Go Back  MBWorld.org Forums > Mercedes-Benz SUVs, Trucks, Vans, Diesels, Other > M-Class (W166)
W166 COMAND ONLINE Engineering Mode Description >

W166 COMAND ONLINE Engineering Mode Description

Notices
M-Class (W166) 2012, Read about the upcoming M-Class

W166 COMAND ONLINE Engineering Mode Description

 
Old 05-11-2013, 02:38 PM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
ilke.senol's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Abu Dhabi
Posts: 18
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
MY13 ML350 4MATIC Blueefficiency
W166 COMAND ONLINE Engineering Mode Description

Hi everyone!
I am one of the lucky ones by owning a brand new MY13 ML350 4Matic (W166). After reading some comments about COMAND ONLINE, I've decided to discover it myself. I was able to get into the engineering mode by "end call + 1 + #" key combination pressed for about 10 sec. There is also another secret menu after entering the engineering mode as mentioned in some threads in this forum. I managed to enter the second menu with the key combination "end call + 4 + #" after entering the engineering menu. I prepared an instruction with screens from COMAND ONLINE in the attachment for those who wants to bring some cool features on to their COMAND system. I must warn though, you can mess up with your settings. So, don't change anything if you are not sure what you are doing.

Good Luck
Attached Files
ilke.senol is offline  
Old 05-12-2013, 11:17 PM
  #2  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Jul 2003
Location: Lake Oswego, OR
Posts: 3,981
Received 278 Likes on 202 Posts
2020 GLE 450; 2015 BMW M4 Coupe
Originally Posted by ilke.senol View Post
Hi everyone!
I am one of the lucky ones by owning a brand new MY13 ML350 4Matic (W166). After reading some comments about COMAND ONLINE, I've decided to discover it myself. I was able to get into the engineering mode by "end call + 1 + #" key combination pressed for about 10 sec. There is also another secret menu after entering the engineering mode as mentioned in some threads in this forum. I managed to enter the second menu with the key combination "end call + 4 + #" after entering the engineering menu. I prepared an instruction with screens from COMAND ONLINE in the attachment for those who wants to bring some cool features on to their COMAND system. I must warn though, you can mess up with your settings. So, don't change anything if you are not sure what you are doing.
Thanks - what button toggles within each setting?
GregW / Oregon is offline  
Old 05-13-2013, 12:18 AM
  #3  
Junior Member
Thread Starter
 
ilke.senol's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Abu Dhabi
Posts: 18
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
MY13 ML350 4MATIC Blueefficiency
You can toggle between the screens by pulling the central control wheel all the way to the south. So, first turn the wheel clockwise to go down to the very bottom of the list in each screen and then pull the wheel to south (towards rear seats), this will take you to the next screen. You can press on the wheel to confirm a selection, just like in normal control. If you change any setting, the system must be restarted before the changes be affective. You should find a menu where there is "END" option available. Once you select it, it will ask you to leave the menu and restart. However, what I noticed is that not all "END" options restart the system for some reason. So if it does not ask for restart, you will loose your changes and need to do it again. I use always the following "END" option which restarts the system: 7.HW settings --> 7.15 USB compliance test

good luck
ilke.senol is offline  
Old 05-13-2013, 09:50 AM
  #4  
Senior Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Melbourne, Australia
Posts: 313
Received 1 Like on 1 Post
'17 GLS500. Previously '14 C250, '13 ML500, '12 C250, '08 ML500, '07 E500 & '03 A160
Thanks for posting that information ilke.senol.

I had a bit of a play around with this a few weeks ago as I wanted to check-out the different clocks that could be displayed as per the information in https://mbworld.org/forums/new-m-cla...-findings.html

I noticed something on page 6 of your PDF which caught my attention:
The middle photo where the top of the COMAND screen says "7.7 HU Parameter (11/16)" then below that "71 Vehicle Body Style: W-Sedan". I actually changed mine to SUV thinking it was possibly an error from the factory or something. Anyway, it hasn't seemed to have made any difference with anything. Perhaps I should have left it alone hmmm.

Has anyone got any ideas about this?

Thanks in advance ...
Benz Werd is offline  
Old 05-13-2013, 12:55 PM
  #5  
Junior Member
Thread Starter
 
ilke.senol's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Abu Dhabi
Posts: 18
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
MY13 ML350 4MATIC Blueefficiency
I played with the same setting as well and no difference. Therefore, I left it in W-sedan. Actually I don't remember any SUV option in that option. I have the same question for the menu item 36-Recircul Air Icon on page 4. It is now SUV selected and when I change it, that doesn't change anything in my settings either. Any idea? Similarly, 44-Split View on page 5 nothing happens
ilke.senol is offline  
Old 05-13-2013, 04:56 PM
  #6  
Senior Member
 
C-rod's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Guelph, Ont. CA.
Posts: 304
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2014 ML350 BlueTec.
I didn't think

The current W166 had the split view yet ??? I'm assuming in the next few years, that will be an option. Certainly a must have option.
C-rod is offline  
Old 05-13-2013, 09:07 PM
  #7  
MBWorld Fanatic!
 
YYZ-E55's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Toronto
Posts: 2,034
Likes: 0
Received 10 Likes on 9 Posts
MY17 E43 Matte Selenite/Macchiato Beige, MY16 GLE350d Tenorite/Crystal Grey, MY17 B250
Originally Posted by C-rod View Post
The current W166 had the split view yet ??? I'm assuming in the next few years, that will be an option. Certainly a must have option.
Available for MY14 in Canada.
YYZ-E55 is offline  
Old 05-14-2013, 12:34 AM
  #8  
Senior Member
 
C-rod's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Guelph, Ont. CA.
Posts: 304
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2014 ML350 BlueTec.
Thumbs up Wonderful.

Thanks for letting me know.
C-rod is offline  
Old 05-14-2013, 12:42 AM
  #9  
Newbie
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 14
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Ml350
split view = 360 degree camera?
Mingsh22 is offline  
Old 05-14-2013, 12:44 AM
  #10  
MBWorld Fanatic!
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 4,945
Likes: 0
Received 580 Likes on 450 Posts
A gaggle of MB's
No "split view" is special LCD screen and tech taken from XBox - let's passenger and drive view two formats - more limited than it sounds - see that feature on special option S-Class mostly -
fabbrisd1 is offline  
Old 05-20-2013, 01:38 AM
  #11  
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Alberta, Canada
Posts: 98
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ml350 bluetec
For what it is worth. Even though my Canadian ML does not have split view in Canada, it certainly does while driving in the USA, but only if I don't use metric and have changed the instrument panel to miles.
Here is something which is really strange, today in Montana we got 34.2 mpg average and 35.6 mpg max.
Until today our average was 27.6 mpg which did include a lot of mountains, with 15 & 20 mph corners and use of the paddle gears.
Kaasmann is offline  
Old 07-29-2016, 01:29 PM
  #12  
Newbie
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
ML350
Allow Navigation Destination entry while In Motion?

Does anyone know if the feature to allow allow navigation destination entry while in motion is in one of these Engineering settings? Thanks
das3000 is offline  
Old 07-29-2016, 04:49 PM
  #13  
Member
 
jrsmith_68's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Peoria, IL
Posts: 227
Received 33 Likes on 27 Posts
2007 C350 2015 ML400 1968 Ford Mustang
No, however you can do it with Vediamo.
jrsmith_68 is offline  
Old 10-15-2016, 08:10 AM
  #14  
Newbie
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 13
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Mercedes - Benz C450 AMG
Originally Posted by jrsmith_68 View Post
No, however you can do it with Vediamo.
HI there,

Can you please share the procedure how to enable address entry while in motion?
Thank you
noxowner99 is offline  
The following users liked this post:
lurch177 (11-13-2016)
Old 10-15-2016, 10:04 AM
  #15  
Member
 
jrsmith_68's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Peoria, IL
Posts: 227
Received 33 Likes on 27 Posts
2007 C350 2015 ML400 1968 Ford Mustang
Originally Posted by noxowner99 View Post
HI there,

Can you please share the procedure how to enable address entry while in motion?
Thank you
Do you have a working version of Vediamo and know how to find the correct .CBF to communicate with your COMAND unit? If so its pretty easy to walk you through it, if not let me know when you get the hardware and software.
jrsmith_68 is offline  
Old 10-17-2016, 10:00 AM
  #16  
Newbie
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 13
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Mercedes - Benz C450 AMG
Originally Posted by jrsmith_68 View Post
Do you have a working version of Vediamo and know how to find the correct .CBF to communicate with your COMAND unit? If so its pretty easy to walk you through it, if not let me know when you get the hardware and software.
HI Jrsmith
Thank you for taking time and answering my questions. I would definitely need some instructions on how to. I am very good at IT but very beginner when it comes to mercedes.
Thank you again
Devis
noxowner99 is offline  
Old 11-08-2016, 12:24 AM
  #17  
Newbie
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 13
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Mercedes - Benz C450 AMG
Originally Posted by jrsmith_68 View Post
Do you have a working version of Vediamo and know how to find the correct .CBF to communicate with your COMAND unit? If so its pretty easy to walk you through it, if not let me know when you get the hardware and software.
Hello.

Can you or someone tell me what hardware and software I need? I red some were that I need a Dell laptop but not sure what model.
noxowner99 is offline  
Old 11-17-2016, 11:52 PM
  #18  
Member
 
jrsmith_68's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Peoria, IL
Posts: 227
Received 33 Likes on 27 Posts
2007 C350 2015 ML400 1968 Ford Mustang
Search the net for mhhauto. You will be able to find out all you need to know about the laptop, multiplexer, and software you need. Its not easy and requires significant time investment to understand how to use properly.
jrsmith_68 is offline  
Old 11-20-2016, 02:31 AM
  #19  
Member
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 107
Received 20 Likes on 13 Posts
R231
Originally Posted by das3000 View Post
Does anyone know if the feature to allow allow navigation destination entry while in motion is in one of these Engineering settings? Thanks
You would need to unlock your headunit in order to enable navigation address entry. You can get the software from Bimmerguru . This is how it works:

torontoR231 is offline  
Old 01-11-2019, 08:19 PM
  #20  
Newbie
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
2015 ML350 CDI W166 AMG Pkge
Speakers stopped working on W166 after i played around

Originally Posted by ilke.senol View Post
Hi everyone!
I am one of the lucky ones by owning a brand new MY13 ML350 4Matic (W166). After reading some comments about COMAND ONLINE, I've decided to discover it myself. I was able to get into the engineering mode by "end call + 1 + #" key combination pressed for about 10 sec. There is also another secret menu after entering the engineering mode as mentioned in some threads in this forum. I managed to enter the second menu with the key combination "end call + 4 + #" after entering the engineering menu. I prepared an instruction with screens from COMAND ONLINE in the attachment for those who wants to bring some cool features on to their COMAND system. I must warn though, you can mess up with your settings. So, don't change anything if you are not sure what you are doing.

Good Luck


Hi
I found your pdf and explanation very detailed and useful, I am wondering if you may help me on this issue.
I did enter Engineering mode using (End call + 1 + * +#)keys which i am not sure if it maid any change rather than using keys without " * ".
I quite the setting and I did drive the car and audio was working using SD card. The speakers stopped waking when I returned to SUV. No sound from any devices, Radio, CD, SD, Tel,....

I appreciate your comments.

Thanks in advance
Sunbird is offline  
 

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Quick Reply: W166 COMAND ONLINE Engineering Mode Description


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: