Notices
M-Class (W166) 2012, Read about the upcoming M-Class

Diesel Hesitation and Bucking

 
Old 01-13-2012, 05:53 PM
  #1  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 357
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2012 ML 350 BlueTec
Diesel Hesitation and Bucking

My ML with about 1k on it started bucking and hesitating during light acceleration. When first driven. Doesn't matter if its warmed up or not. After about a minute it goes away.

Anyone else having a similar problem? BTW, it goes to the dealer next week.
katiesdad7 is offline  
Old 01-13-2012, 06:54 PM
  #2  
Junior Member
 
GreginNH's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Bow, NH
Posts: 52
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2012 ML350 Bluetec, 2009 Audi A4 Cab,2003 Harley Road King
Have not encountered this at all. 5,500 miles so far
GreginNH is offline  
Old 01-13-2012, 09:14 PM
  #3  
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 59
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
slight hesitation

Originally Posted by katiesdad7 View Post
My ML with about 1k on it started bucking and hesitating during light acceleration. When first driven. Doesn't matter if its warmed up or not. After about a minute it goes away.

Anyone else having a similar problem? BTW, it goes to the dealer next week.
I get a slight hesitation during light acceleration from rest or crawl, but not always. I just got the car back from the dealer.

This is my first diesel, so I thought maybe this how diesels drive?

But I don't rememer this happening in the rental diesel cars (typcially midsizes and compacts) I drive in Europe.
batuceper is offline  
Old 01-13-2012, 09:27 PM
  #4  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 357
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2012 ML 350 BlueTec
Originally Posted by batuceper View Post
I get a slight hesitation during light acceleration from rest or crawl, but not always. I just got the car back from the dealer.

This is my first diesel, so I thought maybe this how diesels drive?

But I don't rememer this happening in the rental diesel cars (typcially midsizes and compacts) I drive in Europe.
This is NOT typical of diesels. I'll be curious as to what the dealer finds and does to repair this issue.
katiesdad7 is offline  
Old 01-13-2012, 09:31 PM
  #5  
MBWorld Fanatic!
 
listerone's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Connecticut
Posts: 1,108
Likes: 0
Received 4 Likes on 4 Posts
2018 BMW 540d
The same thing happens with mine,exactly as you've described it.Took it to the dealer and was told nothing was wrong.I then insisted that the service manager come for a ride with me at which time it bucked only a little...not nearly as much as it usually does (figures,doesn't it!).I was told that it was probably due to my failure to use the "sport" transmission setting,thus denying the car the opportunity to "learn" first gear (I always use "economy").That sounded pretty lame but didn't persure it.
listerone is offline  
Old 01-13-2012, 09:33 PM
  #6  
MBWorld Fanatic!
 
listerone's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Connecticut
Posts: 1,108
Likes: 0
Received 4 Likes on 4 Posts
2018 BMW 540d
Originally Posted by batuceper View Post
This is my first diesel, so I thought maybe this how diesels drive?
This is my second diesel.My BMW (my first) never did anything like this.
listerone is offline  
Old 01-13-2012, 09:52 PM
  #7  
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 59
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
slight hesitation

Originally Posted by katiesdad7 View Post
This is NOT typical of diesels. I'll be curious as to what the dealer finds and does to repair this issue.
Actually, I just got the ML back from the dealer a couple of days ago after the dealer fixed the water in the fuel line problem (please see my other thread).

I have not driven the car much, so far only 120 miles, plus another 100 by the dealer + pre delivery.

I will leave it until the first couple of thousand miles. So far, the slight hesitation does not really bother me, as it is occasional - maybe residual issues from the water?

But I will put on at least another 100 miles at least this weekend.

Other than this, pretty happy with the car so far.
batuceper is offline  
Old 01-15-2012, 09:59 PM
  #8  
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: NYC
Posts: 59
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2012 ML350 4MATIC (GAS)
I have experienced weird acceleration response timing with the 4MATIC. Not sure if this is related.
ML12NYC is offline  
Old 01-16-2012, 01:29 PM
  #9  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 357
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2012 ML 350 BlueTec
Originally Posted by ML12NYC View Post
I have experienced weird acceleration response timing with the 4MATIC. Not sure if this is related.
It could be if its transmission related since I think they both use the same transmission.
katiesdad7 is offline  
Old 01-25-2012, 08:29 PM
  #10  
Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 93
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
W212 E350
This is a known issue for the 2012 Bluetecs. Mine has it bad when it's cold. Per the factory service and parts manager, the fix for this issue will be ready in 3-4 weeks. It will be a software update.
tjg0024 is offline  
Old 01-26-2012, 09:00 AM
  #11  
MBWorld Fanatic!
 
listerone's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Connecticut
Posts: 1,108
Likes: 0
Received 4 Likes on 4 Posts
2018 BMW 540d
Originally Posted by tjg0024 View Post
This is a known issue for the 2012 Bluetecs. Mine has it bad when it's cold. Per the factory service and parts manager, the fix for this issue will be ready in 3-4 weeks. It will be a software update.
Could you PM me with details when yours is fixed.My service dept didn't have the first clue about the situation...but that was four months ago (maybe the fix was arrived at later).

Thanks much!
listerone is offline  
Old 01-26-2012, 09:36 AM
  #12  
Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 93
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
W212 E350
Originally Posted by listerone View Post
Could you PM me with details when yours is fixed.My service dept didn't have the first clue about the situation...but that was four months ago (maybe the fix was arrived at later).

Thanks much!
I just sent you a PM with the details of my ordeal...
tjg0024 is offline  
Old 01-26-2012, 06:09 PM
  #13  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 357
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2012 ML 350 BlueTec
Mine is at the dealer right now and they claim that they have spoke to MB and there is no open case on this issue. I say BS!
katiesdad7 is offline  
Old 01-26-2012, 07:37 PM
  #14  
Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 93
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
W212 E350
Originally Posted by katiesdad7 View Post
Mine is at the dealer right now and they claim that they have spoke to MB and there is no open case on this issue. I say BS!
Unless my dealer was not being truthful to me, I believe that not only the service department but also dealership management worked very close with mbusa to try and get the issue resolved. Keep me in the loop as to what additional information your dealer provides you.
tjg0024 is offline  
Old 01-26-2012, 07:41 PM
  #15  
Senior Member
 
300DTurbo's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 321
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
300D Turbo 1984
Originally Posted by tjg0024 View Post
This is a known issue for the 2012 Bluetecs. Mine has it bad when it's cold. Per the factory service and parts manager, the fix for this issue will be ready in 3-4 weeks. It will be a software update.
Hey can you share the PM with the community so we know what to tell our dealers?

like a particular software update #...?
300DTurbo is offline  
Old 01-26-2012, 07:46 PM
  #16  
Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 93
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
W212 E350
Originally Posted by 300DTurbo View Post
Hey can you share the PM with the community so we know what to tell our dealers?

like a particular software update #...?
Mine never got fixed. They were working on it for over a month. Then, a check engine light came on that they could not get off. My car was in the shop since November 30th. My replacement will be here on Saturday. I got another BlueTec because I really love the diesel. The first bit of info I got while my car was in for repair was that there is a software issue and there is no estimate for when that will be available. Early this week, the GM told me they got an update from MBUSA and that the fix will be ready in 3-4 weeks.
tjg0024 is offline  
Old 01-26-2012, 07:59 PM
  #17  
Senior Member
 
300DTurbo's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 321
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
300D Turbo 1984
Thanks! I heard from a motorhead that Mercedes now uses a single Fiberoptic connection between the front and the back of the vehicle that controls everything from wheelspin sensor to door locks to tail lights.

From what I understood there is computer in the front that talks to the computer in the back via fiber optic and that eliminates a lot of wiring. This design seems to be "buggy" as hell.

IDK?> the truth behind this... any thoughts.

Last edited by 300DTurbo; 01-26-2012 at 08:02 PM.
300DTurbo is offline  
Old 01-26-2012, 09:15 PM
  #18  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 357
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2012 ML 350 BlueTec
Originally Posted by 300DTurbo View Post
Thanks! I heard from a motorhead that Mercedes now uses a single Fiberoptic connection between the front and the back of the vehicle that controls everything from wheelspin sensor to door locks to tail lights.

From what I understood there is computer in the front that talks to the computer in the back via fiber optic and that eliminates a lot of wiring. This design seems to be "buggy" as hell.

IDK?> the truth behind this... any thoughts.
Fiber optic cable is more reliable than copper. Its not effected by the same things copper is like water, EMF, noise etc. I can't speak for the items on either end of the fiber.
katiesdad7 is offline  
Old 01-26-2012, 09:16 PM
  #19  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 357
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2012 ML 350 BlueTec
As Scotty from Star Trek would say "the more they complicate the plumbing, the easier it is to stop up the drain".
katiesdad7 is offline  
Old 01-26-2012, 10:58 PM
  #20  
Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 93
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
W212 E350
I don't know what causes the bucking, but take someone for a ride in your new 60k + Mercedes SUV when its cold and let the car go wild and look at their face.
tjg0024 is offline  
Old 01-26-2012, 10:59 PM
  #21  
Senior Member
 
300DTurbo's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 321
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
300D Turbo 1984
Originally Posted by katiesdad7 View Post
Fiber optic cable is more reliable than copper. Its not effected by the same things copper is like water, EMF, noise etc. I can't speak for the items on either end of the fiber.
x2


I have yet to have any issues with my 1984 benz. ( apples to molecular gastronomy... I get that )
300DTurbo is offline  
Old 02-14-2012, 05:27 PM
  #22  
Super Member
 
dgiturbo's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Woodstock, IL
Posts: 895
Received 2 Likes on 2 Posts
His 2013 RAM Cummins Turbo Diesel Laramie; Her's 2007 ML320 CDI P3; Kids 2010 "4Matic" Impreza
Can anyone say this is fixed as yet, or is the "software update" still on its way?
dgiturbo is offline  
Old 02-14-2012, 05:31 PM
  #23  
Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 93
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
W212 E350
Originally Posted by dgiturbo View Post
Can anyone say this is fixed as yet, or is the "software update" still on its way?

Nothing yet. I am on my second 2012 Bluetec, the first one was replaced. They both hesitate and buck like crazy when they are cold. I talked to a higher up at MBUSA and he was certain that it would be the first 10 days of February, but that has come and gone. It was the reason I was willing to get into another Bluetec since the supposed fix was coming so soon. I have his contact info and if there is no fix by the end of this week, I am going to be giving him a call. I will update as soon as I hear something.
tjg0024 is offline  
Old 02-17-2012, 10:38 AM
  #24  
Senior Member
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 437
Likes: 0
Received 3 Likes on 3 Posts
Lexus LS 400, 2008 BMW 528i, 2014 e250 BlueTec
Very interesting! Mine has not done it yet. Knock on wood.
Raymond Lee is offline  
Old 02-25-2012, 09:05 AM
  #25  
Newbie
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 12
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2009 ML320 BluTec
Brought my ml350 into service last week. Same problem as described above plus the adblue countdown started even though the tank was full. Mb did a software update and both the adblue level problem and the engine buckling are fixed.
goinflyn is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Quick Reply: Diesel Hesitation and Bucking


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: