts: 71
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 ML320 (W164) - 130K Miles & 1999 MB C230 Kompressor(285K Miles)
Finally I was able to replace Crankshaft Position Sensor located on driver side of firewall. You cannot see it but if you put your hand, you will able to feel and it replace it from top of engine. I had to remove Air Filter box to get to area behind it. Still P0019 issue not resolved. Engine Light came back after replacement. Obviously solution is something else t P0019. Car runs great for one year with this issue but bothering Check Engine Light. Anyone has clue what else could be the issue ?
lordofthering is offline  
Old 07-12-2015, 05:55 PM
  #7  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: NJ
Posts: 71
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 ML320 (W164) - 130K Miles & 1999 MB C230 Kompressor(285K Miles)
I am still getting P0019 obd2 code and car is running very rough. I did change Crank Shaft Sensor but still same issue. P0019 is error code for Bank 2 Sensor B. I know Bank 2 is on driver side but anyone can tell me which one is Sensor B on Driver side out of two Camshaft Sensor ?
lordofthering is offline  
Old 07-20-2015, 11:16 AM
  #8  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: NJ
Posts: 71
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 ML320 (W164) - 130K Miles & 1999 MB C230 Kompressor(285K Miles)
If anyone is looking for P0016/P0017/P0018/P0019 OBD2 Error code location of Camshaft Sensor and specific location of given code, please see attached Diagram. P0016/P0017/P0018 Sensor is very easy less than 10 min. job to change but P0019 is 1 to 2 hour job to change. P0019 sensor is located behind Power Steering Reservoir and you have to remove PS Reservoir to replace this sensor. There is lots of write up on how to replace PS Reservoir. Hardest part I found was to put back C-Clip behind PS, in fact I dropped and lost two C-Clips during this process.
Attached Thumbnails 2008-ML350:P0019-Crankshaft Position-Camshaft Position Correlation (Bank 2 Sensor B)-camshaft_sensor_p0016_17_18_19.jpg  

Last edited by lordofthering; 07-20-2015 at 11:17 AM. Reason: adding image
lordofthering is offline  
Old 07-21-2015, 10:56 PM
  #9  
Newbie
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 11
Received 0 Likes on 0 Posts
ML 350
Your car has been running fine with P0019 code for a while and then start running rough. What was the cause to run rough and is everything running fine?
I have '08 with 112K.
audi10021075 is offline  
Old 07-22-2015, 09:05 AM
  #10  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: NJ
Posts: 71
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2008 ML320 (W164) - 130K Miles & 1999 MB C230 Kompressor(285K Miles)
Originally Posted by audi10021075 View Post
Your car has been running fine with P0019 code for a while and then start running rough. What was the cause to run rough and is everything running fine?
I have '08 with 112K.
Still I do not know. Still runs rough sometimes and sometimes it is ok. My P0019 code has not gone yet. I am planning to take it to MB Tech since I have given up on this code. May be timing is off if that is the case, I am looking at couple thousands expense.
lordofthering is offline  
Old 07-23-2015, 03:29 AM
  #11  
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 267
Received 15 Likes on 12 Posts
e320
sorry the sensor you replaced did not fix it

i know nothing about this engine

but i appreciate you keeping the thread up to date, it is nice when people posts the process and the solutions like you are

will be interested to hear what the mb mechanic finds is wrong

good luck, hope it is not expensive
clvincent is offline  
The following users liked this post:
d2Benz (08-23-2017)
Old 11-13-2016, 06:55 PM
  #12  
Newbie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ML 350 06
Hi I had the same problem, change the magnet with no result. then i bought a cam exhausted control valve A 272 050 0578 (different nr for intake) that solved my check engine light
umea is offline  
Old 05-22-2017, 09:17 PM
  #13  
Newbie
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2007 ML 350
Hi -

Daughters 2007 ml350 has the code P0018. From what I see here it is one of the easier ones to replace - can someone point out a part # of what I need to buy to replace and fix this error code? I know its on the drivers side. And there is a pic posted here but it doesn't open and is too small to make out.

thanks in advance.
phjohnso is offline  
Old 05-23-2017, 06:52 AM
  #14  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Oct 2011
Location: Westchester, N.Y.
Posts: 4,313
Received 366 Likes on 351 Posts
2002 ML 320 & 2006 ML500
Post your full vin# and I will supply the part #.
Maj. Dundee is offline  
Old 08-14-2017, 10:32 PM
  #15  
Junior Member
 
dafireman12's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Southern California
Posts: 17
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
S550
Originally Posted by umea View Post
Hi I had the same problem, change the magnet with no result. then i bought a cam exhausted control valve A 272 050 0578 (different nr for intake) that solved my check engine light
What was the location of this valve?
dafireman12 is offline  
Old 08-15-2017, 06:06 AM
  #16  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Oct 2011
Location: Westchester, N.Y.
Posts: 4,313
Received 366 Likes on 351 Posts
2002 ML 320 & 2006 ML500
Originally Posted by dafireman12 View Post
What was the location of this valve?
What is the code number and what year and model do you own?
Attached Thumbnails 2008-ML350:P0019-Crankshaft Position-Camshaft Position Correlation (Bank 2 Sensor B)-w164-ml-models.jpg  
Maj. Dundee is offline  
Old 08-15-2017, 01:13 PM
  #17  
Junior Member
 
dafireman12's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Southern California
Posts: 17
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
S550
Originally Posted by Maj. Dundee View Post
What is the code number and what year and model do you own?
w221 2010 S550 P0025 & P0015.
dafireman12 is offline  
Old 08-16-2017, 03:45 AM
  #18  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Oct 2011
Location: Westchester, N.Y.
Posts: 4,313
Received 366 Likes on 351 Posts
2002 ML 320 & 2006 ML500
Originally Posted by dafireman12 View Post
w221 2010 S550 P0025 & P0015.
You are on the wrong forum.

https://mbworld.org/forums/s-class-w221-74/
Maj. Dundee is offline  
Old 08-23-2017, 12:17 AM
  #19  
Newbie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ML 350 06
Originally Posted by Maj. Dundee View Post
​​​​​​the control valve is located behind the sensor and it's left hand threaded also you need to counter hold a nut on the back side of the engine (towards the firewall)

Last edited by umea; 08-23-2017 at 12:20 AM.
umea is offline  
Old 04-25-2018, 12:01 AM
  #20  
Junior Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 16
Received 0 Likes on 0 Posts
S550
Originally Posted by Maj. Dundee View Post
Post your full vin# and I will supply the part #.
P0015 and P0025
WDDNG71X28A168708

Thanks in advance
killawatt is offline  
Old 04-25-2018, 04:10 AM
  #21  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Oct 2011
Location: Westchester, N.Y.
Posts: 4,313
Received 366 Likes on 351 Posts
2002 ML 320 & 2006 ML500


Originally Posted by killawatt View Post
P0015 and P0025
WDDNG71X28A168708

Thanks in advance
You are on the wrong forum. Please address your problems and questions there.

https://mbworld.org/forums/s-class-w221-74/
Maj. Dundee is offline  
Old 07-08-2019, 08:26 AM
  #22  
Newbie
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ML350-300E-SLK230
camshaft
juliobha is offline  
Old 07-08-2019, 08:53 AM
  #23  
Newbie
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ML350-300E-SLK230
WOW the camshaft valve was the problem. Here in USA we have the same problem but bank A (passenger side) and the problem is the Balance Shaft according with mechanics. To fix it cost too much money. The engine has to be removed from the car to remove the balance shaft and remove the adjuster. About $2000 dollars job.
I will try to change the camshaft valve first to see if the light goes off. My car drives very well and I replaced the parts you indicated before but the light goes ON again.
In youtube there is a video about it. Many ML350 have had that problem here in USA. Lucky you that the problem was the camshaft exhausted control valve only. Julio
juliobha is offline  
Old 07-08-2019, 09:07 AM
  #24  
Newbie
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ML350-300E-SLK230
Balance Shaft ML350 2006-2009
juliobha is offline  
Old 07-08-2019, 03:08 PM
  #25  
Newbie
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ML350-300E-SLK230
Originally Posted by dafireman12 View Post
What was the location of this valve?
CAMSHAFT
juliobha is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Quick Reply: 2008-ML350:P0019-Crankshaft Position-Camshaft Position Correlation (Bank 2 Sensor B)


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: